Volgens het rapport zal de invloed van het kanaal op het milieu slechts beperkt zijn, zo beweert de vicevoorzitter van HKND, de Chinese groep die een licentie heeft gekregen voor het uitgraven en het beheer van het kanaal.

Milieuactivisten hadden hun bezorgdheid geuit omdat het kanaal door het Meer van Nicaragua gaat, dat het grootste drinkwaterreservoir van Midden-Amerika is. En vertegenwoordigers van stammen vrezen dat uiteindelijk 100.000 mensen hun huizen zullen moeten verlaten.

Maar HKND is het duidelijk niet eens met hun argumenten. "We hebben het meer uitvoerig onderzocht. En om eerlijk te zijn: dat meer is al ziek. Zonder het kanaal of acties van de regering kan het aan vervuiling tenonder gaan."

En er zullen niet meer dan 27-28.000 mensen hun woningen moeten verlaten, volgens het rapport.

Dieper, langer

Het 278 kilometer lange Nicaraguakanaal moet tegen 2020 de Atlantische met de Stille Oceaan verbinden. Op die manier wil Nicaragua de concurrentie aangaan met het Panamakanaal. Het gaat om een monsterproject van ongeveer 50 miljard dollar (44,5 miljard euro), waarbij behalve het kanaal en twee havens ook wegen, vliegvelden en een spoorweg zullen worden aangelegd.

Het kanaal zal bijna vier keer zo lang zijn als het Panamakanaal en zal ook dieper en breder zijn. De bouw van het kanaal werd in december vorig jaar al officieel op gang geschoten, maar sindsdien werd er nauwelijks vooruitgang geboekt. Eerder deze week werd bekend dat met de bouw zeker niet voor het eerste kwartaal van 2016 wordt begonnen.

(Belga/RR)

Volgens het rapport zal de invloed van het kanaal op het milieu slechts beperkt zijn, zo beweert de vicevoorzitter van HKND, de Chinese groep die een licentie heeft gekregen voor het uitgraven en het beheer van het kanaal. Milieuactivisten hadden hun bezorgdheid geuit omdat het kanaal door het Meer van Nicaragua gaat, dat het grootste drinkwaterreservoir van Midden-Amerika is. En vertegenwoordigers van stammen vrezen dat uiteindelijk 100.000 mensen hun huizen zullen moeten verlaten. Maar HKND is het duidelijk niet eens met hun argumenten. "We hebben het meer uitvoerig onderzocht. En om eerlijk te zijn: dat meer is al ziek. Zonder het kanaal of acties van de regering kan het aan vervuiling tenonder gaan." En er zullen niet meer dan 27-28.000 mensen hun woningen moeten verlaten, volgens het rapport. Het 278 kilometer lange Nicaraguakanaal moet tegen 2020 de Atlantische met de Stille Oceaan verbinden. Op die manier wil Nicaragua de concurrentie aangaan met het Panamakanaal. Het gaat om een monsterproject van ongeveer 50 miljard dollar (44,5 miljard euro), waarbij behalve het kanaal en twee havens ook wegen, vliegvelden en een spoorweg zullen worden aangelegd. Het kanaal zal bijna vier keer zo lang zijn als het Panamakanaal en zal ook dieper en breder zijn. De bouw van het kanaal werd in december vorig jaar al officieel op gang geschoten, maar sindsdien werd er nauwelijks vooruitgang geboekt. Eerder deze week werd bekend dat met de bouw zeker niet voor het eerste kwartaal van 2016 wordt begonnen.(Belga/RR)