Ngo-schip meert aan in Italië zonder toestemming, Duitsland wil deel van migranten opvangen

Het schip Alan Kurdi van de ngo Sea-Eye. © Belga

Het schip ‘Alex’ van de Italiaanse ngo Mediterranea is ondanks een verbod van de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini zaterdag aangemeerd op het eiland Lampedusa.

De migranten aan boord van schip zullen aan wal gaan en de boot zal in beslag worden genomen door de politie. Dat laat het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken weten in een mededeling. Het Duitse reddingsschip Alan Kurdi met 65 migranten aan boord heeft dan weer besloten om naar Malta te varen.

Er zal een onderzoek gestart worden naar de crew van Alex, die deel maakt van de ngo Mediterranea, voor medeplichtigheid aan illegale migratie, dat liet het ministerie onder leiding van de extreemrechtse minister Matteo Salvini nog weten.

Volgens de Italiaanse omroep RAI, die een journalist aan boord had, zat het schip zonder water. ‘Er zijn geen gesloten havens voor de mensheid’, voegde de organisatie via Facebook toe.

De ngo zei eerder via Twitter dat het Italiaanse eilandje ‘de enige veilige plek om aan te meren’ was. Omwille van de ‘ontoelaatbare’ hygiënische en gezondheidsomstandigheden is er een ‘noodtoestand’ aan boord, klonk het. De 11 uur lange reis naar Malta zou te lang en te gevaarlijk zijn.

Het schip heeft een capaciteit van 18 opvarenden, maar er zijn volgens de ngo bijna 60 mensen aan boord, onder wie 41 geredde migranten.

Een week geleden meerde al het schip Sea-Watch 3 van een ngo aan op Lampedusa, ondanks een verbod van Salvini. Kapitein Carola Rackete werd nadien opgepakt. Dinsdag verschijnt ze voor de rechter op beschuldiging van het faciliteren van illegale migratie.

Duitsland wil deel van migranten opvangen

Duitsland heeft de Europese Commissie meegedeeld dat het een deel van de migranten wil opvangen die zich aan boord van de Alan Kurdi en Alex bevinden. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer zaterdag. Uit solidariteit met de reddingswerkers op de Middellandse Zee zijn duizenden mensen in heel Duitsland de straat opgetrokken.

‘Wie mensen van een zekere verdrinkingsdood redt, vervult zijn humanitaire plicht’, zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Berlijn. Minister Seehofer legt wel de vraag van zijn Italiaanse collega Salvini naast zich neer om de EU-lidstaat onder wiens vlag een ngo-schip met migranten aan boord vaart, verantwoordelijk te maken voor de opvang van die migranten. In een brief aan Seehofer zei Salvini vrijdag nog eens dat Italië niet langer ‘de enige hotspot van Europa wil zijn’.

Seehofer blijft voor een Europese oplossing voor de opvang van migranten pleiten. Toch toont hij zich ook bereid een deel van mensen aan boord van de Alex op te vangen.

In heel Duitsland trokken mensen de straat op voor de rechten van schipbreukelingen en vluchtelingen. De oproep kwam van de organisatie ‘Seebrücke’ (‘pier’). In Hamburg was er bijvoorbeeld een grote manifestatie van ongeveer 3.000 mensen volgens de politie. Volgens Seebrücke daagden zowat 30.000 mensen op in een honderdtal steden. Maar de cijfers van politie en organisatoren lopen wel vaak uiteen. Zo waren er in Berlijn volgens de organisatie 8.000 mensen, maar de politie houdt het er op 2.000.

Partner Content