New York Times en Twitter doelwit van Syrische cyberaanval

De website van de Amerikaanse krant The New York Times en de microblogsite Twitter hebben een tijdlang technische problemen gehad door een cyberaanval. Vermoed wordt dat die het werk was van Syrische hackers.

Via Twitter laat New York Times-woordvoerster Eileen Murphy weten dat de website van de krant volgens de eerste onderzoeken waarschijnlijk het doelwit was van een externe aanval. De website was dinsdag een tijdlang sporadisch bereikbaar.

Een expert in informaticabeveiliging, Matt Johansen van WhiteHat Security, oppert via Twitter het vermoeden dat het Syrische Elektronische Leger (SEA) achter de kraak zit. Die organisatie kraakte eerder de Twitter-accounts van verschillende media, waaronder de nieuwsagentschappen Reuters, Associated Press (met de valse tweet dat Barack Obama gewond was geraakt bij twee explosies in het Witte Huis) en AFP, net als de BBC, Al Jazeera, The Financial Times en The Guardian. Het Syrische Elektronische Leger steunt de Syrische president Bashar al-Assad

Ook Twitter aangevallen

SEA (@official_SEA16) tweette alvast veelbetekenend “media…in panne”, met een link naar artikels over de problemen bij The New York Times bijgevoegd.

SEA laat via diezelfde account dinsdag ook uitschijnen dat tegen Twitter zelf een aanval gelanceerd werd. “@Twitter, ben je klaar?”, en even daarvoor: “Vaarwel @Twitter, kijk naar je domein, dat is nu eigendom van SEA”.

Twitter meldt zelf in een blog dat het systeem voor domeinnamen met problemen kampt. Daardoor is twimg.com getroffen, een beeldendienst van de microblogsite. “De weergave van afbeelden en foto’s is tijdelijke en sporadisch verstoord”, klinkt het. De dienst werd weer “hersteld” en “informatie van gebruikers werd niet gekraakt”.

De normale interface van Twitter was enkele uren vervangen door een grafisch eenvoudige versie, zo kon ’s nachts vastgesteld worden.

Militaire dreiging

Volgens expert Johansen zat SEA ook achter de problemen bij Twitter. Bevestigd is dit echter nog niet. Feit is wel dat een deel van de internationale gemeenschap sinds de aanval met gifgas verschillende pistes bekijkt voor een militair ingrijpen in Syrië. (Belga/TV)

Partner Content