In een mededeling vanochtend zegt Benjamin Netanyahu dat 'hij van plan is om onmiddellijk te beginnen met de vorming van een regering om binnen de twee tot drie weken klaar te zijn', meldt The Jerusalem Post. 'De realiteit wacht niet op ons,' dixit 'Bibi'. 'De burgers van Israël verwachten van ons dat we snel een leiderschap samenstellen dat zich inzet voor onze veiligheid, economie en maatschappij'.

Verrassende zege

Met nagenoeg alle stemmen geteld haalt de conservatieve Likoedpartij van Netanyahu bij de vervroegde parlementsverkiezingen 30 zetels in de Knesset (120 zetels). De belangrijkste uitdager, de centrumlinkse Zionistische Unie van Isaac Herzog en Tzipi Livni, strandt op 24 zetels. Dat is verrassend, want in de laatste peilingen lagen beide partijen nog nek aan nek, met zelfs een licht voordeel voor de Zionistische Unie.

Isaac Herzog, Belga Image
Isaac Herzog © Belga Image

De Verenigde Arabische Lijst wordt volgens de krant met 14 zetels de derde sterkste fractie in het parlement, wat zelfs meer is dan de partij verhoopte.

Rechts-religieuze coalitie

Officieel moet president Reuven Rivlin nu iemand aanduiden van wie hij denkt dat die de beste kansen heeft om een regering te vormen, maar niets lijkt dus een vierde ambtstermijn van Netanyahu in de weg te staan.

Netanyahu mikt op een coalitie van rechtse en religieuze partijen. Volgens The Jerusalem Post heeft hij al gesproken met Naftali Bennett van het extreemrechtse Bayit Yehudi (8 zetels), Moshe Kalon van het centrumrechtse Kulanu (10 zetels), Avigdor Lieberman van het extreemrechtse Yisrael Beitenu (zes zetels), Aryeh Deri van het ultraorthodoxe Shas (zeven zetels) en Yaakov Litzman en Moshi Gafni van Verenigde Tora-Jodendom (zes zetels).

In een mededeling vanochtend zegt Benjamin Netanyahu dat 'hij van plan is om onmiddellijk te beginnen met de vorming van een regering om binnen de twee tot drie weken klaar te zijn', meldt The Jerusalem Post. 'De realiteit wacht niet op ons,' dixit 'Bibi'. 'De burgers van Israël verwachten van ons dat we snel een leiderschap samenstellen dat zich inzet voor onze veiligheid, economie en maatschappij'.Met nagenoeg alle stemmen geteld haalt de conservatieve Likoedpartij van Netanyahu bij de vervroegde parlementsverkiezingen 30 zetels in de Knesset (120 zetels). De belangrijkste uitdager, de centrumlinkse Zionistische Unie van Isaac Herzog en Tzipi Livni, strandt op 24 zetels. Dat is verrassend, want in de laatste peilingen lagen beide partijen nog nek aan nek, met zelfs een licht voordeel voor de Zionistische Unie.De Verenigde Arabische Lijst wordt volgens de krant met 14 zetels de derde sterkste fractie in het parlement, wat zelfs meer is dan de partij verhoopte.Officieel moet president Reuven Rivlin nu iemand aanduiden van wie hij denkt dat die de beste kansen heeft om een regering te vormen, maar niets lijkt dus een vierde ambtstermijn van Netanyahu in de weg te staan.Netanyahu mikt op een coalitie van rechtse en religieuze partijen. Volgens The Jerusalem Post heeft hij al gesproken met Naftali Bennett van het extreemrechtse Bayit Yehudi (8 zetels), Moshe Kalon van het centrumrechtse Kulanu (10 zetels), Avigdor Lieberman van het extreemrechtse Yisrael Beitenu (zes zetels), Aryeh Deri van het ultraorthodoxe Shas (zeven zetels) en Yaakov Litzman en Moshi Gafni van Verenigde Tora-Jodendom (zes zetels).