Nét geen absolute meerderheid voor Syriza: Dit zijn mogelijke coalitiepartners

Exitpoll verkiezingen Griekenland © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

De radicaal linkse partij Syriza van Alexis Tsipras heeft met 36,4 procent en 149 zetels een klinkende overwinning behaald bij de Griekse parlementsverkiezingen. Maar een abosulte meerderheid (151 van 300 zetels) werd het nét niet. Een overzicht van de mogelijke coalitiepartners (en afvallers).

Een dag na de klinkende verkiezingsoverwinning van de radicaal linkse partij Syriza, zou Griekenland al een coalitie hebben gevormd. De radicaal linkse partij zou in zee gaan met de rechtsnationalistische partij Onafhankelijke Grieken, meldt een politicus van die partij. Voor een absolute meerderheid, waarvoor 151 van de 300 zetels nodig zijn, kwam de partij er met 149 zetels net twee tekort.

In Griekenland komt de grootste partij als eerste aan zet om een coalitie op de been te krijgen. Lukt dit niet binnen de drie dagen, krijgt de tweede partij de kans.

Als de 40-jarige Tsipras erin slaagt een regering te vormen, zal hij de jongste premier zijn van Griekenland in 150 jaar. Tegelijkertijd is Syriza dan de eerste radicale linkse partij ooit die het land regeert. Syriza heeft voor een meerderheid in het parlement genoeg aan een kleine partner. Er zijn waarschijnlijk maar twee extra zetels nodig. Mogelijke partners waren de nieuwe partij To Potami (De Rivier) en de Onafhankelijke Partij.

Een overzichtje van de mogelijke coalitiepartners:

Aangezien de rechts-nationalistische partij Onafhankelijke Grieken als enige partij ook gekant is tegen het Europese besparingsbeleid, zal Syriza als eerste gaan praten met deze partij. Deze partij kroop met 4.75 procent maar net over de kiesdrempel van 3 procent. Onafhankelijke Grieken is een afscheuring van de Nieuwe Democraten, en vindt dat Griekenland ‘bezet’ wordt door geldschieters. ‘Het wordt tijd dat Griekenland bevrijd wordt’, klonk het tijdens de campagne. Naast het gekant zijn tegen besparingsmaatregelen, zijn bijna alle andere programmapunten verschillend van Syriza.

De pro-Europese en links radicale partij To Potami (De Rivier) behaalde 6,05 procent en is bereid met Syriza te regeren. To Patami werd pas een jaar geleden opgericht en aan het roer staat de voormalige tv-journalist Stavros Theodoraki. De partij speelt in op gematigdheid, en wil stemmen halen bij de Grieken die beseffen dat radicale politiek de problemen niet kan oplossen. Het belangrijkste standpunt van de partij is dat To Potami in de eurozone blijft. De partij herhaalt dat het ‘het land wil hervormen, zonder het in de afgrond te duwen.’

Stavros Theodorakis, leider Griekse partij To Potami
Stavros Theodorakis, leider Griekse partij To Potami © Reuters

Hoewel de invloed van een partij die slechts twee zetels heeft klein is, hopen enkele pro-Europese kopstukken dat De Rivier deel uitmaakt van de nieuwe regering. ‘De kans is groot dat er zonder To Potami niet geregeerd zal kunnen worden. Ik hoop dat die partij, die pro-Europees en radicaal hervormingsgezind is, de kaarten in handen krijgt’, sprak Guy Verhofstadt (Open VLD) afgelopen weekend in De Standaard.

Voor de verkiezingen verkondigde Tsipras voor de verkiezingen dat hij niet wil samenwerken met de oude politieke kaste. Als die belofte standhoudt, vallen volgende partijen af.

De regeringspartij, het centrumrechtse Nea Dimokratia (ND), eindigde met 27,8 procent op een tweede plaats. Uittredend premier Antonis Samaras gaf zijn nederlaag toe: ‘het Griekse volk heeft gesproken en ik aanvaard hun beslissing.’ Aangezien Syriza radicaal wil breken met het verleden, is het erg onwaarschijnlijk dat ze met deze partij rond de tafel gaat zitten. Bovendien heeft de partij van Tsipras genoeg aan enkele zetels om een meerderheid te vormen.

De socialisten van Pasok, die afgelopen jaren mee regeerden met de Nieuwe Democraten werden met bijna 5 procent volledig weggeveegd. In 2009 won de partij de verkiezingen met 44 procent. Het is duidelijk dat voormalige kiezers van het socialistische Pasok onder dak hebben gevonden bij Syriza.

De nieuwe beweging van ex-Posak boegbeeld George Papandreou haalde de kiesdrempel van drie procent niet en zal dus niet mee aan de tafel zitten.

De fascisten van de Gouden Dageraad werden de derde partij met 6.3 procent. Het is eigenlijk een goede zaak dat de Grieken hun ontevredenheid kanaliseren in proteststemmen voor een extreemlinkse partij in plaats voor de fascistische en racistische partij Gouden Dageraad’, sprak docent Politieke Wetenschappen Steven Van Hecke (KU Leuven voor de verkiezingen. ‘Hoewel de partij met tien procent politiek redelijk irrelevant is, mag het belang niet helemaal onderschat worden’, aldus Van Hecke. ‘Want net zoals het Vlaams Belang bij ons in België zijn dat stemmen die niet meetellen voor een coalitievorming. Vanuit dat opzicht zijn de stemmen wel relevant.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content