"Het kon het scenario geweest zijn van een film", aldus de gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo. "Het was ingewikkeld, het was gesofistikeerd. Het is ondenkbaar dat ze dit geklaard hebben zonder hulp van buitenaf".

Uit de Clinton Correctional Facility in het plaatsje Dannemora, is de voorbije 150 jaar geen enkele gevangene weten te ontsnappen. En nu zijn er ineens twee gevangenen op de loop. Het gaat om de 48-jarige Richard Matt, die tot 25 jaar veroordeeld was nadat hij in 1997 een zakenman had gekidnapt en doodgeslagen, en de 34-jarige David Sweat, die tot levenslang was veroordeeld nadat hij een politieagent die hem tijdens een inbraak betrapte met spervuur had gedood.

David Sweat en Richard Matt, EPA
David Sweat en Richard Matt © EPA

De twee moeten maanden, allicht jaren, aan de voorbereiding van hun ontsnapping hebben gewerkt. Volgens de politie hebben ze allicht ook het seizoen en het weer uitgekozen - droge zomertijd, veel beter dan sneeuw in de winter, om in de naburige wouden te verdwijnen.

Het gat in de muur

Ze hadden onder hun bed een gat in de muur geslagen. Onder de dekens hadden ze met stoffen lichaamsvolume gesuggereerd. De cipiers kregen pas rond 5u30 zaterdagochtend in de gaten dat er niemand in hun bedden sliep.

Het gat onder het bed, EPA
Het gat onder het bed © EPA

Door het gat in de cel kwamen ze in een gang terecht met buizen en apparatuur. Daar baanden ze zich een weg door een bakstenen muur - het is niet bekendgemaakt hoe dik die muur is. Via die bakstenen muur kwamen ze in de buitenlucht, maar nog altijd binnen de gevangenismuren.

Gouverneur Andrew Cuomo bestudeert de andere kant van het celgat, EPA
Gouverneur Andrew Cuomo bestudeert de andere kant van het celgat © EPA

Ze maakten een gat in een afvoerbuis. Aan dat gat lieten ze een post-it achter: "Nog een prettige dag!"

Een net gat in de afvoerbuis, en een afscheidsbriefje, EPA
Een net gat in de afvoerbuis, en een afscheidsbriefje © EPA

Door het eindeloze net van afvoerbuizen kropen ze tot ze ruim 100 meter buiten de gevangenismuren waren. Daar sneden ze een stalen kettingslot door, waarmee een deksel was vastgemaakt. Eens dat deksel verwijderd waren ze vrij en stonden ze in een woonwijk.

De plaats waar ze naar buiten kwamen, in een nette woonwijk gelegen, EPA
De plaats waar ze naar buiten kwamen, in een nette woonwijk gelegen © EPA

Welke apparatuur ze bij hun ontsnapping benut hebben, is niet gepreciseerd, maar ze hebben in ieder geval zowel krachtige als gesofistikeerde apparaten gebruikt.

De plaats waar ze boven de grond kwamen, wordt niet geobserveerd met beveiligingscamera's.

Beloning

De mannen maken geen gebruik van digitale apparatuur. En dus valt de politie terug op de oude technieken: speurhonden, wegversperringen, een massale klopjacht. De gouverneur heeft een beloning van 100.000 dollar (88.000 euro) uitgeloofd voor wie informatie heeft die naar een arrestatie leidt. De twee wordenop basis van hun verleden beschouwd als gevaarlijk.

Er is volgens tv-zender ABC een medewerkster in de gevangenis ondervraagd, maar zij is niet in beschuldiging gesteld.

De politie kijkt ook naar bezoekerslijsten en telefoongesprekken.

Maar volgens enkele Amerikaanse media heeft de politie voorlopig geen idee waar te zoeken.

De gevangenis ligt op zo'n 30 kilometer van de Canadese grens en het is dus mogelijk dat de gedetineerden intussen in het buitenland verblijven.

"Het kon het scenario geweest zijn van een film", aldus de gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo. "Het was ingewikkeld, het was gesofistikeerd. Het is ondenkbaar dat ze dit geklaard hebben zonder hulp van buitenaf".Uit de Clinton Correctional Facility in het plaatsje Dannemora, is de voorbije 150 jaar geen enkele gevangene weten te ontsnappen. En nu zijn er ineens twee gevangenen op de loop. Het gaat om de 48-jarige Richard Matt, die tot 25 jaar veroordeeld was nadat hij in 1997 een zakenman had gekidnapt en doodgeslagen, en de 34-jarige David Sweat, die tot levenslang was veroordeeld nadat hij een politieagent die hem tijdens een inbraak betrapte met spervuur had gedood.De twee moeten maanden, allicht jaren, aan de voorbereiding van hun ontsnapping hebben gewerkt. Volgens de politie hebben ze allicht ook het seizoen en het weer uitgekozen - droge zomertijd, veel beter dan sneeuw in de winter, om in de naburige wouden te verdwijnen.Ze hadden onder hun bed een gat in de muur geslagen. Onder de dekens hadden ze met stoffen lichaamsvolume gesuggereerd. De cipiers kregen pas rond 5u30 zaterdagochtend in de gaten dat er niemand in hun bedden sliep.Door het gat in de cel kwamen ze in een gang terecht met buizen en apparatuur. Daar baanden ze zich een weg door een bakstenen muur - het is niet bekendgemaakt hoe dik die muur is. Via die bakstenen muur kwamen ze in de buitenlucht, maar nog altijd binnen de gevangenismuren.Ze maakten een gat in een afvoerbuis. Aan dat gat lieten ze een post-it achter: "Nog een prettige dag!"Door het eindeloze net van afvoerbuizen kropen ze tot ze ruim 100 meter buiten de gevangenismuren waren. Daar sneden ze een stalen kettingslot door, waarmee een deksel was vastgemaakt. Eens dat deksel verwijderd waren ze vrij en stonden ze in een woonwijk.Welke apparatuur ze bij hun ontsnapping benut hebben, is niet gepreciseerd, maar ze hebben in ieder geval zowel krachtige als gesofistikeerde apparaten gebruikt.De plaats waar ze boven de grond kwamen, wordt niet geobserveerd met beveiligingscamera's.De mannen maken geen gebruik van digitale apparatuur. En dus valt de politie terug op de oude technieken: speurhonden, wegversperringen, een massale klopjacht. De gouverneur heeft een beloning van 100.000 dollar (88.000 euro) uitgeloofd voor wie informatie heeft die naar een arrestatie leidt. De twee wordenop basis van hun verleden beschouwd als gevaarlijk.Er is volgens tv-zender ABC een medewerkster in de gevangenis ondervraagd, maar zij is niet in beschuldiging gesteld. De politie kijkt ook naar bezoekerslijsten en telefoongesprekken.Maar volgens enkele Amerikaanse media heeft de politie voorlopig geen idee waar te zoeken.De gevangenis ligt op zo'n 30 kilometer van de Canadese grens en het is dus mogelijk dat de gedetineerden intussen in het buitenland verblijven.