Volgens de South China Morning Post, die op haar beurt verwijst naar The Beijing News en The Mirror, werden 10.000 duiven, die tijdens de feestceremonie moesten vrijgelaten worden, twee keer op gevaar gecontroleerd.

De eerste keer ging dat grondig, vogel per vogel. De kranten citeren een ambtenaar: "We moesten hun vleugels, staart en zelfs hun anus van dichtbij onderzoeken" om er zeker van te kunnen zijn dat de dieren geen "verdachte objecten" bij zich hadden.

Dat gebeurde een dag voor de ceremonie. Op woensdagochtend, na aankomst op het Tienanmenplein, werden de vogels opnieuw gecontroleerd, zij het minder grondig.

De strenge veiligheidsmaatregelen op de 65ste Nationale Feestdag hadden zeker te maken met de aanhoudende massaprotesten in Hongkong, maar vooral ook met een incident tijdens de vorige viering, toen een auto inreed op bezoekers. Twee toeristen kwamen om het leven, en drie mensen, separatisten uit de provincie Xinjang, werden hiervoor veroordeeld en in augustus geëxecuteerd.

(RR)

Volgens de South China Morning Post, die op haar beurt verwijst naar The Beijing News en The Mirror, werden 10.000 duiven, die tijdens de feestceremonie moesten vrijgelaten worden, twee keer op gevaar gecontroleerd. De eerste keer ging dat grondig, vogel per vogel. De kranten citeren een ambtenaar: "We moesten hun vleugels, staart en zelfs hun anus van dichtbij onderzoeken" om er zeker van te kunnen zijn dat de dieren geen "verdachte objecten" bij zich hadden.Dat gebeurde een dag voor de ceremonie. Op woensdagochtend, na aankomst op het Tienanmenplein, werden de vogels opnieuw gecontroleerd, zij het minder grondig.De strenge veiligheidsmaatregelen op de 65ste Nationale Feestdag hadden zeker te maken met de aanhoudende massaprotesten in Hongkong, maar vooral ook met een incident tijdens de vorige viering, toen een auto inreed op bezoekers. Twee toeristen kwamen om het leven, en drie mensen, separatisten uit de provincie Xinjang, werden hiervoor veroordeeld en in augustus geëxecuteerd.(RR)