Dat hebben de verkiezingsautoriteiten gemeld. Het gaat om een zeer nipte overwinning: Pedro Pablo Kuczynski behaalde 50,12 procent, Keiko Fujimori 49,88 procent.

De econoom haalde 41.000 stemmen meer dan de dochter van ex-president Alberto Fujimori, die in de gevangenis zit vanwege misdaden tegen de menselijkheid. Het gaat om de meest nipte verkiezingsuitslag ooit in Peru.

"Nu is het tijd om aan de toekomst van ons land te werken", schreef Kuczynski donderdag op Twitter.

"We willen een verenigd Peru, dat de dialoog wil aangaan. We mogen de dialoog niet verwarren met zwakheid. We gaan werken voor alle Peruanen", zei de ex-bankier van Wall Street in een korte overwinningstoespraak. Hij reikte ook de hand aan zijn tegenstanders en riep op in gesprek te gaan. "We zijn geen verdeeld Peru, tussen het noorden en het zuiden of tussen de kust en de bergen, we zijn één land."

Er wordt nog geteld

Persbureau AP wijst er wel op dat Fujimori haar nederlaag nog niet heeft toegegeven.

Bovendien moeten de gerechtelijke autoriteiten zich bovendien eerst nog uitspreken over een 50.000-tal stembiljetten vooraleer de winnaar officieel uitgeroepen kan worden. Fujimori liet al weten geen commentaar te geven tot de allerlaatste stem is geteld. "We verdienen het dat alle stemmen van het Peruaanse volk worden geteld. Het verkiezingsproces is nog niet afgelopen, niemand mag al victorie kraaien", zijn partijwoordvoerder Pedro Spadaro. Bij de eerste ronde van de verkiezing in april won Fujimori nog 40 procent van de stemmen, tegen voor 21 procent voor Kuczynski. De verandering in het stemgedrag kwam er onder meer omdat Kuczynski had gewaarschuwd dat de corruptie en de criminaliteit waaraan Fujimori's vader werd gelinkt, met zijn dochter weer zouden kunnen opduiken. De opkomst bij de verkiezing bedroeg 80 procent. De ambtsoverdracht is gepland voor 28 juli.

(Belga/RR)

Dat hebben de verkiezingsautoriteiten gemeld. Het gaat om een zeer nipte overwinning: Pedro Pablo Kuczynski behaalde 50,12 procent, Keiko Fujimori 49,88 procent.De econoom haalde 41.000 stemmen meer dan de dochter van ex-president Alberto Fujimori, die in de gevangenis zit vanwege misdaden tegen de menselijkheid. Het gaat om de meest nipte verkiezingsuitslag ooit in Peru. "Nu is het tijd om aan de toekomst van ons land te werken", schreef Kuczynski donderdag op Twitter. "We willen een verenigd Peru, dat de dialoog wil aangaan. We mogen de dialoog niet verwarren met zwakheid. We gaan werken voor alle Peruanen", zei de ex-bankier van Wall Street in een korte overwinningstoespraak. Hij reikte ook de hand aan zijn tegenstanders en riep op in gesprek te gaan. "We zijn geen verdeeld Peru, tussen het noorden en het zuiden of tussen de kust en de bergen, we zijn één land." Persbureau AP wijst er wel op dat Fujimori haar nederlaag nog niet heeft toegegeven. Bovendien moeten de gerechtelijke autoriteiten zich bovendien eerst nog uitspreken over een 50.000-tal stembiljetten vooraleer de winnaar officieel uitgeroepen kan worden. Fujimori liet al weten geen commentaar te geven tot de allerlaatste stem is geteld. "We verdienen het dat alle stemmen van het Peruaanse volk worden geteld. Het verkiezingsproces is nog niet afgelopen, niemand mag al victorie kraaien", zijn partijwoordvoerder Pedro Spadaro. Bij de eerste ronde van de verkiezing in april won Fujimori nog 40 procent van de stemmen, tegen voor 21 procent voor Kuczynski. De verandering in het stemgedrag kwam er onder meer omdat Kuczynski had gewaarschuwd dat de corruptie en de criminaliteit waaraan Fujimori's vader werd gelinkt, met zijn dochter weer zouden kunnen opduiken. De opkomst bij de verkiezing bedroeg 80 procent. De ambtsoverdracht is gepland voor 28 juli.(Belga/RR)