De staatsieportretten van koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn verwijderd uit drie grote zittingszalen van de rechtbank in het Paleis van Justitie in het Nederlandse Den Haag.

De rechters vinden namelijk dat zij alleen recht horen te spreken uit naam van de koning. Máxima is wel koningin maar formeel niet het staatshoofd. Hoeveel rechters bezwaar hebben gemaakt, is niet duidelijk.

"De rechters hechten aan traditie, zo zegt een woordvoerder van de rechtbank. "Ze volgen de formele lijn om uitspraken te doen in naam van het staatshoofd, ook al is dat al jaren niet meer wettelijk vastgelegd."

Lege wanden

De portretten werden na de troonswisseling opgehangen ter vervanging van het portret van Beatrix. Er viel wel te kiezen, want de Rijksvoorlichtingsdienst had ook portretten laten maken waar de nieuwe koning alleen op staat.

In afwachting van een beslissing welk portret er definitief komt te hangen, zijn de wanden nu leeg. In de kleinere rechtbankzalen in het Paleis van Justitie hingen geen portretten.

De zalen van het gerechtshof, dat ook in het Paleis zit, waren al voorzien van portretten waarop alleen de koning staat. (Belga/TE)

De staatsieportretten van koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn verwijderd uit drie grote zittingszalen van de rechtbank in het Paleis van Justitie in het Nederlandse Den Haag. De rechters vinden namelijk dat zij alleen recht horen te spreken uit naam van de koning. Máxima is wel koningin maar formeel niet het staatshoofd. Hoeveel rechters bezwaar hebben gemaakt, is niet duidelijk. "De rechters hechten aan traditie, zo zegt een woordvoerder van de rechtbank. "Ze volgen de formele lijn om uitspraken te doen in naam van het staatshoofd, ook al is dat al jaren niet meer wettelijk vastgelegd." Lege wandenDe portretten werden na de troonswisseling opgehangen ter vervanging van het portret van Beatrix. Er viel wel te kiezen, want de Rijksvoorlichtingsdienst had ook portretten laten maken waar de nieuwe koning alleen op staat. In afwachting van een beslissing welk portret er definitief komt te hangen, zijn de wanden nu leeg. In de kleinere rechtbankzalen in het Paleis van Justitie hingen geen portretten. De zalen van het gerechtshof, dat ook in het Paleis zit, waren al voorzien van portretten waarop alleen de koning staat. (Belga/TE)