Dat zei Netjes in het Nderlandse praatprogramma 'Pauw en Witteman'. "Ik heb één keer met iemand van Al Jazeera gesproken. Het zou heel treurig zijn als ik nooit meer terug kan naar Egypte door dit grote misverstand."

'Erg bang'

Netjes, die op zelfstandige basis ook af en toe voor de VRT-nieuwsdienst vanuit Caïro werkt, kwam dinsdag in Nederland aan, nadat zij met hulp van de Nederlandse ambassade in Caïro Egypte had kunnen verlaten. De journaliste werkt in Egypte als correspondent, voor onder meer BNR Nieuwsradio, Het Parool en als producer voor de NOS. Omdat het Egyptische openbaar ministerie (OM) een aanklacht bij de rechter heeft neergelegd en de rechter een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd, is Netjes naar eigen zeggen haar leven niet zeker als ze terug zou gaan.

Ze vertelde ook dat ze erg bang is geweest dat ze onderweg naar de Nederlandse ambassade opgepakt zou worden. Van andere journalisten die gevangen zitten, heeft Netjes gehoord dat zij onder mensonterende omstandigheden verkeren.

Al Jazeera

Het Egyptische OM maakte vorige week bekend dat vier buitenlandse journalisten zijn aangeklaagd die werken voor nieuwszender Al Jazeera. Ook 16 Egyptenaren worden in die zaak vervolgd. Toen de namen vorige week bekend werden bij de ambassade, werd duidelijk dat ook Netjes werd aangeklaagd.

Netjes heeft wel ooit een informatief gesprek gehad met één van de medewerkers van Al Jazeera, maar ze heeft er nooit voor gewerkt. Ze vermoed dat de autoriteiten aan haar gegevens zijn gekomen doordat ze voor dat gesprek een kopie van haar paspoort moest inleveren bij de beveiliging. (Belga/TV)

Dat zei Netjes in het Nderlandse praatprogramma 'Pauw en Witteman'. "Ik heb één keer met iemand van Al Jazeera gesproken. Het zou heel treurig zijn als ik nooit meer terug kan naar Egypte door dit grote misverstand."Netjes, die op zelfstandige basis ook af en toe voor de VRT-nieuwsdienst vanuit Caïro werkt, kwam dinsdag in Nederland aan, nadat zij met hulp van de Nederlandse ambassade in Caïro Egypte had kunnen verlaten. De journaliste werkt in Egypte als correspondent, voor onder meer BNR Nieuwsradio, Het Parool en als producer voor de NOS. Omdat het Egyptische openbaar ministerie (OM) een aanklacht bij de rechter heeft neergelegd en de rechter een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd, is Netjes naar eigen zeggen haar leven niet zeker als ze terug zou gaan.Ze vertelde ook dat ze erg bang is geweest dat ze onderweg naar de Nederlandse ambassade opgepakt zou worden. Van andere journalisten die gevangen zitten, heeft Netjes gehoord dat zij onder mensonterende omstandigheden verkeren.Het Egyptische OM maakte vorige week bekend dat vier buitenlandse journalisten zijn aangeklaagd die werken voor nieuwszender Al Jazeera. Ook 16 Egyptenaren worden in die zaak vervolgd. Toen de namen vorige week bekend werden bij de ambassade, werd duidelijk dat ook Netjes werd aangeklaagd.Netjes heeft wel ooit een informatief gesprek gehad met één van de medewerkers van Al Jazeera, maar ze heeft er nooit voor gewerkt. Ze vermoed dat de autoriteiten aan haar gegevens zijn gekomen doordat ze voor dat gesprek een kopie van haar paspoort moest inleveren bij de beveiliging. (Belga/TV)