Een uitzending van het tv-programma Zembla brengt aan het licht dat veel vlees uit Nederlandse slachthuizen besmet is met de bacterie Escherichia coli (E. coli). De centrale Organisatie voor de Vleessector spreekt dit bericht met klem tegen.

Hoewel de uitzending van het programma 'sjoemelen met vlees' nog niet vertoond is, doet ze nu al heel wat stof opwaaien in Nederland. Op zowat 60 procent van de karkassen in Nederlandse slachthuizen zouden sporen van dierlijke mest terug te vinden zijn.

Mestbezoedeling heet dit in vakjargon. Doordat de darmen van dieren tijdens het slachtproces worden doorprikt, kan de darminhoud zich verspreiden over het karkas. Zo kunnen bacteriën als E.coli zo op het vlees terechtkomen, dat daarna wordt verkocht voor consumptie.

Te hoge bandsnelheid

Een van de keurmeesters kaart in het programma de werkdruk aan. "Door een te hoge bandsnelheid, kunnen mensen hun handen niet ontsmetten en hebben ze de tijd niet om hun messen schoon te maken."

Officieel moeten slachterijen de mest af het vlees snijden, maar dat zou in de praktijk niet gebeuren. In plaats daarvan wordt de mest met water weggespoeld of afgeveegd, waardoor de mest nog meer verspreid raakt over het vlees, bericht Zembla.

Zieke dieren

Volgens het programma zou ook het vlees van zieke dieren geregeld terechtkomen in de voedselketen. De controleurs hebben amper enkele seconden tijd om een karkas te inspecteren en missen hierdoor soms tekenen dat het vlees eigenlijk niet voor menselijke consumptie is geschikt, klinkt het.

'Programma brengt goede naam Nederlands vlees in gevaar'

De organisatie van Nederlandse vleesbedrijven ontkent dat het vlees dat mensen kopen mest bevat. "In het slachthuis gelden strenge regels", citeert de Volkskrant Jos Goebbels van de Centrale Organisatie voor de Vleessector.

De Nederlandse politieke partijen CDA en D66 willen zo snel mogelijk opheldering van staatssecretaris voor Economische Zaken Sharon Dijksma over dit 'poepvlees'. "Het programma brengt de goede naam van het Nederlandse vlees in gevaar", klinkt het.

Een uitzending van het tv-programma Zembla brengt aan het licht dat veel vlees uit Nederlandse slachthuizen besmet is met de bacterie Escherichia coli (E. coli). De centrale Organisatie voor de Vleessector spreekt dit bericht met klem tegen. Hoewel de uitzending van het programma 'sjoemelen met vlees' nog niet vertoond is, doet ze nu al heel wat stof opwaaien in Nederland. Op zowat 60 procent van de karkassen in Nederlandse slachthuizen zouden sporen van dierlijke mest terug te vinden zijn. Mestbezoedeling heet dit in vakjargon. Doordat de darmen van dieren tijdens het slachtproces worden doorprikt, kan de darminhoud zich verspreiden over het karkas. Zo kunnen bacteriën als E.coli zo op het vlees terechtkomen, dat daarna wordt verkocht voor consumptie. Een van de keurmeesters kaart in het programma de werkdruk aan. "Door een te hoge bandsnelheid, kunnen mensen hun handen niet ontsmetten en hebben ze de tijd niet om hun messen schoon te maken." Officieel moeten slachterijen de mest af het vlees snijden, maar dat zou in de praktijk niet gebeuren. In plaats daarvan wordt de mest met water weggespoeld of afgeveegd, waardoor de mest nog meer verspreid raakt over het vlees, bericht Zembla.Volgens het programma zou ook het vlees van zieke dieren geregeld terechtkomen in de voedselketen. De controleurs hebben amper enkele seconden tijd om een karkas te inspecteren en missen hierdoor soms tekenen dat het vlees eigenlijk niet voor menselijke consumptie is geschikt, klinkt het.De organisatie van Nederlandse vleesbedrijven ontkent dat het vlees dat mensen kopen mest bevat. "In het slachthuis gelden strenge regels", citeert de Volkskrant Jos Goebbels van de Centrale Organisatie voor de Vleessector. De Nederlandse politieke partijen CDA en D66 willen zo snel mogelijk opheldering van staatssecretaris voor Economische Zaken Sharon Dijksma over dit 'poepvlees'. "Het programma brengt de goede naam van het Nederlandse vlees in gevaar", klinkt het.