Het openbaar ministerie in Arnhem begint een feitenonderzoek naar het Nederlands VN-bataljon dat de moslims in Srebrenica moest beschermen. In 1995 werden er echter ongeveer achtduizend moslimmannen en -jongens vermoord.

De feiten in Srebrenica, een enclave die onder bescherming stond van de Verenigde Naties, worden gezien als de ergste daad van genocide in Europa sinds de tweede wereldoorlog.

Op 11 juli '95 drongen Bosnisch-Servische troepen onder bevel van generaal Ratko Mladic met tanks de stad binnen. Een groot deel van de aanwezige mannelijke moslims werd gedeporteerd en vermoord.

De Nederlandse advocate van de nabestaanden meldde donderdag volgens het Nederlandse persbureau ANP dat justitie een feitenonderzoek begint naar het Dutchbat-bataljon. Dat gebeurt naar aanleiding van een aangifte die nabestaanden van slachtoffers van Srebrenica hebben gedaan.

De aangifte is gericht tegen Thom Karremans, de toenmalige commandant van Dutchbat, zijn vervanger Franken en personeelsfunctionaris Oosterveen. Volgens de advocate vertrouwen de nabestaanden erop dat het feitenonderzoek tot strafrechtelijk onderzoek en uiteindelijk vervolging zal leiden.

Het openbaar ministerie in Arnhem begint een feitenonderzoek naar het Nederlands VN-bataljon dat de moslims in Srebrenica moest beschermen. In 1995 werden er echter ongeveer achtduizend moslimmannen en -jongens vermoord.De feiten in Srebrenica, een enclave die onder bescherming stond van de Verenigde Naties, worden gezien als de ergste daad van genocide in Europa sinds de tweede wereldoorlog. Op 11 juli '95 drongen Bosnisch-Servische troepen onder bevel van generaal Ratko Mladic met tanks de stad binnen. Een groot deel van de aanwezige mannelijke moslims werd gedeporteerd en vermoord.De Nederlandse advocate van de nabestaanden meldde donderdag volgens het Nederlandse persbureau ANP dat justitie een feitenonderzoek begint naar het Dutchbat-bataljon. Dat gebeurt naar aanleiding van een aangifte die nabestaanden van slachtoffers van Srebrenica hebben gedaan. De aangifte is gericht tegen Thom Karremans, de toenmalige commandant van Dutchbat, zijn vervanger Franken en personeelsfunctionaris Oosterveen. Volgens de advocate vertrouwen de nabestaanden erop dat het feitenonderzoek tot strafrechtelijk onderzoek en uiteindelijk vervolging zal leiden.