Het Nederlands openbaar ministerie heeft een Europees aanhoudingsmandaat uitgevaardigd tegen de in Duitsland wonende Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas-Carel Faber.

Het gerecht wil zijn uitlevering zodat Faber zijn straf in Nederlans kan uitzitten. De 88-jarige Faber was lid van het executiepeloton in kamp Westerbork, lid van de Waffen-SS en lid van het Sonderkommando Feldmeijer.

In 1947 werd hij ter dood veroordeeld wegens de dood van zeker elf mensen in het concentratiekamp Westerbork (van waaruit duizenden Nederlandse joden naar Auschwitz werden gedeporteerd) en wegens het hulp bieden aan de vijand in oorlogstijd.

Een jaar later werd die straf omgezet in levenslang. Faber ontsnapte in 1952 uit de gevangenis van Breda en vluchtte naar het toenmalige West-Duitsland.

Eerdere procedures om Faber naar Nederland te krijgen zijn op niets uitgelopen.

Contact met Duitsland

De Volkskrant meldde donderdag dat er over de mogelijke uitlevering van Faber contact is geweest tussen toenmalig minister van Justitie Hirsch Ballin en zijn Duitse collega.

Nederland kondigde toen aan dat het zal proberen de Duitse nationaliteit van Faber in twijfel te trekken. Faber zou zich beroepen op die nationaliteit omdat Duitsland geen onderdanen uitlevert.

In augustus gaf de Duitse minister van Justitie Sabine Leutheuser-Schnarrenberger het openbaar ministerie in Duitsland de opdracht om te onderzoekenf Faber alsnog berecht kan worden. Eerder onderzoek had uitgewezen dat er te weinig bewijzen waren voor een strafproces.

Het Nederlands openbaar ministerie heeft een Europees aanhoudingsmandaat uitgevaardigd tegen de in Duitsland wonende Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas-Carel Faber.Het gerecht wil zijn uitlevering zodat Faber zijn straf in Nederlans kan uitzitten. De 88-jarige Faber was lid van het executiepeloton in kamp Westerbork, lid van de Waffen-SS en lid van het Sonderkommando Feldmeijer. In 1947 werd hij ter dood veroordeeld wegens de dood van zeker elf mensen in het concentratiekamp Westerbork (van waaruit duizenden Nederlandse joden naar Auschwitz werden gedeporteerd) en wegens het hulp bieden aan de vijand in oorlogstijd. Een jaar later werd die straf omgezet in levenslang. Faber ontsnapte in 1952 uit de gevangenis van Breda en vluchtte naar het toenmalige West-Duitsland. Eerdere procedures om Faber naar Nederland te krijgen zijn op niets uitgelopen. Contact met DuitslandDe Volkskrant meldde donderdag dat er over de mogelijke uitlevering van Faber contact is geweest tussen toenmalig minister van Justitie Hirsch Ballin en zijn Duitse collega.Nederland kondigde toen aan dat het zal proberen de Duitse nationaliteit van Faber in twijfel te trekken. Faber zou zich beroepen op die nationaliteit omdat Duitsland geen onderdanen uitlevert. In augustus gaf de Duitse minister van Justitie Sabine Leutheuser-Schnarrenberger het openbaar ministerie in Duitsland de opdracht om te onderzoekenf Faber alsnog berecht kan worden. Eerder onderzoek had uitgewezen dat er te weinig bewijzen waren voor een strafproces.