In Syrië hebben rebellen die gelinkt zijn aan al-Qaida de belangrijke luchtmachtbasis Abu Zuhou in het noordwesten van het land veroverd. Het verlies van dit gebied in de provincie Idlib geldt als een zware nederlaag voor president Bashar al-Assad, meldt persagentschap ANP.

Twee jaar lang werd er gestreden om Abu Zuhou, maar nu het regeringsleger de controle kwijt is, heeft Assad geen greep meer op de provincie. Rebellen van een islamitsche coalitie die zichzelf het 'leger van de verovering' noemen hebben de macht er overgenomen. De groepering bestaat uit verschillende groeperingen waaronder al-Nusra.

Tekort aan manschappen

Dit is opnieuw een tegenslag voor Assad. Sinds het begin van het jaar verliest het Syrische leger gestaag aan gebied voornamelijk in het noorden en westen van het land. Zo verloor het Syrische regime onlangs de stad Palmyra aan de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Maar dus niet alleen IS wint terrein, ook andere rebellengroepen blijven gebied veroveren op het Assad-regime.

Enkele maanden geleden nog, gaf de president een tekort aan manschappen toe. 'Soms moet het Syrische leger afstand doen van bepaalde gebieden, om belangrijkere plaatsen te kunnen behouden', zo verdedigde Assad zich.

Turkije

Het verlies van Idlib is enerzijds opmerkelijk omdat het vlak naast Lakatia ligt, een regio waar veel Alawieten wonen (de religieuze minderheid waartoe Assad behoort). Maar anderzijds grenst de provincie ook aan Turkije waardoor de rebellen snel en eenvoudiger bevoorraad konden worden.

Intussen dreigt Assad ook een andere belangrijke luchtmachtbasis te verliezen. Kweiris, ten oosten van Aleppo, wordt namelijk onder vuur genomen door strijders van IS. (AVE)

In Syrië hebben rebellen die gelinkt zijn aan al-Qaida de belangrijke luchtmachtbasis Abu Zuhou in het noordwesten van het land veroverd. Het verlies van dit gebied in de provincie Idlib geldt als een zware nederlaag voor president Bashar al-Assad, meldt persagentschap ANP. Twee jaar lang werd er gestreden om Abu Zuhou, maar nu het regeringsleger de controle kwijt is, heeft Assad geen greep meer op de provincie. Rebellen van een islamitsche coalitie die zichzelf het 'leger van de verovering' noemen hebben de macht er overgenomen. De groepering bestaat uit verschillende groeperingen waaronder al-Nusra. Dit is opnieuw een tegenslag voor Assad. Sinds het begin van het jaar verliest het Syrische leger gestaag aan gebied voornamelijk in het noorden en westen van het land. Zo verloor het Syrische regime onlangs de stad Palmyra aan de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Maar dus niet alleen IS wint terrein, ook andere rebellengroepen blijven gebied veroveren op het Assad-regime.Enkele maanden geleden nog, gaf de president een tekort aan manschappen toe. 'Soms moet het Syrische leger afstand doen van bepaalde gebieden, om belangrijkere plaatsen te kunnen behouden', zo verdedigde Assad zich.Het verlies van Idlib is enerzijds opmerkelijk omdat het vlak naast Lakatia ligt, een regio waar veel Alawieten wonen (de religieuze minderheid waartoe Assad behoort). Maar anderzijds grenst de provincie ook aan Turkije waardoor de rebellen snel en eenvoudiger bevoorraad konden worden. Intussen dreigt Assad ook een andere belangrijke luchtmachtbasis te verliezen. Kweiris, ten oosten van Aleppo, wordt namelijk onder vuur genomen door strijders van IS. (AVE)