In de Duitse stad Hagen vond vandaag de eerste zittingsdag plaats in de rechtszaak tegen oud-SS'er Siert Bruins. Hij wordt verdacht van de moord op de Nederlandse verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema in september 1944 in het Groningse plaatsje Appingedam. De 92-jarige Bruins werd in de jaren tachtig al veroordeeld voor de moord op twee Joden.

Bruins zou verzetsman Dijkema samen met zijn inmiddels overleden collega August Neuhäuser naar een afgelegen plek in de buurt van Appingedam hebben gebracht om hem daar in de rug neer te schieten. Bruins geeft toe dat hij toen aanwezig was, maar hij ontkent stellig dat hij degene was die destijds de trekker overhaalde.

Beest van Appingedam

De oud-SS'er staat vanwege zijn wreedheden bekend als 'het beest van Appingedam'. Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd hij ter dood veroordeeld, maar Bruin was op het ogenblik van zijn vonnis al gevlucht naar Duitsland.

In 1980 werd Bruins ginder tot zeven jaar cel veroordeeld voor de moord op twee Joodse broers. In die jaren werd er trouwens al eens een onderzoek geopend naar de moord op Dijkema, maar het kwam toen niet tot een proces, omdat het niet duidelijk was of het om moord ging of doodslag. Sindsdien is de wetgeving gewijzigd.

Levenslang

Het proces in Hagen is een van de laatste in zijn soort in Duitsland. Heinrich Boere, een andere Duitse SS-officier, werd in 2010 in een soortgelijke zaak door de rechtbank van Aken veroordeeld tot levenslang voor de moord op drie Nederlandse burgers. De 90-jarige Boere moest in december vorig jaar ook effectief naar de cel.

De eerste dag op het proces van Siert Bruins duurde maar kort. Na een inleiding van drie kwartier werd de rechtszaak verdaagd naar donderdag 5 september. (YD)

In de Duitse stad Hagen vond vandaag de eerste zittingsdag plaats in de rechtszaak tegen oud-SS'er Siert Bruins. Hij wordt verdacht van de moord op de Nederlandse verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema in september 1944 in het Groningse plaatsje Appingedam. De 92-jarige Bruins werd in de jaren tachtig al veroordeeld voor de moord op twee Joden.Bruins zou verzetsman Dijkema samen met zijn inmiddels overleden collega August Neuhäuser naar een afgelegen plek in de buurt van Appingedam hebben gebracht om hem daar in de rug neer te schieten. Bruins geeft toe dat hij toen aanwezig was, maar hij ontkent stellig dat hij degene was die destijds de trekker overhaalde.Beest van AppingedamDe oud-SS'er staat vanwege zijn wreedheden bekend als 'het beest van Appingedam'. Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd hij ter dood veroordeeld, maar Bruin was op het ogenblik van zijn vonnis al gevlucht naar Duitsland.In 1980 werd Bruins ginder tot zeven jaar cel veroordeeld voor de moord op twee Joodse broers. In die jaren werd er trouwens al eens een onderzoek geopend naar de moord op Dijkema, maar het kwam toen niet tot een proces, omdat het niet duidelijk was of het om moord ging of doodslag. Sindsdien is de wetgeving gewijzigd.LevenslangHet proces in Hagen is een van de laatste in zijn soort in Duitsland. Heinrich Boere, een andere Duitse SS-officier, werd in 2010 in een soortgelijke zaak door de rechtbank van Aken veroordeeld tot levenslang voor de moord op drie Nederlandse burgers. De 90-jarige Boere moest in december vorig jaar ook effectief naar de cel.De eerste dag op het proces van Siert Bruins duurde maar kort. Na een inleiding van drie kwartier werd de rechtszaak verdaagd naar donderdag 5 september. (YD)