In Lissabon organiseert de NAVO vrijdag en zaterdag een tweedaagse topontmoeting. Enkele tientallen staatshoofden en regeringsleiders worden in de Portugese hoofdstad verwacht.

Op de agenda staat onder meer een nieuw strategisch concept voor het bondgenootschap. Maar ook een anti-raketsysteem, samenwerking tegen cyberaanvallen en de voorbereiding van de terugtrekking uit Afghanistan worden besproken.

De relatie met Rusland staat eveneens op de agenda, zo meldt het persagenstchap Belga De Russische president Dmitri Medvedev neemt trouwens deel aan besprekingen in Lissabon.

De NAVO werd opgericht in de begindagen van de koude oorlog. De laatste update dateert van 1999, maar de aanslagen van elf september en de uitbreiding met twaalf nieuwe lidstaten maakten de tekst achterhaald.

Bovendien ontplooide de NAVO intussen grootscheepse operaties in Afghanistan en voor de kust van Somalië, dus ver buiten de oorspronkelijke grenzen.

Ook een afweersysteem tegen langeafstandsraketten staat op de agenda in Lissabon. Het gaat echter niet meer om een echt raketschild dat de toenmalige Amerikaanse president George Bush voor ogen had.

Rusland

Ook de relaties met Rusland worden besproken in Lissabon. Medvedev neemt er zaterdag deel aan een afzonderlijke NAVO-Rusland Raad.

Zaterdag wordt er specifiek gepraat over de internationale
troepenmacht in Afghanistan (ISAF). De Afghaanse president Hamid Karzaï zal er aanwezig zijn. Met hem zal worden gesproken over een geleidelijke terugtrekking van de NAVO uit Afghanistan.

Voorts staat in Lissabon een aanzienlijke snoeioperatie in de
NAVO-structuren op de agenda. Het personeelsbestand wordt teruggeschroefd van 13.000 tot maximum 8.950, terwijl het aantal agentschappen wordt teruggebracht van veertien naar drie. Van de elf hoofdkwartieren zouden er vier sneuvelen.

In Lissabon organiseert de NAVO vrijdag en zaterdag een tweedaagse topontmoeting. Enkele tientallen staatshoofden en regeringsleiders worden in de Portugese hoofdstad verwacht.Op de agenda staat onder meer een nieuw strategisch concept voor het bondgenootschap. Maar ook een anti-raketsysteem, samenwerking tegen cyberaanvallen en de voorbereiding van de terugtrekking uit Afghanistan worden besproken.De relatie met Rusland staat eveneens op de agenda, zo meldt het persagenstchap Belga De Russische president Dmitri Medvedev neemt trouwens deel aan besprekingen in Lissabon.De NAVO werd opgericht in de begindagen van de koude oorlog. De laatste update dateert van 1999, maar de aanslagen van elf september en de uitbreiding met twaalf nieuwe lidstaten maakten de tekst achterhaald. Bovendien ontplooide de NAVO intussen grootscheepse operaties in Afghanistan en voor de kust van Somalië, dus ver buiten de oorspronkelijke grenzen. Ook een afweersysteem tegen langeafstandsraketten staat op de agenda in Lissabon. Het gaat echter niet meer om een echt raketschild dat de toenmalige Amerikaanse president George Bush voor ogen had.RuslandOok de relaties met Rusland worden besproken in Lissabon. Medvedev neemt er zaterdag deel aan een afzonderlijke NAVO-Rusland Raad.Zaterdag wordt er specifiek gepraat over de internationale troepenmacht in Afghanistan (ISAF). De Afghaanse president Hamid Karzaï zal er aanwezig zijn. Met hem zal worden gesproken over een geleidelijke terugtrekking van de NAVO uit Afghanistan.Voorts staat in Lissabon een aanzienlijke snoeioperatie in de NAVO-structuren op de agenda. Het personeelsbestand wordt teruggeschroefd van 13.000 tot maximum 8.950, terwijl het aantal agentschappen wordt teruggebracht van veertien naar drie. Van de elf hoofdkwartieren zouden er vier sneuvelen.