De NAVO ontkent elke betrokkenheid bij de dood van 61 Afrikaanse vluchtelingen die eind maart ruim twee weken vastzaten op een stuurloze boot op de Middellandse Zee.

The Britse krant The Guardian schreef zondag over een boot met 72 vluchtelingen die op 25 maart vanuit de Libische hoofdstad Tripoli koers had gezet naar het Italiaanse eiland Lampedusa. Het schip kwam echter in moeilijkheden en spoelde uiteindelijk pas op 10 april weer aan. Van de 72 opvarenden stierven er 61 van honger of dorst.

Nochtans was een militaire helikopter nog de eerste dag water en voedsel komen leveren. Bovendien had de Italiaanse kustwacht naar eigen zeggen ook de Maltese collega's op de hoogte gebracht, aangezien de boot in de buurt kwam van hun reddingszone. De Maltese overheid ontkende eerder al elke betrokkenheid.

Nog volgens The Guardian was de stuurloze boot met vluchtelingen opgemerkt door een NAVO-schip, maar het bondgenootschap ontkent dat. The Guardian vermoedt dat het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle er rakelings langs gevaren is, maar de NAVO benadrukt dat enkel de Italiaanse Garibaldi op dat moment onder haar bevel stond. Over de Charles de Gaulle spreekt de NAVO zich dus niet uit. (Belga/KVDA)

De NAVO ontkent elke betrokkenheid bij de dood van 61 Afrikaanse vluchtelingen die eind maart ruim twee weken vastzaten op een stuurloze boot op de Middellandse Zee. The Britse krant The Guardian schreef zondag over een boot met 72 vluchtelingen die op 25 maart vanuit de Libische hoofdstad Tripoli koers had gezet naar het Italiaanse eiland Lampedusa. Het schip kwam echter in moeilijkheden en spoelde uiteindelijk pas op 10 april weer aan. Van de 72 opvarenden stierven er 61 van honger of dorst. Nochtans was een militaire helikopter nog de eerste dag water en voedsel komen leveren. Bovendien had de Italiaanse kustwacht naar eigen zeggen ook de Maltese collega's op de hoogte gebracht, aangezien de boot in de buurt kwam van hun reddingszone. De Maltese overheid ontkende eerder al elke betrokkenheid. Nog volgens The Guardian was de stuurloze boot met vluchtelingen opgemerkt door een NAVO-schip, maar het bondgenootschap ontkent dat. The Guardian vermoedt dat het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle er rakelings langs gevaren is, maar de NAVO benadrukt dat enkel de Italiaanse Garibaldi op dat moment onder haar bevel stond. Over de Charles de Gaulle spreekt de NAVO zich dus niet uit. (Belga/KVDA)