De staatshoofden en regeringsleiders van de 28 NAVO-lidstaten hebben vrijdagavond tijdens hun top in Lissabon groen licht gegeven voor het nieuw strategisch concept voor de Noord-Atlantische alliantie. Het voorziet ondermeer in de uitbouw van een gezamenlijk anti-raketsysteem.

Het nieuwe concept 'NAVO 3.0' moet volgens secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen verzekeren dat de NAVO even doeltreffend zal blijven in de bescherming van haar burgers en haar grondgebied. Het is een soort handleiding die de NAVO moet wapen tegen de dreigingen van de 21ste eeuw.

De nieuwe tekst verwijst expliciet naar terrorisme, kernwapens,
massavernietigingswapens, cyberaanvallen, dreigingen voor energie- en grondstoffentoevoer en allerhande nieuw wapentuig, maar ook naar instabiliteit en conflicten buiten het NAVO-grondgebied.

Aan de grondslag van de NAVO verandert echter niets. De belangrijkste doelstelling blijft gezamenlijke defensie, zoals verankerd in het artikel vijf van het oprichtingsverdrag.

Anti-raketsysteem

De leiders van de NAVO-lidstaten schaarden zich ook achter de uitbouw van een gezamenlijk antiraketsysteem. Volgens de Amerikaanse president Barack Obama moet dat systeem niet alleen Noord-Amerika, maar ook Europa beschermen tegen langeafstandsraketten van onder meer Iran.

Rusland en 'andere Euro-Atlantische partners' zullen uitgenodigd worden om mee te doen. Zaterdag is er in Lissabon een NAVO-Rusland-top met de Russische president Dmitri Medvedev.

Inzake kernwapens bevestigt het strategisch concept de hoop op een wereld die vrij is van nucleair wapentuig. Maar een concrete afbouw van het kernarsenaal bevat de tekst niet, ook niet binnen Europa.

De staatshoofden en regeringsleiders van de 28 NAVO-lidstaten hebben vrijdagavond tijdens hun top in Lissabon groen licht gegeven voor het nieuw strategisch concept voor de Noord-Atlantische alliantie. Het voorziet ondermeer in de uitbouw van een gezamenlijk anti-raketsysteem.Het nieuwe concept 'NAVO 3.0' moet volgens secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen verzekeren dat de NAVO even doeltreffend zal blijven in de bescherming van haar burgers en haar grondgebied. Het is een soort handleiding die de NAVO moet wapen tegen de dreigingen van de 21ste eeuw.De nieuwe tekst verwijst expliciet naar terrorisme, kernwapens, massavernietigingswapens, cyberaanvallen, dreigingen voor energie- en grondstoffentoevoer en allerhande nieuw wapentuig, maar ook naar instabiliteit en conflicten buiten het NAVO-grondgebied. Aan de grondslag van de NAVO verandert echter niets. De belangrijkste doelstelling blijft gezamenlijke defensie, zoals verankerd in het artikel vijf van het oprichtingsverdrag.Anti-raketsysteemDe leiders van de NAVO-lidstaten schaarden zich ook achter de uitbouw van een gezamenlijk antiraketsysteem. Volgens de Amerikaanse president Barack Obama moet dat systeem niet alleen Noord-Amerika, maar ook Europa beschermen tegen langeafstandsraketten van onder meer Iran. Rusland en 'andere Euro-Atlantische partners' zullen uitgenodigd worden om mee te doen. Zaterdag is er in Lissabon een NAVO-Rusland-top met de Russische president Dmitri Medvedev.Inzake kernwapens bevestigt het strategisch concept de hoop op een wereld die vrij is van nucleair wapentuig. Maar een concrete afbouw van het kernarsenaal bevat de tekst niet, ook niet binnen Europa.