Het ging om de private en onbemande capsule Cygnus, die met een Antaresraket van het Amerikaans bedrijf Orbital Sciences Corporation naar het ISS, het Internationaal Ruimtestation, moest gebracht worden. Dit zou de vierde missie geworden zijn waarbij de Cygnus werd ingeschakeld voor de bevoorrading van het ISS, en het was de bedoeling dat dit een routineklus zou worden. De Cygnus was bedoeld om de Space Shuttles te vervangen.

De lancering had plaats op de ruimtevaartbasis Wallops in de staat Virginia.

Wat er fout ging is niet duidelijk.

Op beelden van de NASA, de luchtvaartautoriteit van de Verenigde Staten, is te zien dat de Antares-raket om 18.22 uur plaatselijke tijd (23.22 uur in België) even de lucht in ging, maar na zes seconden explodeerde en neerstortte.

De raket, voor de lancering, Belga
De raket, voor de lancering © Belga

De woordvoerder van de NASA, Jay Bolden, bevestigde na afloop wat iedereen had gezien: "Bij de lancering liep het fout." Voor zover bekend zijn er geen doden of gewonden, voegde hij daaraan toe. Het gebied werd na de explosie beveiligd.

Cygnus had ongeveer 2.300 kilo levensmiddelen en wetenschappelijk materiaal naar het Internationaal Ruimtevaartstation moeten brengen.

Het ruimteschip had eigenlijk maandag gelanceerd moeten worden, maar tien minuten voor tijd werd de lancering afgebroken omdat er een boot in de buurt gesignaleerd was die onder het geplande traject van het ruimtetuig zeilde.

Dit keer werd net voor de lancering gezegd dat het weer 100 procent gunstig was, en dat er geen technische problemen waren.

(Belga/RR)

Het ging om de private en onbemande capsule Cygnus, die met een Antaresraket van het Amerikaans bedrijf Orbital Sciences Corporation naar het ISS, het Internationaal Ruimtestation, moest gebracht worden. Dit zou de vierde missie geworden zijn waarbij de Cygnus werd ingeschakeld voor de bevoorrading van het ISS, en het was de bedoeling dat dit een routineklus zou worden. De Cygnus was bedoeld om de Space Shuttles te vervangen.De lancering had plaats op de ruimtevaartbasis Wallops in de staat Virginia. Wat er fout ging is niet duidelijk.Op beelden van de NASA, de luchtvaartautoriteit van de Verenigde Staten, is te zien dat de Antares-raket om 18.22 uur plaatselijke tijd (23.22 uur in België) even de lucht in ging, maar na zes seconden explodeerde en neerstortte. De woordvoerder van de NASA, Jay Bolden, bevestigde na afloop wat iedereen had gezien: "Bij de lancering liep het fout." Voor zover bekend zijn er geen doden of gewonden, voegde hij daaraan toe. Het gebied werd na de explosie beveiligd.Cygnus had ongeveer 2.300 kilo levensmiddelen en wetenschappelijk materiaal naar het Internationaal Ruimtevaartstation moeten brengen. Het ruimteschip had eigenlijk maandag gelanceerd moeten worden, maar tien minuten voor tijd werd de lancering afgebroken omdat er een boot in de buurt gesignaleerd was die onder het geplande traject van het ruimtetuig zeilde.Dit keer werd net voor de lancering gezegd dat het weer 100 procent gunstig was, en dat er geen technische problemen waren.(Belga/RR)