Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Top-Republikein zoekt 'verzoening', geen afzetting

Het afzetten van de Amerikaanse president Donald Trump zal de Verenigde Staten alleen maar verder verdelen, met een ambtstermijn die nog maar twaalf dagen duurt. Dat schrijft de leider van Trumps Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy.

McCarthy, die woensdag tegen de certificatie van Biden-Harris stemde, benadrukt dat het land zwaargewond is geraakt door de bestorming van het Capitool en pleit net als Trump voor 'genezing'. Hij zoekt naar eigen zeggen een gesprek met Joe Biden over manieren om het land weer te verzoenen.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Pelosi: afzettingsprocedure begint tenzij Trump 'onmiddellijk' ontslag neemt

In een brief heeft Nancy Pelosi, de Democratische speaker (voorzitter) van het Huis van Afgevaardigden, aangekondigd dat ze een afzettingsprocedure tegen president Trump begint tenzij die 'onmiddellijk' ontslag neemt. Ze roept in de brief, die gericht was aan de leden van het Huis, Republikeinen op om druk uit te oefenen op de uittredende president.

De procedures kunnen vanaf maandag in gang gezet worden, en er zou op woensdag een stemming in het Huis kunnen doorgaan. In het Huis is een eenvoudige meerderheid voldoende, maar in de Senaat is een grote meerderheid nodig om de afzetting te voltooien, wat betekent dat ook Republikeinse senatoren voor de afzetting moeten stemmen.

Eerder werd bekend dat Pelosi een gesprek gevoerd had met de topgeneraal van het land over wat er mogelijk is om te verhinderen dat de huidige president een militaire of nucleaire aanval start.

Belga
© Belga
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Biden: 'Ik ben blij dat Trump niet naar de eedaflegging komt'

Tijdens een persconferentie weigerde aankomend president Joe Biden een opinie te geven over de afzettingsprocedure tegen Donald Trump die de Democraten volgende week willen starten in het Huis van Afgevaardigden.

'Mijn prioriteit is de pandemie, de vaccinatiecampagne en de economie', aldus Biden. De afzettingsprocedure is volgens hem een zaak van het Congres.

Hij was vlijmscherp voor zijn voorganger:

'Hij is niet geschikt voor de baan. Hij is een van de meest incompetente presidenten in de geschiedenis van de VS. Dat hij wat mij betreft gisteren weg moet zijn, is duidelijk. Ik vind het belangrijk dat we ons werk verderzetten en hem uit de functie krijgen. De snelste manier om dat te doen is door op 20 januari de eed af te leggen. Wat er voordien of naderhand gebeurt, moet het Congres beoordelen'.

Dat Trump de eedaflegging niet zal bijwonen, vindt Biden 'goede zaak'. Dat is 'een van de weinige zaken waarover we het ooit eens waren'. Vicepresident Mike Pence is wel welkom. 'Ik zou vereerd zijn dat hij erbij zou zijn', aldus Biden.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trudeau: 'Trump zette relschoppers aan tot aanval op democratie'

De Canadese premier Justin Trudeau heeft de Amerikaanse president Donald Trump beschuldigd van het aanzetten tot de bestorming van het Capitool.

'We waren getuige van een aanval op de democratie door gewelddadige relschoppers, aangezet door de huidige president en andere politici', aldus Trudeau in Ottawa, tijdens zijn dagelijkse briefing over de coronasituatie in Canada. 'Hoe shockerend, diep verontrustend en eerlijk gezegd bedroevend die gebeurtenis ook was, we hebben deze week ook gezien dat democratie veerkrachtig is in Amerika, onze dichtste bondgenoot en buur', aldus de Canadese premier. De sterke uitspraak van Trudeau staat in groot contrast met de gewoonlijk gematigde toon van Canadezen in het algemeen en de premier in het bijzonder. Hij moest de afgelopen vier jaar op eieren lopen om Trump niet te beledigen, aangezien Canada van de VS afhangt voor handel en veiligheid.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Vijftien in verdenking gesteld na bestorming Capitool

Vijftien mensen zijn in verdenking gesteld voor de bestorming van het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad. Onder hen is de man die achteroverleunend, met de voeten op het bureau van de Democrate Nancy Pelosi, werd gefotografeerd. Die bewuste man is vrijdagochtend opgepakt.

Onder de vervolgde personen bevindt zich een man die ervan verdacht wordt een zelfgemaakte bom in de buurt van het Congres te hebben geplaatst, en Richard Barnett die dus het kantoor van Nancy Pelosi, de leidster van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, was binnengedrongen.

Ken Kohl, woordvoerder van het kantoor van de federale aanklager van Washington, zei dat nog meer mensen zullen worden opgepakt en aangeklaagd. 'We hebben letterlijk honderden aanklagers en agenten die in drie commandocentra werken, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7', zei hij.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump gaat niet naar eedaflegging, Democraten willen snelle afzetting

Donald Trump maakte via Twitter bekend dat hij niet naar de eedaflegging van zijn opvolger Joe Biden komt. En de Democraten in het Huis van Afgevaardigden willen woensdag stemmen over de afzetting van de president, tenzij diens vicepresident Mike Pence en het kabinet eerder tot een afzettingsprocedure beslissen, wat niet wordt verwacht.

Lees hier meer.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Nancy Pelosi wil garanties dat Trump geen militaire acties lanceert

Nancy Pelosi, de leidster van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, heeft met de legertop gesproken over de manieren waarop verhinderd kan worden dat Donald Trump militaire acties treft of een nucleaire aanval lanceert. Dat meldt Pelosi zelf in een verklaring aan haar collega-parlementsleden. Ze zegt dat ze met generaal Mark Milley, voorzitter van de gezamenlijke stafchefs, besprak 'welke voorzorgsmaatregelen er beschikbaar zijn om een labiele president te verhinderen om militaire vijandigheden te starten of een nucleaire aanval te bevelen'.

'De situatie van deze losgeslagen president kan niet nog gevaarlijker worden', aldus Pelosi. Later op vrijdag heeft Pelosi een ontmoeting met de andere Democratische parlementsleden om een impeachment van de president te bespreken.

(Belga)

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Topmedewerkers Trump nemen ontslag, of overwegen hem af te zetten

Een aantal ministers en naaste medewerkers van VS-president Donald Trump heeft ontslag genomen uit protest tegen de gebeurtenissen in de hoofdstad op woensdag. Als het kabinet Trump niet afzet, dan doen de Democraten het naar eigen zeggen wel.

Lees hier meer.

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Agent die gewond raakte bij bestorming Capitool overleden

Een politieagent die woensdag gewond raakte tijdens de bestorming van het Capitool in Washington, is donderdag (lokale tijd) overleden. Dat melden verschillende bronnen aan de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De overleden agent, Brian D. Sicknick, raakte gewond tijdens een confrontatie met betogers. Hij zakte terug bij het politiekantoor in elkaar, zegt een politiewoordvoerster volgens NBC News. De agent overleed later in het ziekenhuis. De politie sprak eerder nog berichten tegen dat een politieman was overleden.

Het is het vijfde dodelijke slachtoffer als gevolg van de inval in de gebouwen van het Amerikaanse Congres door aanhangers van president Donald Trump. Woensdag vielen al vier doden. (Belga)

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Politiechef Capitool neemt ontslag

Het hoofd van de politiedienst van het Capitool neemt ontslag. Dat melden Amerikaanse media donderdag. Commissaris Steven Sund zet een stap opzij nadat er felle kritiek was gekomen op het optreden van de politie bij de bestorming van het parlementsgebouw.

Sund zal nog tot 16 januari in functie blijven, zo heeft een woordvoerder van de politie verduidelijkt aan NBC News.

Trump-aanhangers wisten woensdag door te dringen tot het gebouw en verstoorden zo een zitting waarop de verkiezingsoverwinning van toekomstig president Joe Biden moest worden bekrachtig. Onder meer de hoofdstedelijke politie en de Nationale Garde van Washington DC, Virginia en Maryland werden ingeschakeld voor ondersteuning.

Verschillende Amerikaanse politici hadden donderdag kritiek geuit over het optreden van de politie van het Capitool. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, had ook opgeroepen tot het ontslag van de politiechef.

Sund had donderdag in een verklaring nog aangegeven dat zijn agenten een heroïsche prestatie hadden geleverd 'gezien de situatie waarin ze zich bevonden'. (Belga)

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Witte Huis veroordeelt bestorming Capitool 'in sterkst mogelijk bewoordingen'

Het geweld dat zich woensdag voordeed aan het Capitool in Washington was 'ontstellend' en 'verwerpelijk' en wordt door de Amerikaanse president en zijn regering veroordeeld 'in de sterkst mogelijke bewoordingen'. Dat heeft de woordvoerster van het Witte Huis donderdag verklaard tijdens een korte persbriefing.

'De mensen die het Capitool op gewelddadige wijze belegerden gaan in tegen alles waar onze regering voor staat', zo deelde woordvoerster Kayleigh McEnany nog mee.

President Donald Trump was niet aanwezig toen de erg korte verklaring werd afgelegd. De aanwezige journalisten kregen niet de gelegenheid om vragen te stellen.

'Iedereen die hier werkt, is bezig met een ordelijke overdracht van de macht', deelde de woordvoerster van het Witte Huis nog mee. 'Nu is het tijd voor Amerika om zich te verenigen.'

Als gevolg van de bestorming van het Capitool hebben verschillende Democratische leiders donderdag opgeroepen tot het ontslag van Trump. Ze beschuldigen de president ervan de bestormers van het Capitool te hebben opgehitst. (Belga)

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Michelle Obama roept op tot permanente ban voor Trump op sociale media

Michelle Obama wil dat technologiebedrijven Donald Trump permanent verbannen van hun platformen en 'een beleid installeren dat vermijdt dat hun technologie wordt gebruikt door leiders van het land om opstanden aan te wakkeren'. Dat zegt de voormalige First Lady in een open brief op Twitter.

'Nu wordt het tijd dat bedrijven uit Silicon Valley ophouden met het mogelijk maken van dit afschuwelijke gedrag, en nog verder te gaan dan ze nu al hebben gedaan door deze man permanent te verbannen van hun platformen', luidt het.

Facebook-topman Mark Zuckerberg kondigde eerder aan dat de accounts van Trump op Instagram en Facebook al zeker geblokkeerd blijven in de komende twee weken. Twitter haalde enkele berichten van de president offline, blokkeerde de toegang voor 12 uur en dreigde met een permanente schorsing als Trump de gebruikersvoorwaarden blijft schenden.

Michelle Obama wijst in haar brief ook op het verschil in aanpak van de ordediensten tijdens de bestorming van het Capitool en tijdens de betogingen van activisten van Black Lives Matter in de zomer. Die laatste betogers werden 'met bruut geweld' aanpakt, klinkt het. 'We zagen gebarsten schedels en massa-arrestaties, ordehandhavers die zich met pepperspray een weg baanden door een vredevolle betoging voor een presidentieel fotomoment.' (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

Democratische leiders willen dat Pence Trump afzet

De Democratische Congresleiders Chuck Schumer en Nancy Pelosi willen dat vicepresident Mike Pence en de rest van de regering president Donald Trump uit zijn functie ontheffen. Ze zeggen dat direct gebruik moet worden gemaakt van het '25th amendment'.

"Als dat niet gebeurt, dan moeten het Huis van Afgevaardigden en de Senaat direct weer bij elkaar komen om een afzettingsprocedure op te starten", schrijft Schumer, de Democratische leider in de Senaat. Het Huis komt pas na de machtsoverdracht op 20 januari weer bijeen, de Senaat houdt de eerstvolgende zitting op 19 januari.

"Trump is een enorm gevaarlijk persoon en hij moet niet in functie blijven", aldus de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi. "De president heeft een gewapende opstand tegen ons land aangewakkerd." Zij vindt Trumps afzetting een "noodgeval van de hoogste orde". Pelosi verwacht dat Pence snel een beslissing neemt over het inzetten van het 25ste amendement. Volgens een Democratische afgevaardigde in het Huis zijn Democraten al bezig met het opstarten van een afzettingsprocedure. Ook Pelosi steunt dit initiatief.

De Republikeinse afgevaardigde in het Huis Adam Kinzinger heeft zich middels een verklaring aangesloten bij de Democraten die oproepen tot het activeren van het 25ste amendement. Dat amendement kan worden gebruikt om een president uit zijn functie te zetten. De vicepresident en regeringsleden kunnen besluiten dat hun leider niet meer in staat is zijn taken uit te voeren. Ze moeten dan een schriftelijke verklaring naar de leiders van het Congres sturen. Pence zou dan de waarnemend president worden.

Schumer en Pelosi waren belangrijke krachten achter de eerdere impeachment van Trump. Die kwam uiteindelijk niet door de Senaat. (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

Nancy Pelosi: 'Trump moet meteen afgezet worden'

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, eist dat president Donald Trump meteen uit zijn functie ontheven wordt. Pelosi riep vicepresident Mike Pence donderdag in Washington op de procedure daartoe aan te spannen. Trump is gevaarlijk en kan niet langer aanblijven, zei ze. "Dit is dringend." (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

Hebben de Republikeinen hun buik vol van Trump?

Wat nu met Donald Trump en de Republikeinse Partij? De uittredende president zit op een berg geld die hij wil gebruiken om Republikeinse verkozenen in het gelid te houden. Maar de scheuren binnen die partij worden groter.

Lees meer.

Belga Image
© Belga Image
Gert Segers
door Gert Segers

Biden keihard over Trump: gebruikt zelfde taal als dictators

De aanstaande Amerikaanse president Joe Biden heeft keihard uitgehaald naar Donald Trump in een toespraak. Hij noemde zijn gedrag en taalgebruik hetzelfde als dat van dictators.

"Hij heeft regeringsinstituten aangevallen, hij heeft de pers aangevallen en hij heeft gisteren zelfs opgeroepen om het Congres aan te vallen", aldus Biden. "Trump zette een bende in om de stemmen van bijna 160 miljoen stemmers ongedaan te maken."

"Trump probeerde het ministerie van Justitie te gebruiken als zijn persoonlijke advocaat. Hij stelde ook rechters aan die hem moesten steunen, Trump-rechters, noemde hij ze", zei de aanstaande president. "Hij wilde dat het Hooggerechtshof hem de verkiezingsoverwinning zou geven, maar dat deed het niet. Het volgde de wet. Net als alle verkiezingsmedewerkers, van welke partij dan ook, ondanks de druk die Trump uitoefende."

Biden zei dat hij woensdag werd gebeld door zijn kleindochter over de bestorming van het Capitool. "Als dit Black Lives Matter-demonstranten waren geweest, dan waren ze veel harder aangepakt, zei ze tegen me. En ze heeft gelijk, dat weten we allemaal. Dat is onaanvaardbaar." De Democraat verwees nog naar een BLM-demonstratie in Washington op 1 juni, waar Trump de politie onder meer traangas liet inzetten zodat hij een foto kon laten nemen bij een kerk tegenover het Witte Huis. Toen werden 300 mensen opgepakt. (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

Amerikaanse minister Elaine Chao kondigt ontslag aan

De Amerikaanse minister van Transport Elaine Chao heeft donderdag haar ontslag aangekondigd. Ze zei dat ze het moeilijk had met inval van Trump-aanhangers in het Capitool een dag eerder.

"Ons land heeft een traumatiserende gebeurtenis meegemaakt, volkomen te vermijden, (...) die me zodanig verontrust heeft dat ik die niet kan negeren", aldus de minister, die de echtgenote is van Mitch McConnell, de fractieleider van de Republikeinen in de Senaat. Ze is het eerste lid van de regering-Trump dat ontslag neemt sinds het geweld van woensdag in het Capitool. (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

Minstens een maand hekken rond het Capitool en meer bewakers voor de site

Er wordt voor minstens de komende dertig dagen een twee meter hoge "onbeklimbare" barrière van hekken opgetrokken rond het Capitool, zo heeft legerfunctionaris Ryan McCarthy donderdag volgens Amerikaanse media gezegd.

De hekken van ruim twee meter hoog staan er ook tijdens de inauguratie van president Joe Biden op 20 januari.Zeker tot het weekend zullen ook zo'n 6.200 leden van de National Guards de lokale politie versterking bieden. De lokale politie op haar beurt heeft het aantal veiligheidsagenten van het Capitool met 850 manschappen uitgebreid. (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

Commissaris: er waren geen aanwijzingen voor bestorming

Er was volgens de commissaris van de politie in Washington DC geen informatie die op voorhand suggereerde dat er een bestorming van het Capitool zou kunnen plaatsvinden. Amerikaanse politici hebben hun twijfels bij het politieoptreden van woensdag en willen een onderzoek.

De politie van het Capitool, een andere politiemacht dan die van Washington DC, was volgens verscheidene parlementariërs onvoldoende voorbereid op een scenario als dat van woensdag, toen Trump-aanhangers het parlementsgebouw binnendrongen. De hoofdstedelijke politie werd ingeschakeld voor ondersteuning, zei Contee. Ook werden troepen van de Nationale Garde van Washington DC, Maryland en Virginia opgeroepen.

Volgens de commissaris zijn sinds woensdag 68 mensen aangehouden na de bestorming en wordt gezocht naar meer verdachten, onder meer door beelden van relschoppers publiekelijk te verspreiden. (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

Johnson: 'Trump heeft het volledig bij het verkeerde eind'

De Britse premier heeft in ongewoon harde bewoordingen uitgehaald naar president Donald Trump. Diens oproep aan aanhangers om het parlement in Washington te bestormen, was volgens hem "compleet verkeerd", zegt hij over de Angelsaksische bondgenoot aan de andere kant van de oceaan.

"In zoverre dat hij mensen heeft aangemoedigd het Congres te bestormen en in zoverre dat de president twijfel heeft gezaaid over de uitslag van vrije en eerlijke verkiezingen, geloof ik dat hij het compleet bij het verkeerde eind had", zei Johnson op een persconferentie. Johnson verwelkomde de bekrachtiging van Joe Bidens presidentschap door het parlement. (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

Braziliaanse president Bolsonaro blijft Trump steunen

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft donderdag gezegd dat de institutionele crisis in de Verenigde Staten werd veroorzaakt door het "gebrek aan vertrouwen" van de Amerikanen in de verkiezingen en herhaalde de beschuldigingen van Trump dat er "fraude" is gepleegd.

"Het is het gebrek aan vertrouwen dat alle problemen heeft veroorzaakt die we in de VS zien", zei hij, zonder direct te verwijzen naar het geweld dat woensdag in Washington is gepleegd door toen pro-Trump-demonstranten

Woensdagavond had hij commentaar op dit onderwerp geweigerd. "Ik heb alles gevolgd. Je weet dat ik op een lijn zit met Trump, dus je kent mijn antwoord. Er zijn veel aanklachten van fraude", zei Bolsonaro.

Donderdag waarschuwde de Braziliaanse president dat zijn land "een nog erger probleem zou hebben dan de Verenigde Staten" als het bij de presidentsverkiezingen van 2022 het stemsysteem met elektronische stembussen zou blijven gebruiken.

Veel specialisten vrezen dat president Bolsonaro het voorbeeld van zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump zal volgen door tot het einde de legitimiteit van de stemming te betwisten in geval van een nederlaag tijdens zijn zoektocht naar herverkiezing in 2022. (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

Democratische leider Schumer wil dat Pence Trump afzet

De leider van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer, wil dat vicepresident Mike Pence en de rest van de regering president Donald Trump uit zijn functie ontheffen. Hij zegt dat zij direct gebruik moeten maken van het '25th amendment'.

"Als dat niet gebeurt, dan moeten het Huis van Afgevaardigden en de Senaat direct weer bij elkaar komen om een afzettingsprocedure op te starten", schrijft Schumer. Het Huis komt pas na de machtsoverdracht op 20 januari weer bijeen, de Senaat houdt de eerstvolgende zitting op 19 januari.

De Republikeinse afgevaardigde in het Huis Adam Kinzinger heeft zich middels een verklaring aangesloten bij de Democraten die oproepen tot het activeren van het 25ste amendement. Dat amendement kan worden gebruikt om een president uit zijn functie te zetten. De vicepresident en regeringsleden kunnen besluiten dat hun leider niet meer in staat is zijn taken uit te voeren. Ze moeten dan een schriftelijke verklaring naar de leiders van het Congres sturen. Pence zou dan de waarnemend president worden.

Schumer was een van de drijvende krachten achter de eerdere impeachment van Trump. Die kwam uiteindelijk niet door de Senaat. (Belga)

Belga Image
© Belga Image
Gert Segers
door Gert Segers

Duits parlement onderzoekt veiligheid na bestorming VS

Het Duitse parlement laat onderzoeken hoe een bestorming zoals in de Verenigde Staten in Berlijn kan worden voorkomen.

De Duitse parlementsvoorzitter Wolfgang Schäuble heeft aan de ambassade in Washington informatie gevraagd over hoe het geweld van Trump-aanhangers tot stand is gekomen. Bekeken wordt of beveiligingspersoneel extra training nodig heeft en of er meer agenten van de federale politie moeten worden ingezet bij de Bundestag.

Het parlement in Berlijn had eind augustus te maken met een bestorming van honderden extreemrechtse activisten, maar de politie wist hen terug te dringen. Parlementariërs willen echter niet dat de Bundestag een fort wordt, maar dat burgers er toegang tot blijven hebben. (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

Facebook verlengt schorsing account Trump "voor onbepaalde tijd"

Facebook verlengt de blokkering van de Instagram- en Facebookaccounts van de Amerikaanse president Donald Trump, "voor onbepaalde tijd en minstens voor de komende twee weken tot een vredevolle machtsoverdracht afgerond is". Dat meldt Facebook-topman Mark Zuckerberg.

"We denken dat het risico gewoonweg te groot is om de president toe te laten onze dienst te blijven gebruiken tijdens deze periode", aldus Zuckerberg in een bericht op Facebook. Aanvankelijk had het bedrijf al de accounts van Trump voor 24 uur geschorst. Dat wordt nu dus verlengd, minstens tot de machtsoverdracht aan de Democraat Joe Biden.

"De shockerende gebeurtenissen van de afgelopen 24 uur tonen duidelijk aan dat president Donald Trump van plan is om zijn resterende tijd in het ambt te gebruiken om de vredevolle en wettelijke overdracht van de macht aan zijn verkozen opvolger Joe Biden te ondermijnen", aldus de topman.

Volgens Zuckerberg zijn mensen in de VS en over de hele wereld terecht verontrust dat Trump het netwerk gebruikte om de daden van zijn aanhangers in het Capitool te vergoelijken, in plaats van te veroordelen. Facebook verwijderde die verklaringen dan ook, omdat het bedrijf oordeelde dat de berichten tot verder geweld zouden leiden of zelfs aanzetten.

De afgelopen jaren kon Trump Facebook gebruiken volgens de gebruiksvoorwaarden van het sociale netwerk, aldus nog Zuckerberg, "omdat we geloven dat het publiek het recht heeft op de breedst mogelijke toegang tot politieke verklaringen, ook controversiële". Nu is de context echter fundamenteel anders, klinkt het. Zo wordt het netwerk gebruikt om aan te zetten tot een gewelddadige opstand tegen een democratisch verkozen regering, aldus nog Zuckerberg. (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

Minister van Binnenlandse Veiligheid vraagt Trump om belegering Capitool te veroordelen

Waarnemend minister van Binnenlandse Veiligheid Chad Wolf heeft president Donald Trump gevraagd om het geweld van woensdag in en rond het Capitool streng te veroordelen. Aanhangers van Trump bestormden het parlementsgebouw, drongen er binnen en richtten vernielingen aan.

De president heeft zich vooralsnog niet tegen zijn aanhangers gekeerd. Hij bleef herhalen dat de verkiezingsoverwinning hem is ontstolen, waar helemaal geen bewijs voor is.

Trump beloofde donderdag wel een ordelijke machtsoverdracht als Biden op 20 januari wordt ingezworen. Volgens Wolf deed de president dat alleen in de hoop dat kabinetsleden dan niet zouden opstappen. Er zijn al meerdere medewerkers van het Witte Huis en het kabinet weggegaan. Wolf blijft zelf aan, omdat hij wil zorgen voor een vreedzame machtsoverdracht en vanwege mogelijke bedreigingen (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

Voormalige stafchef van Witte Huis neemt ontslag na belegering Capitool

Voormalig stafchef van het Witte Huis Mick Mulvaney heeft donderdag ontslag genomen uit een diplomatieke post uit protest tegen president Trumps aanzetten van de relschoppers die het Capitool bestormden.

Mulvaney, een trouwe Trump-loyalist, stopte met zijn post als speciale gezant voor Noord-Ierland door de beschamende behandeling van de belegering van het Congres. "Ik kan het niet. Ik kan niet blijven", zei Mulvaney tegen CNBC. De voormalige rechterhand van Trump zei dat hij misschien wel de eerste van vele hogere ambtenaren is om te stoppen in de laatste dagen van Trump in de hoop om enige schijn van de toch al aangetaste reputatie op te houden.

In een ontnuchterende opmerking zei Mulvaney dat hij met andere topfunctionarissen had gesproken. Die geloven dat Trump nog een gevaar kan betekenen in de paar dagen die hem nog resten in het Witte Huis. (Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Nu heeft Trump zijn hand overspeeld'

Wees gerust: deze keer heeft Donald Trump zijn hand overspeeld. De 75 miljoen kiezers die hij in november achter zich heeft gekregen, hingen tot gisteren als een schaduw over de toekomst van de Republikeinse partij, van het land en bij uitbreiding van de wereld, stelt Trends-hoofdredacteur Wim Verhoeven. Lees meer

belga
© belga
Gert Segers
door Gert Segers

Optreden politie onder vergrootglas na bestorming Capitool

Amerikaanse politici willen dat een onderzoek wordt ingesteld naar het optreden van de politie bij de bestorming van het parlementsgebouw in Washington. Parlementariërs vragen zich in Amerikaanse media af waarom het niet lukte het gebouw beter te beveiligen tegen de woedende Trump-aanhangers.

Afgevaardigde Karen Bass riep op tot een "volledig onderzoek naar de reactie van de politie van het Capitool". Ze vroeg zich bij ABC News af hoe het "zo'n groot aantal relschoppers lukte het gebouw van zoveel kanten binnen te dringen". Politica en oud-politiechef Val Demings zei bij MSNBC dat er bij de politie kennelijk geen duidelijk plan klaarlag voor zo'n scenario.

Afgevaardigde Maxine Waters klaagde op Twitter dat ze vier dagen eerder nog een lang gesprek had met de politiechef. Die zou haar hebben verzekerd dat "terroristen" op afstand gehouden zouden worden. "Wat zou er gebeurd zijn als Black Lives Matter het soort geweld had gebruikt dat de Proud Boys, KKK, Oath Keepers en witte extremisten hebben laten zien in ons Capitool? "

Ook activisten komen met dergelijke kritiek. Black Lives Matter Global Network zei volgens CNN dat betogers die opkomen voor de rechten van zwarte Amerikanen, vaak oog in oog komen te staan met "troepen van de nationale garde of politie die zijn uitgerust met automatische geweren, schilden, traangas en gevechtshelmen". De actiegroep zei zeker te weten dat de politie veel harder had opgetreden als zwarte activisten het Capitool waren binnengevallen.

"Onze activisten krijgen nog steeds te maken met extreem geweld door de politie", zei ook een activiste tegen The Washington Post. "En nu zie je deze complete rel, letterlijk een staatsgreep, waar mensen rondliepen met vuurwapens. De politie wist dat het eraan zat te komen en liet het gewoon gebeuren." (Belga)

Gert Segers
door Gert Segers

FBI verzamelt aanwijzingen in verband met belegering van het Capitool

De Amerikaanse federale politiedienst FBI heeft een website gelanceerd waarop aanwijzingen en bewijsmateriaal kunnen achtergelaten worden in verband met de belegering van het Capitool woensdag. Er kunnen video's en foto's van criminele daden worden gedownload.

Zelfs zonder de opbrengst van dit inzamelpunt, is er al heel wat materiaal voorhanden, want de Trump-aanhangers hebben op sociale media al bijzonder veel foto's en video's gepost. Daders zijn er makkelijk op te herkennen omdat slechts weinigen van hen mondmaskers droegen. Ze zijn te zien terwijl ze door de gangen en zittingszalen rennen en terwijl ze de kantoren van afgevaardigden binnenstormen en er het meubilair beschadigen. (Belga)

Moskou noemt Amerikaans kiessysteem 'archaïsch'

Het 'archaïsche' kiesstelsel van de Verenigde Staten voldoet niet aan democratische criteria, zo heeft de woordvoerster van de Russische diplomatie donderdag gezegd na de invasie van het Amerikaanse Capitool door aanhangers van uittredend president Donald Trump.

Hoewel Maria Zakharova aangaf dat het een 'interne kwestie' was voor Washington, beweerde ze dat het te wijten was aan het feit dat 'het kiesstelsel van de Verenigde Staten archaïsch is en niet voldoet aan moderne democratische normen'.

Het 'creëert kansen voor veel schendingen, en de Amerikaanse media zijn een instrument van politieke strijd geworden', voegde ze eraan toe. 'Dit is grotendeels de reden voor de verdeeldheid in de Verenigde Staten'.

Verschillende Russische functionarissen vinden dat de Verenigde Staten alle legitimiteit hebben verloren om lessen over democratie aan andere landen te geven. De Russen zijn al lange tijd boos over de Amerikaanse kritiek op de staat van de Russische democratie onder president Vladimir Poetin. Ze beschuldigen Washington van hypocrisie en neerbuigendheid.

De betrekkingen tussen Moskou en Washington zijn de afgelopen jaren aanzienlijk verslechterd, met verschillende golven van Amerikaanse sancties tegen Rusland, geschillen over non-proliferatieverdragen en beschuldigingen door de VS van grote Russische computeraanvallen. (Belga)

VS-ambassadeur in België veroordeelt aanval op het Congres

Ook de ambassadeur van de Verenigde Staten in ons land, Ronald Gidwitz, heeft onthutst gereageerd op de gebeurtenissen van woensdag in Washington. Hij veroordeelt daarbij de aanstokers van het geweld.

'Ik ben geschokt en walg van de gewelddadige aanval op het Capitool. Ik rouw om het verlies van mensenlevens en veroordeel diegenen die, met hun extreme en roekeloze uitspraken, deze aanval hebben uitgelokt', schrijft de ambassadeur op Twitter.

'Het oproepen tot actie en de aanval door de meute was een aanval tegen het hart van de democratie en een belediging van de democratische waarden en idealen waarop de Verenigde Staten gebouwd zijn', gaat hij voort. Deze maand verlaat Gidwitz, die door president Donald Trump werd aangesteld, Brussel. (Belga)

Onrust in VS deert beurzen niet

De beurzen in Europa hadden donderdag geen last van de onrust in de Verenigde Staten. Het Capitool in Washington werd woensdagavond bestormd door aanhangers van president Donald Trump, in een poging om de machtsoverdracht voor zijn opvolger Joe Biden te verhinderen. Maar intussen is diens verkiezingsoverwinning bekrachtigd door het Amerikaanse Congres en heeft ook Trump een 'ordentelijke' machtsoverdracht beloofd. Daarnaast heerst ook opluchting over het feit dat de Democraten de meerderheid in de Senaat hebben veroverd.

In Brussel noteerde de Bel20 donderdagmiddag nagenoeg onveranderd (-0,2 procent) tegenover de slotkoers van woensdag. Ongeveer de helft van de aandelen van de Belgische sterindex noteert in de plus. Het grootste verlies is voor biotechbedrijf Galapagos, dat ongeveer 2,2 procent verloor.

De meeste andere beurzen in Europa laten op de middag kleine verliescijfers zien. Uitzondering is de Duitse sterindex DAX, die even de grens van de 14.000 punten doorbrak, goed voor een nieuw record. Op de middag noteert de DAX 0,5 procent hoger, op 13.962 punten. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Walter Pauli: zagen we begin of einde van dreigende burgeroorlog?

Zal de bestorming van het Capitool de VS uiteindelijk helpen om in de spiegel te kijken? Of is het de voorbode van een of andere nieuwe vorm van burgeroorlog?

Lees een analyse door Walter Pauli.

Chinese regering hoopt dat orde snel terugkeert in Verenigde Staten

De Chinese regering hoopt dat de orde snel terugkeert in de Verenigde Staten na de bestorming van het Capitool door aanhangers van aftredend president Donald Trump. Peking ziet een gelijkenis met de problemen in Hongkong.

China hoopt dat 'de vrede, stabiliteit en veiligheid' snel terugkeert in de VS. 'Wij geloven dat het Amerikaanse volk veiligheid en vrede wil, vooral in het midden van de coronapandemie', zei de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

De regering in Peking ziet een gelijkenis met de situatie in Hongkong. Sinds 2019 is het erg onrustig in deze voormalige Britse kroonkolonie. Hongkong maakt sinds 1997 deel uit van China, maar heeft wel een eigen parlement en rechtssysteem.

Peking voerde er in juni 2020 een nieuwe nationale veiligheidswet in. Ze is gericht tegen activiteiten die Peking als subversief, separatistisch, terroristisch of als een samenzwering beschouwt. Dat leidde de voorbije maanden vaak tot soms gewelddadige, pro-democratische protesten, waarbij tientallen activisten werden opgepakt. (Belga)

Angela Merkel wijst Trump op zijn verantwoordelijkheid

Angela Merkel is naar eigen zeggen 'triest en boos' na de bestorming door aanhangers van Donald Trump van het Amerikaanse Capitool. De Duitse bondskanselier wijst de aftredende Amerikaanse president op zijn verantwoordelijkheid.

'Ik betreur het ten zeerste dat president Trump zijn nederlaag sinds november, en ook woensdag, niet heeft toegegeven', zei de Duitse bondskanselier donderdag tegen verslaggevers, voor Trump in de VS zijn nederlaag uiteindelijk toch toegaf en een ordentelijke overdracht van de macht beloofde op 20 januari.

Volgens Merkel is het tragisch dat mensen om het leven zijn gekomen bij de gebeurtenissen aan het Capitool. 'Voor mij is het een teken van hoop dat het Congres zijn werk tot in de nacht heeft voortgezet', aldus Merkel.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei donderdag dat het geweld in Washington 'een schandalige daad' was en moet veroordeeld worden. 'Ik twijfel er niet aan dat de Amerikaanse democratie zal zegevieren, dat is altijd zo geweest', aldus Netanyahu.

De westerse democratie is 'kwetsbaar en fragiel', reageerde de Iraanse president Hassan Rouhani donderdag. Hij waarschuwde voor de opkomst van het 'populisme' na de onrust die werd uitgelokt door aanhangers van Trump. (Belga)

Wat is het '25th amendment' dat wellicht tegen Trump gebruikt kan worden?

In de Verenigde Staten groeit na de bestorming van het Capitool de speculatie over een beroep op het 25ste amendement van de grondwet. Wat is dat precies?

Lees meer

Trump belooft ordentelijke overdracht van de macht

Aftredend Amerikaans president Donald Trump lijkt zich dan toch neer te leggen bij zijn verkiezingsnederlaag. Nu het Congres de zege van Joe Biden bekrachtigd heeft, belooft Trump dat er op 20 januari 'een ordentelijke overdracht van de macht' zal zijn, zo melden Amerikaanse media.

'Hoewel ik het totaal oneens ben met de uitslag van de verkiezingen, en de feiten geven me gelijk, toch zal er op 20 januari een ordentelijke machtsoverdracht zijn', aldus Trump in een statement dat door onder meer de nieuwszender CNN wordt aangehaald.

De bekrachtiging van Joe Biden als volgende president, betekent volgens Trump 'het einde van de beste eerste presidentiële ambstermijn in de geschiedenis'.

'Maar dit is slechts het begin van onze strijd om Amerika weer groots te maken', klinkt het nog. (Belga)

Joe Biden wordt formeel de volgende president

Het Amerikaanse Congres heeft de verkiezingszege van Joe Biden bekrachtigd. Hij wordt nu formeel de volgende Amerikaanse president. Dat melden diverse media.

Het Amerikaanse parlement stelde meer dan de 270 kiesmannen voor Biden officieel vast en dat is genoeg voor het presidentschap. Bezwaren van bondgenoten van de huidige president Donald Trump tegen de uitslagen in sommige staten, werden weggestemd. De vaststelling van de uitslag van de staat Vermont duwde Biden over de kritieke grens van 270 kiesmannen.

Vicepresident Mike Pence heeft dit met een verklaring over de uitslagen van de kiesmannen geformaliseerd in een zitting van beide kamers van het Amerikaanse Congres. (Belga)

Ook Huis verwerpt verzet tegen verkiezingsresultaat Pennsylvania

Na de Senaat heeft ook het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden het verzet tegen de verkiezingsuitslag in de staat Pennsylvania verworpen. Dat bericht de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Huis en Senaat komen nu opnieuw samen in een gemeenschappelijke sessie om de bekrachtiging van de winst van de Democraat Joe Biden voort te zetten. Het is inmiddels diep in de nacht in Washington.

Amerikaanse parlementariërs hadden de bezwaren verworpen tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen uit de staat Pennsylvania. Die waren ingediend door partijgenoten van huidig president Donald Trump, maar zij kregen ook binnen hun Republikeinse Partij maar weinig steun. Politici in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden stemden de bezwaren met grote meerderheid weg.

Het Congres gaat ondanks de bestorming van het parlementsgebouw door Trump-aanhangers verder met het goedkeuren van de verkiezingsoverwinning van de Democraat Joe Biden. Sommige Republikeinen houden vast aan hun bezwaren tegen de uitslagen die door bepaalde staten zijn aangeleverd, maar zij zijn tot dusver in de minderheid. Ook bezwaren tegen de verkiezingsuitslag uit Arizona kregen onvoldoende steun.

Meerdere Republikeinen die hadden aangekondigd zich bij de klagers aan te sluiten, bedachten zich na de escalatie van de protesten in de hoofdstad. 'Toen ik vanochtend aankwam in Washington, was ik beslist van plan om bezwaar te maken tegen de goedkeuring van de stemmen van de kiesmannen', zei senator Kelly Loeffler, die deze week een poging herkozen te worden zag mislukken. 'Maar de gebeurtenissen hebben me gedwongen te heroverwegen. Ik kan nu naar goed geweten geen bezwaar meer maken.'

Het aanvechten van de verkiezingsuitslag veroorzaakt veel verdeeldheid binnen de Republikeinse Partij. Sommige Republikeinen hadden Biden al gefeliciteerd met zijn overwinning. De onrust binnen de partij lijkt te groeien door de chaos in Washington. 'Ik zal nooit meer op dezelfde manier kijken naar collega's die deze waanzin hebben gevoed', zei afgevaardigde Dan Kildee volgens CNN. (Belga)

Britse minister stelt Trump verantwoordelijk voor onrust

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel heeft de Amerikaanse president Donald Trump verantwoordelijk gesteld voor de onrust rondom het Capitool in Washington. 'Zijn commentaren hebben tot dit geweld geleid', stelde ze donderdag tegenover de BBC. Trump heeft ertoe bijgedragen 'dit geweld aan te wakkeren, en heeft niets ondernomen om te deëscaleren', aldus Patel.

De Britse premier Boris Johnson, die altijd prat heeft gegaan op zijn goede relaties met Trump, sprak woensdagavond van 'schandalige' taferelen in Washington, maar vermeldde de Amerikaanse president niet. (Belga)

Ook 14 politieagenten gewond geraakt

Bij de bestorming van het Amerikaanse Capitool zijn ook 14 agenten gewond geraakt. Dat melden diverse media op basis van gegevens van de politie.

Bij het schoonvegen van het Capitool na de bestorming door betogers zijn zeker 14 agenten gewond geraakt. Volgens de Nederlandse omroep NOS gaat het om leden van het politiekorps van Washington D.C. Twee van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht, een van hen is zwaargewond doordat hij door de bestormers werd meegesleept. De andere agent werd in zijn gezicht geraakt door een projectiel.

Ook CNN en The Sun melden donderdag dat er verschillende agenten gewond geraakten. (Belga)

'Meer medewerkers Witte Huis stappen op'

Meerdere medewerkers van het Witte Huis zijn opgestapt na de bestorming van het parlementsgebouw in Washington door aanhangers van president Donald Trump. Ingewijden zeggen dat de plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur van Trump is vertrokken. Ook de stafchef van presidentsvrouw Melania en de evenementplanner van het Witte Huis dienden hun ontslag in.

Plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur Matt Pottinger zou onthutst zijn geweest over de aanval op het Capitool en de wijze waarop Trump betogers aanmoedigde, zeggen bronnen. Ook de baas van Pottinger, nationaal veiligheidsadviseur Robert O'Brien, overwoog naar verluidt op te stappen. Hij zou op andere gedachten zijn gebracht.

De aanval op het parlement zou ook binnen het Witte Huis tot grote woede hebben geleid. Medewerkers moesten zo'n 45 minuten op Trump inpraten om hem zover te krijgen zijn aanhangers via Twitter op te roepen om af te zien van geweld, zeggen bronnen. Onder meer stafchef Mark Meadows en Witte Huis-jurist Pat Cipollone zouden met Trump in gesprek zijn gegaan.

Meadows en de dochter van Trump, Ivanka, zouden de president uiteindelijk hebben overhaald om een korte video op Twitter te zetten. Trump roept zijn aanhangers in dat filmpje weliswaar op naar huis te gaan, maar houdt ook vast aan zijn onbewezen bewering dat hij de verkiezingen heeft verloren door fraude. (Belga)

Senaat verwerpt verzet tegen verkiezingsresultaat Pennsylvania

De Amerikaanse Senaat heeft het verzet tegen de verkiezingsuitslag in de staat Pennsylvania verworpen. Dat melden Amerikaanse media.

In het Huis van Afgevaardigden is het debat over het verzet nog bezig. Hoe dan ook zouden beide kamers moeten instemmen met de bezwaren.

Eerder was er al verzet aangetekend tegen het resultaat in Arizona, maar ook dat werd verworpen.

Republikeinen probeerden volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN ook verzet aan te tekenen tegen de resultaten in andere staten (Georgia, Michigan, Nevada), maar die pogingen werden telkens verworpen omdat ze niet ondertekend waren door een senator. (Belga)

Verzet tegen verkiezingsresultaat Pennsylvania

In het Congres in Washington is verzet aangetekend tegen het resultaat van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in de staat Pennsylvania. Dat melden Amerikaanse media. De twee kamers van het Congres debatteren nu apart over de zaak. Dat kan maximaal twee uur duren.

Eerder was er al verzet aangetekend tegen het resultaat in Arizona, maar dat werd uiteindelijk verworpen.

Republikeinen probeerden volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN ook verzet aan te tekenen tegen de resultaten in andere staten (Georgia, Michigan, Nevada), maar die pogingen werden telkens verworpen omdat ze niet ondertekend waren door een senator. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Amerikaanse media: Vier doden bij bestorming van Capitool

Bij de bestorming van het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington woensdag zijn vier doden gevallen. Dat melden Amerikaanse media, op basis van de lokale politie. Veertien politieagenten zijn gewond geraakt bij het geweld, van wie er twee ernstig aan toe zijn.

Lees meer.

Belga Image
© Belga Image
Eva Schram
door Eva Schram

Senaat verwerpt verzet tegen verkiezingsuitslag in Arizona

De Amerikaanse Senaat heeft woensdag met een overduidelijke meerderheid het verzet tegen de verkiezingsuitslag in de staat Arizona verworpen.

De Senatoren beslisten eerst met 93 stemmen tegen 6 om de overwinning van toekomstig president Joe Biden in Arizona te handhaven. Daarna stemden in het Huis van Afgevaardigden 303 parlementsleden voor het verwerpen van het bezwaar en 121 tegen.

De twee kamers van het Congres kunnen nu voortgaan met de werkzaamheden voor het bekrachtigen van de verkiezingsuitslag.

Het Congres was woensdag bijeengekomen om de resultaten van de presidentsverkiezingen officieel te bevestigen. Dit is meestal maar een formaliteit, maar omdat president Donald Trump zich niet neerlegt bij zijn nederlaag, hadden verschillende Republikeinen op voorhand aangekondigd dat ze in sommige staten verzet zullen aantekenen.

De zitting van het Amerikaanse parlement moest woensdag urenlang worden stilgelegd omdat boze aanhangers van Trump het Capitool bestormden om het goedkeuringsproces tegen te houden.

Sinds die bestorming van het parlementsgebouw hebben verschillende Republikeinse bondgenoten van de president zich van hem gedistantieerd. Onder anderen de Senatoren Kelly Loeffler en James Lankford hebben hun verzet tegen de verkiezingsuitslag opgegeven. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Verschillende ministers bespreken afzetting van Trump, volgens CNN

Enkele ministers van de Amerikaanse regering overleggen over de afzetting van president Donald Trump na de gewelddadige bestorming van het parlementsgebouw. Dat meldt de nieuwszender CNN op basis van een bron binnen de Republikeinse partij.

Trump, die over twee weken hoe dan ook het Witte Huis moet verlaten, kan op basis van het 25ste amendement van de Amerikaanse grondwet snel worden afgezet door vicepresident Mike Pence en andere leden van het kabinet. Die regeling kan worden ingeroepen als de president niet geschikt wordt geacht om zijn ambt nog langer uit te oefenen.

Vooralsnog gaat het om verkennende gesprekken. Of er genoeg ministers aanwezig zijn en achter een afzettingsprocedure staan, is nog onduidelijk. Volgens de bron van CNN zijn enkele senatoren ingelicht over de gesprekken om Trump uit zijn ambt te zetten.

Het gebruik van de procedure was tot voor kort ondenkbaar, maar intussen staan vicepresident Pence en president Trump lijnrecht tegenover elkaar. Pence weigerde om het vaststellen van de verkiezingsuitslag door het Congres te dwarsbomen, hoewel Trump daarom had gevraagd.

Ook leden van de commissie voor juridische zaken van het Huis van Afgevaardigden hebben bij Pence aangedrongen om Trump zo snel mogelijk uit zijn ambt te zetten. 'Zelfs in zijn videoboodschap vanmiddag heeft president Trump getoond dat hij niet mentaal gezond is en niet in staat is om de verkiezingsuitslag van de verkiezingen van 2020 te verwerken en te accepteren', staat volgens CNN in een verklaring van de commissieleden. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Obama: Geweld aan het Capitool was 'schande', maar 'geen verrassing'

Gewezen Amerikaans president Barack Obama heeft de geëscaleerde protesten aan het Capitool veroordeeld als een 'moment van grote oneer' en een 'schande voor onze natie'. Hij legde de verantwoordelijk voor de gebeurtenissen bij ontslagnemend president Donald Trump, zo blijkt woensdag uit zijn reactie op Twitter. Ook ex-president Bill Clinton heeft het geweld aan het Amerikaanse parlementsgebouw veroordeeld.

Obama stelde dat het geweld van woensdag in gang werd gezet door 'een zittende president die aanhoudend ongegronde leugens heeft verspreid over het resultaat van rechtmatige verkiezingen'. 'We zouden onszelf voor de gek houden als we dit als een totale verrassing zouden beschouwen', aldus nog Obama.

Bill Clinton, eveneens een Democratische ex-president, had het in zijn reactie dan weer over een 'ongeziene aanval' tegen de Amerikaanse instellingen. Hij legt de verklaring voor de bestorming van het parlementsgebouw bij 'vier jaar van giftige politiek' en opzettelijke misleiding. 'De lucifer is aangestoken door Donald Trump', aldus Clinton. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Ook Facebook schorst account van Trump

Na Twitter, heeft ook Facebook woensdag beslist om het account van de ontslagnemende Amerikaanse president Donald Trump tijdelijk te blokkeren. Wegens een schending van de regels wordt zijn profiel 24 uur geschorst.

'We hebben op de pagina van president Donald Trump twee overtredingen van onze regels vastgesteld, die resulteren in een schorsing van 24 uur, wat betekent dat hij de mogelijkheid verliest om gedurende die tijd te posten op het platform', zo meldt de sociaalnetwerksite.

Facebook had eerder al een video verwijderd waarin Trump zijn aanhangers aan het Capitool opriep om 'naar huis te gaan', maar waarin hij ook olie op het vuur gooide door zijn niet-bewezen beschuldigingen over vervalste verkiezingen te herhalen. (Belga)

Lees meer

/
© /
Eva Schram
door Eva Schram

Pence: 'Aan diegenen die vernieling hebben gezaaid, jullie hebben niet gewonnen'

'Aan diegenen die vandaag vernieling hebben gezaaid in de hoofdstad: jullie hebben niet gewonnen.' Dat heeft de Amerikaanse vicepresident Mike Pence woensdagavond verklaard in het Congres, in de nasleep van de bestorming van het Capitool.

Pence veroordeelde in een toespraak het geweld. Over de telling van de stemmen van de kiesmannen van de verschillende staten, zei hij niets, zo rapporteren de Amerikaanse media.

Pence stond stil bij het dodelijk slachtoffer en bij de gewonden. 'We zullen de mannen en vrouwen die op post gebleven zijn om deze historische plaats te verdedigen, altijd dankbaar zijn', zei hij ook. 'Aan diegenen die vandaag vernieling hebben gezaaid in de hoofdstad: jullie hebben niet gewonnen. Geweld wint nooit. Vrijheid wint. En dit is nog steeds het huis van het volk. Nu we opnieuw samengekomen zijn in deze kamer, kan de wereld opnieuw getuige zijn van de veerkracht en sterkte van onze democratie.'

Ondanks het voorgaande 'ongeziene geweld en vandalisme in de hoofdstad', komen de verkozenen van het volk van de Verenigde Staten 'nog dezelfde dag opnieuw bijeen', en dat om 'de grondwet te steunen en verdedigen'.

'Laat ons opnieuw aan de slag gaan', besloot de afscheidnemende nummer twee van het Witte Huis.

Mitch McConnell, de leider van de Republikeinse meerderheidsfractie in de Senaat, beklemtoonde bij het begin van de zitting dat de parlementsleden zich niet zullen laten intimideren en dat ze niet zullen toegeven aan wetteloosheid. De leider van de Democratische fractie, Chuck Schumer, veroordeelde de 'ongeziene' gebeurtenissen van woensdag. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Rechterhand van Melania Trump neemt ontslag

De kabinetschef van de Amerikaanse first lady Melania Trump is opgestapt vanwege de bestorming van het Congresgebouw in Washington door aanhangers van president Donald Trump. Dat meldt CNN en zei ze ook zelf op Twitter. Stephanie Grisham is voor zover bekend de eerste persoon uit het Witte Huis die ontslag neemt.

Grisham was al sinds 2015 betrokken bij Donald Trump. Hij was toen nog presidentskandidaat. Na hun verkiezingsoverwinning werd ze vicewoordvoerder van de president onder Sean Spicer. In 2017 ging ze werken voor Melania Trump, in 2019 werd ze de belangrijkste woordvoerder van de president. In april vorig jaar werd ze opzij gezet en vervangen door de huidige woordvoerder van de president, Kayleigh McEnany. Grisham werd toen 'chef-staf' voor de vrouw van Trump.

'Het was een eer het land te dienen in het Witte Huis. Ik ben heel trots dat ik deel uitmaakte van first lady Melania Trumps missie om overal kinderen te helpen. Ik ben trots op de vele verwezelijkingen van deze regering', tweette Grisham. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Vicepresident Pence is teruggekeerd naar Senaat om uitslag te bekrachtigen

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence is teruggekeerd naar de Senaat om de zitting van het Congres voor te zitten waarop de uitslag van de presidentsverkiezingen officieel wordt bevestigd. Dat heeft zijn woordvoerder meegedeeld op Twitter. Pence was eerder in veiligheid gebracht toen het Capitool bestormd werd door Trump-aanhangers die het vaststellen van de uitslag wilde voorkomen.

'En nu gaan we de zaak van het volk afronden', zo klinkt het. Volgens de woordvoerder had Pence wel de Senaat verlaten, maar is hij altijd aanwezig gebleven in het Capitool.

Eerder had Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, al duidelijk gemaakt dat de zitting voor het bekrachtigen van de verkiezingsuitslag woensdagavond nog zal worden voortgezet. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

George W. Bush: 'Dit is hoe het eraan toegaat in een bananenrepubliek'

De gewezen Amerikaanse president George W. Bush is 'ontzet' over de bestorming van het Capitool in Washington woensdag. 'Dit is hoe verkiezingsresultaten worden betwist in een bananenrepubliek, niet in onze democratische republiek', zo reageert hij.

De Republikeinse politicus uit in zijn reactie ook duidelijk kritiek op ontslagnemend president Donald Trump en sommige van zijn aanhangers binnen de Republikeinse partij, al wordt er niemand bij naam genoemd. 'Ik ben ontzet over het roekeloze gedrag van sommige politieke leiders sinds de verkiezingen', zo schrijft hij.

De bestorming van het parlementsgebouw werd volgens hem aangewakkerd door het verspreiden van 'onwaarheden en valse hoop'.

George W. Bush was van 2001 tot 2009 president van de VS. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Twitter bant Trump voor 12 uur en waarschuwt voor permanente ban

Twitter acht met de 'ongeziene en lopende gewelddadige situatie' in Washington de verwijdering van drie tweets van de afscheidnemende Amerikaanse president Donald Trump nodig omwille van 'herhaalde en ernstige schendingen' van Twitters regels. De account @realDonaldTrump is nu twaalf uur geschorst. De microblogsite waarschuwt Trump dat nieuwe inbreuken zullen leiden tot een permanente schorsing van de account.

De post via de account Twitter Safety verwijst naar 'herhaalde en ernstige schendingen' van Twitters eigen beleid rond 'burgerlijke integriteit'. Nieuwe schendingen van Twitters regels, onder meer die rond burgerlijke integriteit maar ook die rond 'gewelddadige bedreigingen', zullen leiden tot een permanente schorsing van de account.

Het bedrijf blijft de hele situatie nu opvolgen, klinkt het nog in de reeks tweets. Daarbij houdt Twitter het publiek op de hoogte indien verdere stappen nodig blijken. 'Dit betekent dat de account @realDonaldTrump twaalf uur vergrendeld wordt na de verwijdering van de tweets (...).' (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Pelosi: Congres zal bekrachtiging van verkiezingsuitslag voortzetten

Ondanks de bestorming van het Capitool, wil het Amerikaanse Congres woensdagavond (lokale tijd) nog doorgaan met de bekrachtiging van de uitslag van de afgelopen presidentsverkiezingen. Dat heeft Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, duidelijk gemaakt.

'We hebben besloten de zitting in het Capitool voort te zetten, van zodra het gebouw is vrijgegeven voor gebruik', zo staat in een mededeling aan de parlementsleden. 'Ik kijk ernaar uit jullie later vanavond weer te zien.' (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Vrouw die neergeschoten werd overleden aan verwondingen

De vrouw die in het Capitool is neergeschoten toen Trump-aanhangers het gebouw binnendrongen, is aan haar verwondingen overleden. Dat melden verschillende Amerikaanse media woensdag, op basis van bronnen bij de veiligheidsdiensten.

Details zijn nog niet bekendgemaakt. Het is nog onduidelijk wie haar heeft neergeschoten. Op een video was te zien dat een bloedende vrouw door medisch personeel werd behandeld. Ze werd met een brancard uit het gebouw gehaald. Volgens media zou de vrouw geraakt zijn in de nek of in de borst.

Nog vijf andere mensen zouden met verwondingen naar een ziekenhuis zijn gebracht. Onder hen zou ook een agent zijn. De ordediensten zijn er intussen in geslaagd het parlementsgebouw te ontruimen.

Er is ook een avondklok ingegaan in Washington. Volgens de krant New York Times heeft de politie dertien mensen opgepakt.

(Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Trump blaast in nieuwe tweet opnieuw warm en koud

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een nieuwe tweet, net zoals in zijn video tot zijn aanhang, opnieuw koud en warm over de gebeurtenissen in en rond het Capitool geblazen.

'Deze dingen en gebeurtenissen doen zich voor wanneer een sacrale overweldigende verkiezingsoverwinning zo onceremonieel en kwaadaardig wordt afgepakt van geweldige patriotten die zo lange tijd zo slecht en oneerlijk zijn behandeld. Ga naar huis in peis en vree. Gedenk deze dag voor altijd!', aldus de presidentiële tweet.

Twitter lijkt de tweet verwijderd te hebben. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Leider Republikeinen in Senaat wil telling woensdag nog afhebben

De leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, wil dat nog woensdagavond (plaatselijke tijd) de stemmen van de kiesmannen/vrouwen worden geteld. Zodra dat gebeurd is, is de verkiezingswinst van de Democraat Joe Biden officieel bekrachtigd.

Afgevaardigden van beide partijen gaven woensdag eerder al aan het belangrijk te vinden de telling te laten plaatshebben. De officiële handeling werd verstoord door aanhangers van president Trump. Ze bestormden het Capitool en drongen het gebouw binnen. De politici werden daarop in veiligheid gebracht. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Sociale media verwijderen berichten van Trump en beperken verspreiding

De sociaalnetwerksite Twitter heeft woensdagavond maatregelen genomen om te voorkomen dat berichten die kunnen leiden tot een escalatie van de situatie aan het Capitool in Washington zich snel verspreiden. De berichten krijgen een waarschuwingssymbool mee, en kunnen niet worden geretweet.

Onder meer de videoboodschap die president Donald Trump naar aanleiding van de bestorming van het parlementsgebouw online had geplaatst, kan door de ingreep van Twitter niet verder worden gedeeld.

Trump had in die video zijn aanhangers wel opgeroepen om naar huis te gaan, maar had wel herhaald dat dat de verkiezingen 'gestolen' zijn na 'verkiezingsfraude'. 'Deze claim over verkiezingsfraude is betwist', zo vermeldt Twitter in een begeleidende boodschap. 'Deze tweet kan niet worden beantwoord, geretweet of geliket, wegens het risico op geweld.'

YouTube verwijderde woensdag een video van Donald Trump omdat het onwaarheden over de verkiezingen zou verkondigen, meldt persbureau Reuters.

Ook Facebook verwijderde een video van Trump. In de video maakte hij opnieuw gewag van vermeende verkiezingsfraude. Volgens een Facebook-topman voedt het filmpje daarom eerder het geweld dan dat die het zou doen afnemen, meldt CNN.

Woordvoerder Andy Stone van de sociaalnetwerksite liet aan CNN weten dat de video intussen van Facebook gehaald is. Guy Rosen, vicepresident bevoegd voor 'integriteit' bij Facebook, duidde een en ander in een eigen tweet. Hij verwijst naar een noodsituatie en voegt eraan toe dat Facebook 'gepaste maatregelen' neemt, waaronder het verwijderen van de video van de president.

Na overweging werd de boodschap offline gehaald omdat die volgens Facebook eerder bijdraagt aan het geweld, dan dat die het zou doen afnemen.

(Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Ivanka Trump richt zich in verwijderde tweet tot 'patriotten'

Ivanka Trump, dochter van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft in een tweet de demonstranten aan het Capitool 'patriotten' genoemd. Maar de tweet waarin ze opriep om het geweld te stoppen, werd minuten later verwijderd.

Het ging om een retweet van haar vader, die opriep de politie te steunen en vreedzaam te blijven en zei dat de ordediensten aan 'de kant van het land' staan.

Ivanka voegde er nog een eigen boodschap aan toe, waarin ze het over patriotten had. Gezien de gebeurtenissen aan het parlementsgebouw en de woordkeuze, verwijderde ze niet veel later de retweet. 'Amerikaanse patriotten, elke inbreuk op de veiligheid of elk gebrek aan respect voor de ordediensten is onaanvaardbaar. Het geweld moet onmiddellijk stoppen. Alsjeblieft, blijf vreedzaam.' (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Capitool ontruimd van relschoppers

Het Capitool, het gebouw waar het Amerikaanse Congres is gehuisvest, is weer veilig. Dat hebben Reuters en CNN woensdag gemeld.

De politie begon vervolgens betogers terug te drijven van de westelijke vleugel van het gebouw. Een kwartier voor het ingaan van de avondklok, middernacht Belgische tijd, waren er nog altijd demonstranten op straat, zo was op televisiebeelden te zien. De gouverneur van Virginia heeft op zijn beurt voor Arlington en Alexandria een avondklok ingesteld, en de noodtoestand in zijn staat uitgeroepen. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Demonstraties bij parlementsgebouwen in andere staten

Bij parlementsgebouwen in meerdere Amerikaanse staten zijn woensdag Trump-aanhangers samengekomen om te demonstreren. Dat doen ze in reactie op de bestorming van het landelijke Capitool in Washington. De Trump-supporters willen voorkomen dat het Congres de verkiezingsoverwinning van Joe Biden bekrachtigd.

Volgens nieuwszender CNN zijn er demonstranten bijeen in Salem (Oregon), Atlanta (Georgia), Denver (Colorado), en Topeka (Kansas). Er zouden bij de gebouwen honderden mensen aanwezig zijn. In Atlanta zou het volgens The Washington Post gaan om militieleden. Op de andere plekken zou het protest vreedzaam verlopen. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

'Stemmen van kiesmannen gered uit handen van de meute'

De stemmen van de kiesmannen/vrouwen die woensdag geteld zouden worden in het Capitool, zijn in veiligheid gebracht. Medewerkers hebben ze gered, anders had de 'meute ze verbrand', aldus senator Jeff Merkley.

De Democraat uit Oregon twitterde dat de stemmen waren weggehaald uit de Senaatszaal voordat de menigte zich toegang tot de ruimte had verschaft. 'Als onze goede medewerkers ze niet bij elkaar hadden gepakt, waren ze verbrand door de meute.'

De bedoeling was dat het Amerikaanse parlement de verkiezingswinst van Joe Biden zou bekrachtigen. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Toekomstig vicepresident Harris wil beëindiging van bestorming

Via Twitter heeft aankomend vicepresident Kamala Harris opgeroepen dat er een einde moet komen aan de bestorming van het Capitool.

'Ik sluit me aan bij aanstaand president Joe Biden in de oproep om een einde te maken aan de aanval op het Capitool en de ambtenaren van ons land, en zoals hij zei 'laat de democratie haar gang gaan'. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Het Amerikaanse bedrijfsleven is niet blij met de onrust in Washington. Een invloedrijke lobbygroep voor bedrijven heeft president Donald Trump en andere politici opgeroepen om actie te ondernemen en een einde te maken aan de bezetting van het Capitool door boze aanhangers van Trump.

'De chaos die zich ontvouwt in de hoofdstad van het land is het resultaat van onwettige pogingen om de legitieme, democratisch tot stand gekomen verkiezingsuitslagen ongedaan te maken. Het land verdient beter', stelt de Business Roundtable in een verklaring.

De lobbygroep is een vereniging voor topbestuurders van belangrijke Amerikaanse bedrijven. Onder anderen Amazon-baas Jeff Bezos en Apple-topman Tim Cook zijn lid van de Business Roundtable. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Oproerpolitie verdrijft demonstranten uit Capitool

De oproerpolitie is gestart met het evacueren van de manifestanten die zich woensdag in de late namiddag voor het Capitool hadden verzameld. Op beelden van CNN is te zien hoe agenten vlaggen van Trump-aanhangers in het Capitool en op de voorgevel weghalen. De operatie lijkt rustig te verlopen.

De agenten hebben plaatsgenomen aan de voet van de trappen die leiden naar de ingang van het Capitool, waar honderden Trump-manifestanten zich sinds deze middag verzameld hadden om te protesteren tegen de certificering van de verkiezingsoverwinning van Joe Biden.

CNN meldt voorts dat meerdere agenten gewond geraakten in schermutselingen tussen aanhangers van de president en ordediensten. Een vrouw werd door een kogel geraakt en is afgevoerd. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Charles Michel: schokkende beelden vanuit de 'tempel van democratie'

Voor Europees Raadsvoorzitter Charles Michel zijn de beelden uit Washington een 'schok'. Het Amerikaanse Congres is een 'tempel van democratie', luidt het op Twitter. 'We vertrouwen op een vreedzame machtsoverdracht aan Joe Biden.'

Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, spreekt op Twitter van een 'onzichtbare aanval op de Amerikaanse democratie, haar instellingen en de rechtsstaat'.

David Sassoli, de voorzitter van het Europees Parlement, heeft het over verontrustende beelden, maar gelooft in de sterkte van de Amerikaanse democratie. 'We zijn er zeker van dat de VS ervoor zullen zorgen dat de regels van de democratie beschermd worden.'

De Nederlandse minister-president Mark Rutte roept de Amerikaanse president Donald Trump op de overwinning van zijn tegenstrever Joe Biden bij de presidentsverkiezingen in november vandaag nog te erkennen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian heeft de bestorming van het Capitool een 'ernstige aanval op de democratie' genoemd. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Democraten willen 'haatzaaiende' Republikeinen wegsturen

Democratische congresleden willen Republikeinen die Trump hebben gesteund in zijn claims over verkiezingsfraude wegsturen. Afgevaardigde Ilhan Omar zegt dat ze bezig is om een impeachment op te starten tegen Trump, die nog twee weken president is.

De Democrate Cori Bush, ook lid van het Huis, zegt dat ze een resolutie zal indienen om trouwe aanhangers van Trump weg te kunnen sturen. 'Zij hebben hun eed gebroken.' Ze heeft op Twitter geen namen van Congresleden genoemd. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Premier De Croo: 'Shock en ongeloof'

Premier Alexander De Croo reageert via Twitter geschokt op de bestorming van het parlementsgebouw in Washington, een 'symbool van de Amerikaanse democratie'. 'Schok en ongeloof', dixit de regeringsleider.

'Shock en ongeloof over de lopende gebeurtenissen aan het Capitool, een symbool van de Amerikaanse democratie', klinkt de Engelse tweet. 'We hebben vertrouwen in de sterke instellingen van de Verenigde Staten om dit uitdagend moment te boven komen. Alle steun aan verkozen president Joe Biden.' (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Pijpbom gevonden bij hoofdkwartier Republikeinen in Washington

Bij het hoofdkantoor van het Republikeins Nationaal Comité (RNC), het partijbestuur van de Grand Old Party, in Washington is woensdag een pijpbom gevonden en onschadelijk gemaakt. Dat melden The New York Times en CNN. Het nabijgelegen hoofdkantoor van het Democratische Nationaal Comité is ontruimd nadat er een verdacht pakketje werd aangetroffen, zeggen ingewijden.

Een explosievenopruimingsdienst heeft het explosief veilig tot ontploffing gebracht, zei een functionaris van de RNC tegen The New York Times. Van het verdachte pakketje dat verderop bij de Democraten werd gevonden, is het nog niet duidelijk wat de inhoud is. Een tweede pijpbom zou volgens CNN onschadelijk zijn gemaakt op het complex van het Capitool. De hoofdkantoren van beide partijcomités bevinden zich niet ver van het Capitool, dat woensdag bestormd werd door aanhangers van president Donald Trump. De Nationale Garde van Washington, Virginia en Maryland is ingeschakeld vanwege de onrust. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

CNN: Onduidelijk hoe het verder moet in het Congres

Hoe het nu verder moet met het onderzoek en de bekrachtiging door het Congres van de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen is onduidelijk. Dat heeft nieuwszender CNN woensdag gemeld.

Het Congres had al de stemmen van twee staten bekrachtigd: negen van Alabama en drie van Alaska, allen voor president Donald Trump. Omdat er verzet rees rond de elf stemmen van Arizona (voor Joe Biden), gingen beide kamers van het Congres apart debatteren. Dit kon wel een tijdje duren. Maar ondertussen was het Capitool bestormd, gingen beide kamers van het Congres in reces en het Capitool in lockdown. Er zijn in totaal 538 stemmen te bekrachtigen, steeds in een pakket per staat.

Volgens partijgenoten van aankomend president Joe Biden is er geen twijfel over mogelijk dat de bekrachtiging alsnog zal gebeuren. 'Laat me duidelijk zijn: uiteindelijk zal Joe Biden op 20 januari worden beëdigd als president van de Verenigde Staten', schrijft de Democratische senator Tammy Duckworth op Twitter. Ze benadrukt dat de democratie zal winnen, niet een 'meute' die achter een 'wannabe flutdictator met fragiel ego aanloopt'.

De Democraat Hakeem Jeffries wil doorzetten met het goedkeuren van de uitslag. 'Het Capitool wordt schoongeveegd. Als het veilig is, gaan we weer aan de slag met onze grondwettelijke plichten', zei de Afgevaardigde volgens de nieuwszender. Hij benadrukte dat de Amerikaanse rechtsstaat niet ondermijnd zal worden door het optreden van een 'meute'.(Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Trump-aanhangers willen hele nacht in Capitool blijven

De Trump-aanhangers die het Capitool hebben bestormd willen daar de hele nacht blijven. Dat zegt een bron dichtbij het Witte Huis die contact heeft met Trump-aanhangers tegen CNN.

De bron vertelde CNN ook dat alle adviseurs van de president hebben gezegd dat Trump moest ingrijpen. 'Hij wilde niet meer doen. Als we hem in de woedende menigte konden gooien, hadden we dat gedaan.'

De politie heeft rookbommen ingezet in het Capitool om het deel bij de Senaat te ontruimen. Journalisten zeggen dat ze uit het gebouw worden verwijderd door veiligheidsdiensten. Zij zeggen dat ze puin hebben zien liggen en dat het ruikt naar rook. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Ook de Wetstraat reageert met afschuw op rellen in Washington

Ook Belgische politici reageren met afschuw op de beelden uit Washington.

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert heeft het op twitter over een 'gevaarlijk pad'. 'Donkere periodes zijn niet veraf als men opruiende taal van bepaalde politici verder zonder tegenspraak de vrije loop laat. De achterban ziet het als een groen licht voor (naar hun oordeel) gerechtvaardigd geweld, verbaal en fysiek.'

Voor N-VA Kamerlid Theo Francken is wat Trump doet 'compleet fout'. De Republikeinen zullen hun strategie moeten herdenken, luidt het.

'Dit gebeurt wanneer je jarenlang polariseert,' zegt SP.A-voorzitter Conner Rousseau. 'Dit gebeurt wanneer je jarenlang haat en verdeeldheid zaait. Dit gebeurt wanneer je jarenlang extreemrechts normaliseert'.

Voor Groen-voorzitster Almaci is wat er gebeurt 'het resultaat van vier jaar onafgebroken opruien en polariseren'.

CD&V-voorzitter Coens heeft een rechtstreekse boodschap voor Trump: 'let op je gedachten want je gedachten worden je woorden. Let op je woorden, want je woorden worden daden ... (...)'.

Voor MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wordt hiermee 'een zwaar precedent' geschapen. 'Dit is een gewelddadig symptoom van de populistische ziektes van onze democratie'. 'Deze beelden tonen aan in welke mate de democratie verzwakt is door Trump en waar populisme en de banalisering van extreem-rechts toe leiden,' weet PS-voorzitter Paul Magnette.

Vlaams minister-president Jan Jambon zegt verbijsterd te zijn over wat zich in Washington afspeelt. "Een democratie totaal onwaardig. Ik hoop dat de rust snel weerkeert in de Verenigde Staten, " luidt het op Twitter. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Trump: 'Ga naar huis'

President Donald Trump herhaalde zijn beschuldigingen over de 'gestolen verkiezingen' in een videoboodschap, waarin hij vervolgens ook zijn aanhangers in het Capitool opriep naar huis te gaan. 'Ik weet hoe je je voelt, maar ga naar huis, en ga in vrede.'

Eva Schram
door Eva Schram

NAVO-topman Stoltenberg roept Trump op om democratische verkiezing te respecteren

Buiten de VS wordt met grote bezorgdheid gereageerd op de gebeurtenissen in en rond het Capitool in Washington. NAVO-topman Jens Stoltenberg had het op Twitter over 'schokkende beelden' en 'de uitslag van deze democratische verkiezing moet gerespecteerd worden'.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zei op Twitter dat Trump en zijn aanhangers nu eindelijk de keuze van de Amerikaanse kiezers moeten respecteren. 'De vijanden van de democratie zullen zich verheugen over deze onwerkelijke beelden'.

De Britse premier Johnson heeft het op Twitter over 'beschamende beelden in het Amerikaanse Congres. De VS staan bekend voor hun democratie, het is nu van vitaal belang dat er een vreedzame en ordelijke overdracht van de macht komt'.

De Canadese premier Justin Trudeau zei vertrouwen te hebben in de kracht van de Amerikaanse instellingen. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Toekomstig president Joe Biden veroordeelt gebeurtenissen in Capitool

In een toespraak tot de bevolking heeft aankomend president Joe Biden woensdag de gebeurtenissen in het Capitool veroordeeld. Hij riep president Donald Trump ook op om op televisie op te roepen een 'einde te maken aan de belegering van het Capitool'. Iets wat Trump iets later deed in een videoboodschap op Twitter.

President-elect Joe Biden roept zittend president Donald Trump op om de grondwet te beschermen en de bestormers op te roepen om te vertrekken. Volgens de Democraat is de bestorming een 'aanval op democratie', een 'donker moment' en een 'verschrikkelijke vertoning', uitgevoerd door 'een kleine groep extremisten en gericht op wetteloosheid'.

Wat een president zegt, maakt uit, benadrukt Biden: 'Op zijn best kunnen woorden inspireren. Op zijn slechtst kunnen woorden opruien.'

Biden zegt ook dat de bestorming niet weergeeft waar Amerika voor staat. 'In de komende vier jaar moeten we democratie, fatsoen, eer, respect en de rechtsstaat herstellen. Amerika staat voor eer, fatsoen, respect, tolerantie.' 'President Trump: sta op', sloot Biden zijn speech af. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Democraat Ossoff haalt Senaatszetel binnen in Georgia en zet stand op 50-50

De Democraat Jon Ossoff (33) heeft bij de tweede ronde van de Senaatsverkiezingen in de Amerikaanse staat Georgia zittend senator David Perdue (71) verslagen. Dat blijkt woensdag uit projecties van de nieuwszender NBC. Het verschil is zeer klein dus een hertelling behoort tot de mogelijkheden, maar als de overwinning bevestigd wordt, beschikken Democraten en Republikeinen beiden over 50 zetels in de Senaat want eerder werd in dezelfde staat ook de Democratische uitdager Raphael Warnock (51) als winnaar uitgeroepen in zijn tweede ronde tegen Kelly Loeffler (50).

In Georgia verdedigden de Republikeinse senatoren Kelly Loeffler en David Perdue hun zetels. De Republikeinen hadden genoeg aan één zetel om de Senaat in handen te houden. Maar zoals het er nu uitziet zullen beide partijen over vijftig zetels beschikken. Dat betekent meteen ook dat de machtsbalans in de Senaat binnenkort zal overhellen naar de Democraten. Bij een ex aequo is het namelijk de vicepresident die de knoop moet doorhakken, en de komende vier jaar is dat de Democrate Kamala Harris. (Belga)

Lees ook: Wie is Stacey Abrams, de schrijfster die Georgia won voor de Democraten?

Julie Herreman
door Julie Herreman

Vicepresident Pence roept op tot stopzetting geweld

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft woensdag na de bestorming van het Kapitool in een tweet opgeroepen het geweld te beëindigen.

'Het geweld en de vernietiging die plaatsvinden in het Capitool van de VS Moeten Ophouden en het Moet Nu Ophouden. Iedereen erbij betrokken moet de Wetsdienaars eerbiedigen en meteen het gebouw verlaten', tweette Pence.

Eerder op de dag zat Pence de, opgeschorte, zitting van het Congres voor die de uitslag van de presidentsverkiezingen moet onderzoeken en bekrachtigen. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Republikein Mitt Romney: 'Dit heeft de president veroorzaakt'

De Republikeinse senator Mitt Romney heeft duidelijk gemaakt dat hij president Donald Trump verantwoordelijk houdt voor de chaos in het Capitool. 'Dit is wat de president vandaag heeft veroorzaakt. Deze opstand', zei Romney volgens The New York Times tegen een verslaggever.

Romney, een voormalige presidentskandidaat, staat bekend als een criticus van zijn partijgenoot Trump. Hij werd met andere politici geëvacueerd toen aanhangers van de president het Capitool bestormden. 'Dit is waar jullie voor hebben gezorgd, mannen', riep hij toen volgens de krant. Hij had het kennelijk tegen partijgenoten die hadden aangekondigd bezwaar te maken bij de goedkeuring van de verkiezingsuitslag.

Trump heeft herhaaldelijk beweerd dat hij de presidentsverkiezingen door fraude heeft verloren. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Nationale Garde onderweg

De Nationale Garde is onderweg naar het Capitool. Dat hebben de gouverneur van de staat Virginia en woordvoerster Kayleigh McEnany van het Witte Huis getwitterd.

Volgens de Democratische gouverneur Ralph Northal was dat op verzoek van de burgemeester van Washington DC, Muriel Bowser. Washington ligt op de grens tussen de staten Virginia en Maryland. Luidens de woordvoerster van het Witte Huis was het op bevel van president Donald Trump. Ook andere 'federale beschermingsdiensten' zijn onderweg.

'Wij herhalen de oproep van president Trump tegen geweld en om vreedzaam te blijven', voegde McEnany eraan toe. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Betoger binnengedrongen in kantoor Huis-voorzitter Pelosi

Een betogende aanhanger van de Republikeinse president Donald Trump is in het Capitool binnengedrongen in het kantoor van voorzitster Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden. Dat heeft NBC News bericht aan de hand van een foto.

De Democrate, pas en nipt herkozen als 'speaker', is in veiligheid gebracht. Op CNN is te zien hoe betogers ramen aan diggelen slaan en het Capitool binnendringen. (Belga)

Belga
© Belga
Julie Herreman
door Julie Herreman

Trump doet nieuwe oproep tot kalmte

Na de bestorming van het Capitool in Washington door zijn aanhangers heeft president Donald Trump alsnog een oproep aan hen gedaan om vreedzaam te blijven. 'Steun onze politie en handhavers. Zij staan aan de kant van ons land. Blijf vreedzaam!', twitterde de president.

Een half uur later twitterde Trump nogmaals dat de demonstranten in het Capitool vreedzaam moeten 'blijven'. Hij schreef ook: 'Geen geweld! Onthoud, WIJ zijn de partij van orde en gezag.'

Tijdens de bestorming schreef de president dat 'de Verenigde Staten de waarheid eisen'. Hij klaagt al maanden over fraude bij de door hem verloren presidentsverkiezingen. Hij wilde dat vicepresident Mike Pence woensdag zou ingrijpen, maar die doet dat niet, tot woede van Trump. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Schoten gelost in Capitool, 'mogelijk een zwaargewonde'

Bij de bestorming van het Capitool in Washington is een vrouw neergeschoten en zwaargewond geraakt. Dat meldt CNN op basis van meerdere bronnen.

Ook de Republikeinse topman in het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, zegt dat er is geschoten. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Voorzitster Huis van Afgevaardigden wil hulp Nationale Garde

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Democrate Nancy Pelosi, heeft de hulp van de Nationale Garde ingeroepen om een einde te maken aan de onrust rond en in het Capitool. Dat heeft de krant USA Today gemeld.

Net als huidig vicepresident Mike Pence zouden ook toekomstig vicepresident Kamala Harris en Pelosi in veiligheid zijn gebracht. Binnen de rotonde van het Capitool heeft de politie traangas ingezet. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Republikeinse politici: dit moet stoppen

Republikeinse politici veroordelen de bestorming van het Capitool door aanhangers van hun partijgenoot president Donald Trump.

'Geweld en anarchie zijn onaanvaardbaar. We zijn een land van wetten. Dit moet nu stoppen', schreef senator Tom Cotton uit Arkansas. Een andere Republikeinse senator, Ron Johnson, liet weten: 'Alsjeblieft, als je in of bij het Capitool bent, heb respect voor ordehandhavers en ga vreedzaam uiteen.'

Ook andere Republikeinen lieten van zich horen. 'Ik veroordeel elke vorm van geweld en intimidatie. Dit is onaanvaardbaar', stelde senator Steve Daines uit Montana. Senator Ted Cruz uit Texas, een van de belangrijkste medestanders van Trump, liet weten: 'Geweld is altijd onaanvaardbaar. Zelfs als de gemoederen hoog oplopen. Iedereen die betrokken is bij geweld, vooral tegen de politie, moet vervolgd worden.'

Tevoren had Cruz mee verzet aangetekend tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen in de staat Arizona. Senator Bill Hagerty uit Tennessee, een andere belangrijke bondgenoot van Trump, stelt: 'Wat nu gebeurt bij het Capitool is niet vreedzaam, het is geweld. Ik veroordeel het. We zijn een land van wetten en dit moet stoppen.' (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Militieleden bijeen bij parlementsgebouw van Georgia

Militieleden hebben zich verzameld bij het Capitool in Atlanta (Georgia), meldt een verslaggever van The Washington Post op Twitter. Brad Raffensperger, de minister van Binnenlandse Zaken van de staat Georgia, en een aantal van zijn stafleden zouden in veiligheid zijn gebracht.

Om leden van welke militie het gaat en in wat voor aantallen ze aanwezig zijn, is niet duidelijk. In Georgia zijn dinsdag Senaatsverkiezingen gehouden die van grote invloed zijn op de verhoudingen in de Amerikaanse Senaat. Mogelijk hebben de Democraten beide zetels die op het spel staan gewonnen. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

'Betogers dringen zaal Senaat binnen'

Betogers zijn de ruimte binnengedrongen waar de Amerikaanse Senaat vergadert.

Een betoger heeft plaatsgenomen op de voorzittersstoel. Aan de hoofdingang van het Huis van Afgevaardigden zijn wapens getrokken, zo is op foto's van nieuwszender CNN te zien. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Huis van Afgevaardigden ontruimd

In het door aanhangers van president Donald Trump bestormde Capitool is woensdag het Huis van Afgevaardigden ontruimd, zo heeft nieuwszender CNN bericht.

De politie heeft parlementsleden gelast gasmaskers op te zetten. Ook is vicepresident Mike Pence uit het gebouw geëvacueerd. Hij was voorzitter van de zitting van het Congres die het resultaat van de verkiezingen onderzocht en diende te bekrachtigen.

Omwille van het protest zijn beide kamers van de Amerikaanse volksvertegenwoordiging in reces gegaan. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Capitool in Washington onder lockdown geplaatst, Trump roept op tot rust

In Washington is het Capitool, het parlementsgebouw, onder lockdown geplaatst vanwege protesterende aanhangers van president Donald Trump. Dat heeft nieuwszender CNN bericht.

Het staatshoofd had eerder op de dag zijn supporters opgeroepen naar het Capitool te trekken. Daar is het Congres bezig de uitslag van de presidentsverkiezingen te onderzoeken, met het oog op bekrachtiging. Volgens CNN is de situatie in Washington aan het 'escaleren'.

Op beelden is te zien dat betogers ook al op het bordes en trappen van het parlementsgebouw staan, en zelfs binnen zijn. Er zou traangas zijn afgevuurd.

De politiedienst van het Capitool heeft om versterking van andere politiemachten gevraagd, ook op federaal niveau, weet CNN. Een topman van de Republikeinen, Kevin McCarthy, heeft de betogers opgeroepen 'vreedzaam te blijven'.

Burgemeester Muriel Bowser heeft een uitgaansverbod van 18.00 tot 06.00 uur plaatselijke tijd afgekondigd. Vanwege het protest zijn het Huis van Afgevaardigden en de Senaat verrassend in reces gegaan. Trump riep uiteindelijk in een tweet zijn aanhang op rustig te blijven.

'Steun aub onze politie van het Capitool en de wetsdienaars. Zij staan echt aan de kant van ons Land. Blijf vreedzaam!'

Wat eerder had Trump kritiek geuit op zijn eigen vicepresident, Mike Pence. Die 'had niet de moed om te doen wat had moeten worden gedaan om ons land en onze grondwet te beschermen', twitterde het staatshoofd. 'De Verenigde Staten eisen de waarheid!', voegde hij eraan toe. Het Republikeinse Congreslid Adam Kinzinger twitterde van zijn kant: 'dit is een poging tot staatsgreep'. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Mike Pence kant zich niet tegen bekrachtiging van overwinning Biden

Amerikaans vicepresident Mike Pence zal zich niet zal verzetten tegen de bekrachtiging van Joe Biden's presidentiële overwinning tijdens de bijeenkomst van het Amerikaanse Congres woensdag. Dat heeft hij zelf laten weten in een brief die net voor aanvang van de zitting werd gepubliceerd. Pence verwijst daarvoor naar de hem door de grondwet opgelegde beperkingen.

'Het is mijn weloverwogen oordeel dat mijn eed om de grondwet te steunen en te verdedigen, mij ervan weerhoudt de eenzijdige autoriteit op te eisen om te bepalen welke kiesstemmen moeten worden meegeteld en welke niet', schreef Pence. President Donald Trump had zijn nummer twee eerder op de dag nog opgeroepen om zich te verzetten tegen de bekrachtiging. 'Als Mike Pence het juiste doet, dan winnen we de verkiezingen. Doet hij dat niet, dan zal het een trieste dag zijn voor ons land', luidde het toen. Mike Pence zit momenteel als vice-president de bijeenkomst voor van het Congres, maar zijn rol is echter uitsluitend ceremonieel, iets wat Trump steeds schijnt te vergeten. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Verzet in het Congres tegen verkiezingsresultaat in Arizona

Kort nadat woensdag in Washinghton het Congres in gezamenlijke zitting was bijeengekomen om het resultaat van de verkiezingsuitslag te onderzoeken en te bekrachtigen, is er reeds verzet gerezen.

Na voorlezing van de stemmen in het Electoral College voor de staat Arizona kwam er verzet van de Republikein Paul Gosar, dra gevolgd door andere parlementsleden, onder wie senator Ted Cruz, een nauwe bondgenoot van de Republikeinse president Donald Trump. Sommige verkozenen des volks brachten een staande ovatie.

Een en ander betekende dat de twee kamers van het Congres apart over de zaak gingen debatteren. Dat kan maximaal twee uur duren. Elk Congreslid kan tot vijf minuten zijn zegje doen of spreektijd naar een collega overhevelen. Daarna komt er een stemming.

Mitch McConnell keerde zich tijdens het debat als fractieleider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat tegen de man van wie hij tot nu toe een trouwe bondgenoot was: Donald Trump. McConnelll zei dat het omkeren van het verkiezingsresultaat 'onze republiek voor altijd zal beschadigen'.

De Republikeinse voorman zei ook dat er geen bewijzen zijn van wijdverbreide fraude bij de slag om het Witte Huis, in tegenstelling tot wat Trump onophoudelijk zegt. Indien de uitslag op basis van loutere beweringen zou worden omgekeerd zou onze democratie in een 'dodelijke spiraal' terechtkomen, aldus McConnell.

Volgens de conservatieve zender Fox News zouden aanhangers van Trump het buiten aan de stok hebben met de politie. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Amerikaans Congres bijeen om verkiezingsuitslag te bekrachtigen

Het Amerikaans Congres is woensdag bijeengekomen om de uitslag van de presidentsverkiezingen te bekrachtigen, zo was rechtstreeks op nieuwszender CNN te zien.

De Congresleden tellen de stemmen die in het Electoral College zijn uitgebracht. Volgens het college heeft de Democraat Joe Biden de slag om het Witte Huis gewonnen. In een communiqué heeft vicepresident Mike Pence laten weten dat hij, ondanks de druk van president Donald Trump, het resultaat niet zal aanvechten.

Julie Herreman
door Julie Herreman

Trump: 'we zullen nooit toegeven'

Uittredend president Donald Trump heeft in Washington voor de zoveelste keer herhaald dat er bij de presidentsverkiezingen fraude is gepleegd, beschuldigingen waarvoor hij tot hiertoe nooit enig bewijs heeft kunnen aandragen. 'Wij zullen nooit toegeven', herhaalde hij woensdag tegen aanhangers die ter hoogte van het Witte Huis waren samengestroomd. Ook haalde hij opnieuw uit naar de 'fake news' media.

'We zullen nooit opgeven, we zullen nooit toegeven', aldus Trump, geciteerd door de conservatieve zender Fox News. 'Je geeft niet toe als er diefstal in het spel is. Ons land heeft er genoeg van, we zullen het niet langer meer verdragen', dixit de president. 'Ze hebben de verkiezingen gemanipuleerd, ze hebben ze gemanipuleerd zoals nooit tevoren. En ze hebben overigens ook gisteren geen slecht werk geleverd', zei hij, verwijzend naar de tweede ronde van de Senaatsverkiezingen van Georgia die voor de Republikeinen vermoedelijk zal uitdraaien op een nederlaag.

Hij riep zijn adjunct Mike Pence nog eens op de verkiezingsoverwinning van de Democraat Joe Biden in het Congres niet te aanvaarden en noemde de Republikeinse verkozenen die dat wel doen 'zwak' en 'pathetisch'. 'Als Mike Pence het juiste doet, dan winnen we de verkiezingen. Doet hij dat niet, dan zal het een trieste dag zijn voor ons land', aldus Trump, die daarmee schijnt te twijfelen aan zijn nummer twee. Mike Pence zit woensdag als vice-president de bijeenkomst voor van het Amerikaanse Congres om de stemmen van het kiescollege te bekrachtigen. Zijn rol is echter uitsluitend ceremonieel, iets wat Trump steeds schijnt te vergeten.

De plechtigheid is in het leven geroepen om de uitslagen te bekrachtigen en niet om er aan te tornen. Pence zou ook zelf tegen Trump al hebben gezegd dat hij niks meer voor hem kan doen. De zitting zal naar alle verwachting wel worden verstoord door enkele Republikeinse Senatoren en leden van het Huis van Afgevaardigden, die al hebben aangegeven dat ze de uitslagen niet zullen bekrachtigen. Een grote meerderheid zal dat wellicht echter wel doen. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Biden kiest rechter Merrick Garland als justitieminister

Aanstaand Amerikaans president Joe Biden heeft rechter Merrick Garland uitgekozen als minister van Justitie. Dat melden nieuwssite Politico persbureau Reuters en nieuwszender CNN op basis van 'bronnen'.

De 68-jarige Garland is sinds 1997 rechter. Daarvoor was hij tijdens het presidentschap van Bill Clinton onder meer federaal openbaar aanklager in Washington. President Barack Obama droeg Garland in 2016 voor om zitting te nemen in het Hooggerechtshof, maar de Republikeinse meerderheid in de Senaat ging daarmee niet akkoord.

Garland krijgt in zijn nieuwe baan mogelijk te maken met zaken die worden aangedragen tegen Donald Trump als Biden over twee weken het presidentschap overneemt. De post van justitieminister wordt momenteel waargenomen door Jeff Rosen, die na Kerstmis Bill Barr opvolgde.

Die loyale bondgenoot van Trump stapte op nadat hij had erkend geen bewijs te zien voor de verkiezingsfraude waarover Trump nog altijd klaagt. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

President Trump blijft oproepen tot verzet tegen verkiezingsuitslag

De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter zijn plaatsvervanger Mike Pence opnieuw opgeroepen een stokje te steken voor de officiële vaststelling dat de Democraat Joe Biden de verkiezingen in november heeft gewonnen.

De Amerikaanse president Donald Trump vroeg Mike Pence 'buitengewone moed' te tonen en kiesmannen/vrouwen terug te sturen uit staten waar volgens Trump tijdens de stembusgang de regels in strijd met het recht zijn veranderd om de Democraten frauduleus aan een overwinning te helpen. De zitting van beide kamers van het Amerikaanse parlement is later op woensdag en doorgaans een formaliteit.

'Alles wat Mike hoeft te doen is ze terugsturen en dan winnen we', aldus Trump. Hij gaat ervan uit dat vicepresident Pence niet alleen een ceremoniële rol heeft bij de plechtige vaststelling in het gebouw van het Congres, het Capitool, van wat het Electoral College heeft gestemd. In het Amerikaanse stelsel krijgt de winnende partij in een staat alle aan die staat toebedeelde kiesmannen/vrouwen die de uiteindelijke uitslag bepalen. Voor Biden moeten zoals de wet voorziet 306 kiesmannen stemmen, en voor Trump 232.

Het wordt algemeen echter aangenomen dat Pence zich bewust is van het feit dat zijn rol uitsluitend ceremonieel is. De plechtigheid is in het leven geroepen om de uitslagen te bekrachtigen en niet om er aan te tornen. Pence zou ook zelf tegen Trump hebben gezegd dat hij niks meer voor hem kon doen. Het is wel mogelijk dat parlementsleden bezwaren zullen maken tegen de uitslagen in fel betwiste staten. Dat leidt waarschijnlijk voornamelijk tot debatten van elk 2 uur en oponthoud. De ceremonie met Congresleden en de vicepresident duurt normaal circa een half uur, maar Amerikaanse media vrezen dat het dit keer dagen kan duren. (Belga)

Julie Herreman
door Julie Herreman

Joe Biden belooft 'eenheid' na vermoedelijke Democratische overwinning in Georgia

De verkozen president van de Verenigde Staten, Joe Biden, heeft woensdag de vermoedelijke overwinning van de Democraten bij de tweede ronde van de Senaatsverkiezingen van Georgia toegejuicht. Hij beloofde de Amerikanen dat hij zal handelen 'in een geest van eenheid'.

'Het is tijd om de bladzijde om te slaan. Amerikanen vragen om actie en willen eenheid en ik ben optimistischer dan ooit dat we daar zullen komen', schreef hij woensdag in een verklaring.

In Georgia verdedigen de Republikeinse senatoren Kelly Loeffler en David Perdue hun zetels. De Republikeinen hebben genoeg aan één zetel om de Senaat in handen te houden. Maar als de twee zetels naar de Democratische uitdagers Raphael Warnock en Jon Ossoff gaan, zullen beide partijen over vijftig zetels beschikken.

Volgens de huidige cijfers heeft Raphael Warnock de zittende senator Kelly Loeffler verslagen. Jon Ossoff riep zich enkele uren geleden al uit tot de winnaar, maar er is nog geen onafhankelijk nieuwsmedium dat diens overwinning heeft bevestigd. Volgens zender NBC is het nog te nipt om een winnaar uit te roepen.

De huidige Amerikaanse president, Donald Trump, blijft volhouden dat er fraude is gepleegd bij de presidentsverkiezingen en ook bij de tweede ronde van de Senaatsverkiezingen in Georgia. Hij stelde onder meer dat de organisatie van de verkiezingen in zijn land 'slechter is dan die van derde wereldlanden'. (Belga)