Hij zei dat na het referendum over het homohuwelijk in Ierland, waarbij een duidelijke meerderheid voor stemde. De eerste homohuwelijken zouden hiermee al deze herfst kunnen plaatsvinden, bericht de Britse zender BBC.

Maar liefst 62 procent stemde zaterdag voor een wijziging van de grondwet, waardoor mensen van hetzelfde geslacht zouden kunnen trouwen.

'Sociale revolutie'

De aartsbisschop zelf stemde 'neen'. Aan de zender RTE zei hij: 'We moeten stoppen en de realiteit onder ogen zien, niet de werkelijkheid gaan ontkennen'.

Volgens hem hebben de Ieren gekozen voor 'een sociale revolutie'. 'De meeste van deze jonge mensen die ja hebben gestemd zijn het product van het katholieke onderwijs gedurende twaalf jaar. Ik vind dat er een grote uitdaging is om te zien hoe we de boodschap van de Kerk nog kunnen overbrengen'.

Kloof

Ierland is het eerste land ter wereld waar de kwestie via een referendum wordt geregeld. Amper 22 jaar geleden stond homoseksualiteit nog in het Ierse strafrecht.

Analisten merken vooral een grote kloof tussen stad en platteland, waar de invloed van de Kerk nog groter is, en tussen oud en jong. Die laatsten toonden veel enthousiasme voor het referendum. (Belga/KVDA)

Hij zei dat na het referendum over het homohuwelijk in Ierland, waarbij een duidelijke meerderheid voor stemde. De eerste homohuwelijken zouden hiermee al deze herfst kunnen plaatsvinden, bericht de Britse zender BBC. Maar liefst 62 procent stemde zaterdag voor een wijziging van de grondwet, waardoor mensen van hetzelfde geslacht zouden kunnen trouwen. De aartsbisschop zelf stemde 'neen'. Aan de zender RTE zei hij: 'We moeten stoppen en de realiteit onder ogen zien, niet de werkelijkheid gaan ontkennen'. Volgens hem hebben de Ieren gekozen voor 'een sociale revolutie'. 'De meeste van deze jonge mensen die ja hebben gestemd zijn het product van het katholieke onderwijs gedurende twaalf jaar. Ik vind dat er een grote uitdaging is om te zien hoe we de boodschap van de Kerk nog kunnen overbrengen'. Ierland is het eerste land ter wereld waar de kwestie via een referendum wordt geregeld. Amper 22 jaar geleden stond homoseksualiteit nog in het Ierse strafrecht. Analisten merken vooral een grote kloof tussen stad en platteland, waar de invloed van de Kerk nog groter is, en tussen oud en jong. Die laatsten toonden veel enthousiasme voor het referendum. (Belga/KVDA)