De Iraanse Veiligheidsraad heeft de uitvoering van de omstreden hoofddoekenwet beëindigd, zegt parlementsvoorzitter Mohammad Ghalibaf aan het nieuwsportaal Entekhab. Het parlement stemde dan wel in met de wet, maar de Veiligheidsraad kan, als het hoogste orgaan in veiligheidskwesties, goedgekeurde wetten overrulen.
De vorig jaar in het parlement goedgekeurde wet legt vrouwen die zich niet houden aan de verplichting om een hoofddoek te dragen onder meer geldboetes op, maar ook het ontnemen van openbare diensten en bij recidive gevangenisstraffen. De wet had in december vorig jaar moeten in werking treden, maar massaal protest in binnen- en buitenland schoof de uitvoering op de lange baan. Recentelijk sprak de regering haar veto al uit en kondigde ze wijzigingen aan.
‘Westerse cultuurinvasie’
De als gematigd-conservatief bekendstaande president Masoud Pezeshkian is een van de critici van de wet. Hij vreest dat de invoering van de wet zal leiden tot nieuwe onrust in het land. De hardliners in het parlement dringen er dan weer op aan: een hoofddoekenplicht moet de islamitische waarden van het land behouden en een ‘westerse cultuurinvasie’ verhinderen.
De islamitische voorschriften verplichten vrouwen in Iran een lange jas en een hoofddoek te dragen: enkel zo kunnen de vrouwelijke vormen verhuld worden. In de grote steden houden veel vrouwen zich uit protest niet langer aan de strenge voorschriften. Dat protest nam nog toe als gevolg van de ‘Vrouw, leven, vrijheid’-marsen die in september 2022 begonnen in de nasleep van de dood in politiehechtenis van de jonge Koerdische Mahsa Amini. Zij was, volgens Teheran, opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet goed droeg.