Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen.

"We moeten absoluut vermijden dat er in Vlaanderen vrouwen met een boerkini rondlopen. Niet in het zwembad, maar ook niet op het strand. Ik geloof niet dat vrouwen in naam van het geloof met zo'n gedrocht op het strand willen rondlopen", zegt N-VA-parlementslid en voorzitter van de commissie Radicalisering in het Vlaams Parlement, Nadia Sminate: "Als je dit toelaat, zet je vrouwen aan de kant van de maatschappij". Sminate wil samen met de partijtop een algemeen verbod invoeren voor Vlaanderen of het hele land. De studiedienst van de partij moet wel nog uitpluizen of een algemeen verbod juridisch wel te verdedigen valt. Indien nodig moeten de burgemeesters maar optreden, aldus de partij.

'Politiestaat'

Coalitiepartner CD&V is niet te vinden voor een algemeen verbod. Een verbod in zwembaden kan om hygiënische redenen wel, maar op het strand? "De burgemeester beslist daar het best over, maar je kunt niet alles oplossen met een verbod. Dan kom je in een politiestaat terecht", zegt kamerlid Franky Demon. De kustburgemeesters ervaren geen problemen met de boerkini, aldus de kranten nog.

En ook grondwetsspecialist Paul Van Orshoven (KU Leuven) en professor ethiek Etienne Vermeersch staan in de kranten aarzelend tegenover het N-VA-voorstel.

De voorbije dagen werd een boerkini-verbod uitgevaardigd aan enkele Franse stranden, onder meer in Cannes. Dat gebeurde telkens op bevel van de burgemeester.

(Belga/RR)

Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen."We moeten absoluut vermijden dat er in Vlaanderen vrouwen met een boerkini rondlopen. Niet in het zwembad, maar ook niet op het strand. Ik geloof niet dat vrouwen in naam van het geloof met zo'n gedrocht op het strand willen rondlopen", zegt N-VA-parlementslid en voorzitter van de commissie Radicalisering in het Vlaams Parlement, Nadia Sminate: "Als je dit toelaat, zet je vrouwen aan de kant van de maatschappij". Sminate wil samen met de partijtop een algemeen verbod invoeren voor Vlaanderen of het hele land. De studiedienst van de partij moet wel nog uitpluizen of een algemeen verbod juridisch wel te verdedigen valt. Indien nodig moeten de burgemeesters maar optreden, aldus de partij. Coalitiepartner CD&V is niet te vinden voor een algemeen verbod. Een verbod in zwembaden kan om hygiënische redenen wel, maar op het strand? "De burgemeester beslist daar het best over, maar je kunt niet alles oplossen met een verbod. Dan kom je in een politiestaat terecht", zegt kamerlid Franky Demon. De kustburgemeesters ervaren geen problemen met de boerkini, aldus de kranten nog.En ook grondwetsspecialist Paul Van Orshoven (KU Leuven) en professor ethiek Etienne Vermeersch staan in de kranten aarzelend tegenover het N-VA-voorstel.De voorbije dagen werd een boerkini-verbod uitgevaardigd aan enkele Franse stranden, onder meer in Cannes. Dat gebeurde telkens op bevel van de burgemeester.(Belga/RR)