De auteur van het goedgekeurde rapport, de Britse liberaal Andrew Duff, hamert erop dat bij het opstellen van transnationale kieslijsten geen bevoegdheden zullen worden overgedragen naar het Europese niveau, maar daarmee zijn europarlementsleden Frieda Brepoels (N-VA) en Philip Claeys (Vlaams Belang) niet overtuigd.

"Een Europese kieskring zal de mensen niet dichter bij de Europese besluitvorming brengen, het zal vooral een bedje spreiden voor politici die zich ver van de dagelijkse problemen van de mensen op het speelveld van een Europese superstaat willen meten", waarschuwt Brepoels. In tijden dat er moet worden bespaard, is pleiten voor 25 bijkomende parlementsleden bovendien "onaanvaardbaar".

Gelijkaardige taal klinkt bij Philip Claeys. "Het voorstel van (liberaal fractieleider Guy) Verhofstadt en co., dat enkel dient om de profileringsdrang te bevredigen van politici die in eigen land sowieso elk contact met de publieke opinie hebben verloren, zal de veelbesproken kloof tussen de burgers en Europa alleen maar doen toenemen", zegt hij. "Het valt bovendien te vrezen dat de Europese kieskring voor de 'Europese federalisten' maar een eerste stap is in de richting van het afschaffen van de landelijke lijsten."

Brepoels heeft verder ook nog moeite met het feit dat het rapport "iedere vorm van gegarandeerde vertegenwoordiging voor autonome (constitutionele) regio's bij voorbaat uitsluit". (Belga)

De auteur van het goedgekeurde rapport, de Britse liberaal Andrew Duff, hamert erop dat bij het opstellen van transnationale kieslijsten geen bevoegdheden zullen worden overgedragen naar het Europese niveau, maar daarmee zijn europarlementsleden Frieda Brepoels (N-VA) en Philip Claeys (Vlaams Belang) niet overtuigd. "Een Europese kieskring zal de mensen niet dichter bij de Europese besluitvorming brengen, het zal vooral een bedje spreiden voor politici die zich ver van de dagelijkse problemen van de mensen op het speelveld van een Europese superstaat willen meten", waarschuwt Brepoels. In tijden dat er moet worden bespaard, is pleiten voor 25 bijkomende parlementsleden bovendien "onaanvaardbaar". Gelijkaardige taal klinkt bij Philip Claeys. "Het voorstel van (liberaal fractieleider Guy) Verhofstadt en co., dat enkel dient om de profileringsdrang te bevredigen van politici die in eigen land sowieso elk contact met de publieke opinie hebben verloren, zal de veelbesproken kloof tussen de burgers en Europa alleen maar doen toenemen", zegt hij. "Het valt bovendien te vrezen dat de Europese kieskring voor de 'Europese federalisten' maar een eerste stap is in de richting van het afschaffen van de landelijke lijsten." Brepoels heeft verder ook nog moeite met het feit dat het rapport "iedere vorm van gegarandeerde vertegenwoordiging voor autonome (constitutionele) regio's bij voorbaat uitsluit". (Belga)