Het Egyptische parket voert nu een onderzoek naar een reclameclip met figuren van de Muppet Show.Een bekend samenzweringstheoreticus is er namelijk van overtuigd dat de filmpjes verhulde "terreurboodschappen" voor islamisten bevat. Op die manier zouden de popjes aan een draad ook de touwtjestrekkers achter de terreur zijn. Op de sociale netwerken zorgde de gerechtelijke daad voor de nodige cynische commentaar.

Koptische kerken opblazen

De man die overal samenzweringen ziet, luistert naar de naam Ahmed "Spider", blogger en vaste gast in een populair televisieprogramma. Een van de figuurtjes in de omstreden clip, Abla Fahita, heeft in het filmje een gsm-gesprek met haar vriendin Mama Tutu. Volgens Spider bevat dat ordinaire gesprek verhulde boodschappen aan de intussen tot terreurorganisatie verketterde Moslimbroederschap. Dat beide vriendinnen het over een kerstkalkoen hebben, is een oproep aan de Moslimbroeders om tijdens de kerstperiode kerken van de koptische christenen in de lucht te blazen, oordeelt Spider.

De clip maakte deel uit van een reeks reclamefilmpjes van Vodafone Egypt waarin gebruik gemaakt wordt van Muppet-achtige figuurtjes. Bij Vodafone schrok men zich een fez en reageerde men "sprakeloos".

Veel aanhangers

Blogger Spider geldt als aanhanger van het oude van de VS afhankelijke marionettenregime van Hosni Moebarak en het huidige, door de militairen beheerste regime. De opstand van 2011 die Moebarak na decennia van de macht verdreef, beschrijft hij als een "samenzwering van vrijmetselaars". Hoewel sommigen oordelen dat hij in de Egyptische tegenhanger van Geel thuishoort, heeft Spider wel degelijk veel aanhangers in Egypte. (Belga/AVE)

Het Egyptische parket voert nu een onderzoek naar een reclameclip met figuren van de Muppet Show.Een bekend samenzweringstheoreticus is er namelijk van overtuigd dat de filmpjes verhulde "terreurboodschappen" voor islamisten bevat. Op die manier zouden de popjes aan een draad ook de touwtjestrekkers achter de terreur zijn. Op de sociale netwerken zorgde de gerechtelijke daad voor de nodige cynische commentaar. De man die overal samenzweringen ziet, luistert naar de naam Ahmed "Spider", blogger en vaste gast in een populair televisieprogramma. Een van de figuurtjes in de omstreden clip, Abla Fahita, heeft in het filmje een gsm-gesprek met haar vriendin Mama Tutu. Volgens Spider bevat dat ordinaire gesprek verhulde boodschappen aan de intussen tot terreurorganisatie verketterde Moslimbroederschap. Dat beide vriendinnen het over een kerstkalkoen hebben, is een oproep aan de Moslimbroeders om tijdens de kerstperiode kerken van de koptische christenen in de lucht te blazen, oordeelt Spider. De clip maakte deel uit van een reeks reclamefilmpjes van Vodafone Egypt waarin gebruik gemaakt wordt van Muppet-achtige figuurtjes. Bij Vodafone schrok men zich een fez en reageerde men "sprakeloos". Blogger Spider geldt als aanhanger van het oude van de VS afhankelijke marionettenregime van Hosni Moebarak en het huidige, door de militairen beheerste regime. De opstand van 2011 die Moebarak na decennia van de macht verdreef, beschrijft hij als een "samenzwering van vrijmetselaars". Hoewel sommigen oordelen dat hij in de Egyptische tegenhanger van Geel thuishoort, heeft Spider wel degelijk veel aanhangers in Egypte. (Belga/AVE)