'Moslimban' mag afgedwongen worden, oordeelt Amerikaans Hooggerechtshof

04/12/17 om 22:54 - Bijgewerkt om 23:48

Bron: Belga

Het inreisverbod voor inwoners van zes moslimlanden afgeroepen door VS-president Donald Trump blijft voorlopig in voege, oordeelt het Amerikaanse Hooggerechtshof.

'Moslimban' mag afgedwongen worden, oordeelt Amerikaans Hooggerechtshof

Protest tegen de zogenaamde 'moslimban' in de Verenigde Staten. © reuters

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft maandag geoordeeld dat het inreisverbod voor inwoners van zes moslimlanden afgeroepen door president Donald Trump, de zogenaamde 'moslimban', volledig mag afgedwongen worden. Dat melden Amerikaanse media.

Het inreisverbod betreft de landen Tsjaad, Iran, Libië, Somalië, Syrië en Jemen. Inwoners van die landen mogen (voorlopig) niet meer naar de Verenigde Staten (VS) reizen.

Rechtbanken hadden eerder geoordeeld dat burgers uit die landen wél naar de VS mochten reizen indien ze banden konden aantonen met in de VS verblijvende familieleden. Het Hooggerechtshof heeft die schorsingen nu met zeven rechters tegen twee ongedaan gemaakt, waardoor het decreet van kracht kan gaan.

Twee Amerikaanse rechtbanken buigen zich later deze week over het inreisverbod. In afwachting van de uitspraken mag het verbod voorlopig afgedwongen worden, oordeelt het Hooggerechtshof. Wanneer het hof zich later ten gronde buigt over het inreisverbod, blijft het mogelijk alsnog in voege.

Trumps eerste inreisverbod, dat in januari werd gelanceerd, werd door de Amerikaanse justitie afgeschoten. In maart volgde een tweede, herwerkte versie, die na een lange gerechtelijke procedure uiteindelijk in September afliep. Het derde verbod had aanvankelijk op 18 oktober van kracht moeten gaan.

Onze partners