Volgens de Franse krant Le Parisien werd de politieagent maandagavond bij zijn thuiskomst opgewacht en voor zijn deur negen keer door een man met een mes gestoken. De agent overleed. Volgens de krant Le Parisien ging het om een buur van de agent.

De man drong het huis binnen en gijzelde de partner van de agent en haar kind van drie jaar.

De politie zette vervolgens de grote middelen in, stelde een ruime perimeter vast. Er werd onderhandeld, buurtbewoners signaleerden ontploffingen en vervolgens viel de politie het huis binnen. De man werd door de politie neergeschoten. De vrouw werd dood aangetroffen. Het kind van drie was ongedeerd maar in shock.

Veroordeeld in 2013

Het onderzoek wordt toevertrouwd aan de antiterreureenheid van de gerechtelijke politie in Versailles en het directoraat-generaal van binnenlandse veiligheid, aldus het parket van Parijs. Volgens een politiebron zou de man tijdens de onderhandelingen met de politie gezegd hebben lid te zijn van Islamitische Staat (IS) of toch namens die groep te handelen. Buren hebben volgens de onderzoekers verteld dat de man 'Allah Akbar' riep terwijl hij de agent neerstak.

Het gaat om de 25-jarige Larossi Abballa uit Mantes-la-Jolie (Yvelines) die in 2013 samen met zeven anderen al veroordeeld werd voor deelname aan het sturen van jihadisten naar Pakistan. Hij staat ook bekend voor diefstallen, geweld en heling.

Volgens nieuwszender LCI werd de man al enkele weken gevolgd omdat hij was opgedoken in de kennissenkring van een man die naar Syrië is vertrokken. De autoriteiten beschouwden hem niettemin niet als een "dreiging".

"Deze daad is gepleegd door iemand die effectief gearresteerd is geweest voor rekrutering", zei regeringswoordvoerder Stéphane Le Foll tegen RTL-radio. "Maar terwijl we dit zeggen, is het moeilijk gelijk welke conclusie te trekken. Voorzichtigheid is geboden."

'Namens IS'

President François Hollande zegt in een communiqué aan het persagentschap AFP dat "alle licht" zal gezocht worden in "dit afschuwelijk drama".

Kort nadat het communiqué van de president werd verspreid, noemde het agentschap Amaq, dat verbonden is met IS, de dader "een strijder van Islamitische Staat". De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve sprak over een "verachtelijke terreurdaad"'.

Hollande heeft Cazeneuve en minister van Justitie Jean-Jacques Urvoas intussen bij zich geroepen op het Elysée "om een stand van zaken rond het drama en het daaraan te koppelen vervolg op te maken", zei de minister van Binnenlandse Zaken. Hij zal zich later op de dag ter plaatse begeven en politiemensen ontmoeten.

Cazeneuve herinnerde eraan dat de Franse regering "sinds maanden" "totaal" gemobiliseerd is "om een dreiging aan te pakken waarvan we zijn blijven zeggen dat ze hoog is". Zo zijn sinds begin dit jaar al "meer dan 100 individuen gearresteerd die een bedreiging vormen voor de veiligheid van de Fransen".

(Belga/RR/TE)

Volgens de Franse krant Le Parisien werd de politieagent maandagavond bij zijn thuiskomst opgewacht en voor zijn deur negen keer door een man met een mes gestoken. De agent overleed. Volgens de krant Le Parisien ging het om een buur van de agent. De man drong het huis binnen en gijzelde de partner van de agent en haar kind van drie jaar. De politie zette vervolgens de grote middelen in, stelde een ruime perimeter vast. Er werd onderhandeld, buurtbewoners signaleerden ontploffingen en vervolgens viel de politie het huis binnen. De man werd door de politie neergeschoten. De vrouw werd dood aangetroffen. Het kind van drie was ongedeerd maar in shock. Het onderzoek wordt toevertrouwd aan de antiterreureenheid van de gerechtelijke politie in Versailles en het directoraat-generaal van binnenlandse veiligheid, aldus het parket van Parijs. Volgens een politiebron zou de man tijdens de onderhandelingen met de politie gezegd hebben lid te zijn van Islamitische Staat (IS) of toch namens die groep te handelen. Buren hebben volgens de onderzoekers verteld dat de man 'Allah Akbar' riep terwijl hij de agent neerstak.Het gaat om de 25-jarige Larossi Abballa uit Mantes-la-Jolie (Yvelines) die in 2013 samen met zeven anderen al veroordeeld werd voor deelname aan het sturen van jihadisten naar Pakistan. Hij staat ook bekend voor diefstallen, geweld en heling.Volgens nieuwszender LCI werd de man al enkele weken gevolgd omdat hij was opgedoken in de kennissenkring van een man die naar Syrië is vertrokken. De autoriteiten beschouwden hem niettemin niet als een "dreiging". "Deze daad is gepleegd door iemand die effectief gearresteerd is geweest voor rekrutering", zei regeringswoordvoerder Stéphane Le Foll tegen RTL-radio. "Maar terwijl we dit zeggen, is het moeilijk gelijk welke conclusie te trekken. Voorzichtigheid is geboden."President François Hollande zegt in een communiqué aan het persagentschap AFP dat "alle licht" zal gezocht worden in "dit afschuwelijk drama".Kort nadat het communiqué van de president werd verspreid, noemde het agentschap Amaq, dat verbonden is met IS, de dader "een strijder van Islamitische Staat". De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve sprak over een "verachtelijke terreurdaad"'. Hollande heeft Cazeneuve en minister van Justitie Jean-Jacques Urvoas intussen bij zich geroepen op het Elysée "om een stand van zaken rond het drama en het daaraan te koppelen vervolg op te maken", zei de minister van Binnenlandse Zaken. Hij zal zich later op de dag ter plaatse begeven en politiemensen ontmoeten. Cazeneuve herinnerde eraan dat de Franse regering "sinds maanden" "totaal" gemobiliseerd is "om een dreiging aan te pakken waarvan we zijn blijven zeggen dat ze hoog is". Zo zijn sinds begin dit jaar al "meer dan 100 individuen gearresteerd die een bedreiging vormen voor de veiligheid van de Fransen".(Belga/RR/TE)