De moord op de Russische oppositieleider en voormalig vicepremier Boris Nemtsov was "zorgvuldig gepland". Dat stelt het Russische onderzoekscomité in een persbericht.

"Er is geen enkele twijfel dat de misdaad zorgvuldig gepland is, net als de plaats die voor de moord is gekozen", staat in het persbericht.

Route was bekend

Nemtsov is omgebracht op een brug vlakbij het Kremlin en de Sint-Balisiuskathedraal, in hartje Moskou. Volgens het onderzoek was Boris Nemtsov met een metgezel op weg naar zijn appartement, dat niet ver van de plaats van de misdaad is gelegen.

Het comité oordeelt dat de daders en opdrachtgevers op de hoogte waren van de route.

In het persbericht stelt het comité nog dat op de plaats van de moord zes hulzen, van een kaliber 9 mm, zijn aangetroffen. Daarbij valt op dat de hulzen van verschillende producenten afkomstig zijn. Vermoedelijk zijn de schoten afgevuurd met een Makarov-pistool.

Land destabiliseren

Wat betreft het motief van de moord, haalt het onderzoekscomité enkele pistes aan. Het denkt onder meer aan een provocatie om het land te destabiliseren, maar onderzoekt ook mogelijke banden met islamitisch extremisme. Daarnaast sluit het comité ook privémotieven niet uit. (Belga/WB)

De moord op de Russische oppositieleider en voormalig vicepremier Boris Nemtsov was "zorgvuldig gepland". Dat stelt het Russische onderzoekscomité in een persbericht."Er is geen enkele twijfel dat de misdaad zorgvuldig gepland is, net als de plaats die voor de moord is gekozen", staat in het persbericht. Nemtsov is omgebracht op een brug vlakbij het Kremlin en de Sint-Balisiuskathedraal, in hartje Moskou. Volgens het onderzoek was Boris Nemtsov met een metgezel op weg naar zijn appartement, dat niet ver van de plaats van de misdaad is gelegen. Het comité oordeelt dat de daders en opdrachtgevers op de hoogte waren van de route. In het persbericht stelt het comité nog dat op de plaats van de moord zes hulzen, van een kaliber 9 mm, zijn aangetroffen. Daarbij valt op dat de hulzen van verschillende producenten afkomstig zijn. Vermoedelijk zijn de schoten afgevuurd met een Makarov-pistool. Wat betreft het motief van de moord, haalt het onderzoekscomité enkele pistes aan. Het denkt onder meer aan een provocatie om het land te destabiliseren, maar onderzoekt ook mogelijke banden met islamitisch extremisme. Daarnaast sluit het comité ook privémotieven niet uit. (Belga/WB)