In het Nederlandse Apeldoorn is donderdag een monument onthuld ter nagedachtenis van de slachtoffers die daar vorig jaar op Koninginnedag vielen.

Karst T. reed toen met zijn auto aan hoge snelheid door de mensenmassa die op de bus met de koninklijke familie stond te wachten. Het was blijkbaar zijn bedoeling om de bus te rammen.

Daarbij kwamen acht mensen om het leven, onder wie de dader zelf. Hij reed zich met zijn auto te pletter tegen het monument De Naald. Er vielen ook meer dan tien gewonden.

Glaskunstenaar

De onthulling van het monument door koningin Beatrix en de burgemeester van Apeldoorn werd bijgewoond door nabestaanden, slachtoffers en de andere leden van de koninklijke familie die vorig jaar vanop hun open bus getuige waren van de feiten.

Het herinneringsmonument is gemaakt door glaskunstenaar Menno Jonker.

Het is een doos met daarin glazen ballonnen, die symbool staan voor kwetsbaarheid, feest en rouw. Zeven ballonnen zijn wit. Ze staan voor de zeven slachtoffers die T. maakte. De dader zelf heeft geen ballon.

In het Nederlandse Apeldoorn is donderdag een monument onthuld ter nagedachtenis van de slachtoffers die daar vorig jaar op Koninginnedag vielen.Karst T. reed toen met zijn auto aan hoge snelheid door de mensenmassa die op de bus met de koninklijke familie stond te wachten. Het was blijkbaar zijn bedoeling om de bus te rammen. Daarbij kwamen acht mensen om het leven, onder wie de dader zelf. Hij reed zich met zijn auto te pletter tegen het monument De Naald. Er vielen ook meer dan tien gewonden. GlaskunstenaarDe onthulling van het monument door koningin Beatrix en de burgemeester van Apeldoorn werd bijgewoond door nabestaanden, slachtoffers en de andere leden van de koninklijke familie die vorig jaar vanop hun open bus getuige waren van de feiten.Het herinneringsmonument is gemaakt door glaskunstenaar Menno Jonker. Het is een doos met daarin glazen ballonnen, die symbool staan voor kwetsbaarheid, feest en rouw. Zeven ballonnen zijn wit. Ze staan voor de zeven slachtoffers die T. maakte. De dader zelf heeft geen ballon.