De Waldo Canyon-bosbrand nabij Colorado Springs, in het centrum van de staat, heeft haar eerste slachtoffer geëist. In een afgebrand huis werd een verkoold lichaam gevonden, meldt CNN. Eén andere persoon is vermist.

Tot nog toe zijn 7000 hectaren zijn afgebrand. Minstens 350 woningen gingen verloren. Nog eens 20.000 woningen en een paar honderd handelszaken zijn bedreigd. Meer dan 30.000 mensen moesten geëvacueerd worden.

15 procent onder controle

Het brandende gebied breidde vrijdag niet uit, hoewel slechts vijftien procent van de brand onder controle was. De brandweer werd geholpen door het feit dat de temperatuur daalde tot 'slechts' vooraan in de dertig graden en windstoten van meer dan honderd kilometer ophielden.

De brandweer krijgt hulp van het leger. Meerdere militaire installaties, waaronder de luchtmachtacademie van Colorado Springs, liggen in de gevarenzone.

VS-president Barack Obama bezocht de streek ondertussen. Hij verklaarde de omgeving van Colorado tot rampgebied.

Klimaatverandering

Ook in het noorden van Colorado is sinds begin juni een bosbrand aan de gang. Daar zijn meer dan 35.000 hectaren verloren gegaan.

Wetenschappers stellen ondertussen dat de branden in Colorado te maken kunnen hebben met klimaatverandering. "Dit is een venster op hoe global warming er echt zal uitzien, zei Michael Oppenheimer een geowetenschapper op de Princeton-universiteit in New Jersey aan de New York Times. "Het ziet eruit als hitte, als bosbranden, als dit soort natuurramp."

Het hele zuidoosten van de VS lijdt al jaren onder droogtes. In Colorado zijn de afgelopen maanden tientallen warmterecords gesneuveld.

Omdat er minder sneeuw valt in de Rocky Mountains en die sneeuw sneller smelt in het voorjaar zijn de gebieden aan de voet van het gebergte droger. Omdat het 's winters minder vriest, overleven er meer boomkeverlarven, zodat er meer dode -- en dus dorre bomen - zijn.

Hogere kans op branden

De wetenschappers zeggen in de New York Times dat wat er zich dezer dagen in Colorado afspeelt in overeenstemming is met de modellen voor door de mens veroorzaakte klimaatopwarming.

"We verhogen de kans dat er elk jaar meer bosbranden zullen zijn naarmate de opwarmingstrend zich voortzet", zei Steven Running een ecoloog van de University of Montana in de Times. (TV)

De Waldo Canyon-bosbrand nabij Colorado Springs, in het centrum van de staat, heeft haar eerste slachtoffer geëist. In een afgebrand huis werd een verkoold lichaam gevonden, meldt CNN. Eén andere persoon is vermist. Tot nog toe zijn 7000 hectaren zijn afgebrand. Minstens 350 woningen gingen verloren. Nog eens 20.000 woningen en een paar honderd handelszaken zijn bedreigd. Meer dan 30.000 mensen moesten geëvacueerd worden. 15 procent onder controle Het brandende gebied breidde vrijdag niet uit, hoewel slechts vijftien procent van de brand onder controle was. De brandweer werd geholpen door het feit dat de temperatuur daalde tot 'slechts' vooraan in de dertig graden en windstoten van meer dan honderd kilometer ophielden. De brandweer krijgt hulp van het leger. Meerdere militaire installaties, waaronder de luchtmachtacademie van Colorado Springs, liggen in de gevarenzone. VS-president Barack Obama bezocht de streek ondertussen. Hij verklaarde de omgeving van Colorado tot rampgebied. Klimaatverandering Ook in het noorden van Colorado is sinds begin juni een bosbrand aan de gang. Daar zijn meer dan 35.000 hectaren verloren gegaan. Wetenschappers stellen ondertussen dat de branden in Colorado te maken kunnen hebben met klimaatverandering. "Dit is een venster op hoe global warming er echt zal uitzien, zei Michael Oppenheimer een geowetenschapper op de Princeton-universiteit in New Jersey aan de New York Times. "Het ziet eruit als hitte, als bosbranden, als dit soort natuurramp." Het hele zuidoosten van de VS lijdt al jaren onder droogtes. In Colorado zijn de afgelopen maanden tientallen warmterecords gesneuveld. Omdat er minder sneeuw valt in de Rocky Mountains en die sneeuw sneller smelt in het voorjaar zijn de gebieden aan de voet van het gebergte droger. Omdat het 's winters minder vriest, overleven er meer boomkeverlarven, zodat er meer dode -- en dus dorre bomen - zijn. Hogere kans op branden De wetenschappers zeggen in de New York Times dat wat er zich dezer dagen in Colorado afspeelt in overeenstemming is met de modellen voor door de mens veroorzaakte klimaatopwarming. "We verhogen de kans dat er elk jaar meer bosbranden zullen zijn naarmate de opwarmingstrend zich voortzet", zei Steven Running een ecoloog van de University of Montana in de Times. (TV)