Dat heeft de openbare aanklager in Egypte bekendgemaakt, zo meldt het officiële Egyptische nieuwsagentschap MENA.

Concreet willen het gerecht Morsi verhoren over de aanvallen tegen de politie en de gevangeniskraak van begin 2011, tijdens de opstand tegen toenmalig president Hosni Mubarak. Daardoor konden duizenden gevangenen, onder wie Morsi en andere leden van de Moslimbroederschap. Bij de kraak vielen verschillende doden, onder wie soldaten en politieagenten.

Justitie verdenkt Morsi ervan dat hij geholpen werd door Hamas, maar de Moslimbroederschap zegt dat ze geen hulp van buitenlanders kreeg.

Wettelijke basis

De formele aanhouding van Morsi, die voorlopig voor maximaal 15 dagen geldt, geeft de autoriteiten vooral een wettelijke basis voor de detentie van de ex-president.

Morsi, de eerste democratisch verkozen president van Egypte, wordt sinds zijn afzetting op 3 juli vastgehouden op een onbekende locatie. Na eerder de Verenigde Staten en Duitsland heeft gisteren ook de Verenigde Naties bij monde van secretaris-generaal Ban Ki-moon opgeroepen om Morsi en zijn medegevangenen zo snel mogelijk vrij te laten.

Ultimatum

De oproep volgde op een ultimatum van het leger. Dat heeft de aanhangers van Morsi 48 uur de tijd gegeven om zich bij de 'nationale rangen' aan te sluiten. Gaan ze daar niet op in, dan dreigt het leger met een hardhandig optreden.

Dat heeft de openbare aanklager in Egypte bekendgemaakt, zo meldt het officiële Egyptische nieuwsagentschap MENA. Concreet willen het gerecht Morsi verhoren over de aanvallen tegen de politie en de gevangeniskraak van begin 2011, tijdens de opstand tegen toenmalig president Hosni Mubarak. Daardoor konden duizenden gevangenen, onder wie Morsi en andere leden van de Moslimbroederschap. Bij de kraak vielen verschillende doden, onder wie soldaten en politieagenten. Justitie verdenkt Morsi ervan dat hij geholpen werd door Hamas, maar de Moslimbroederschap zegt dat ze geen hulp van buitenlanders kreeg. Wettelijke basis De formele aanhouding van Morsi, die voorlopig voor maximaal 15 dagen geldt, geeft de autoriteiten vooral een wettelijke basis voor de detentie van de ex-president. Morsi, de eerste democratisch verkozen president van Egypte, wordt sinds zijn afzetting op 3 juli vastgehouden op een onbekende locatie. Na eerder de Verenigde Staten en Duitsland heeft gisteren ook de Verenigde Naties bij monde van secretaris-generaal Ban Ki-moon opgeroepen om Morsi en zijn medegevangenen zo snel mogelijk vrij te laten. Ultimatum De oproep volgde op een ultimatum van het leger. Dat heeft de aanhangers van Morsi 48 uur de tijd gegeven om zich bij de 'nationale rangen' aan te sluiten. Gaan ze daar niet op in, dan dreigt het leger met een hardhandig optreden.