Terwijl moedersterfte in veel ontwikkelingslanden terugloopt, is het aantal in geïndustrialiseerde landen zoals de Verenigde Staten, Canada en Denemarken verrassend gestegen.

Vooral in de Verenigde Staten is het aantal vrouwen dat sterft door een zwangerschap of geboorte van 1980 tot 2008 enorm gestegen. Twee jaar geleden overleefde er 42 procent meer vrouwen hun zwangerschap niet ten opzichte van 1990.

De moedersterftegraad dat het aantal overlijdens op 100.000 geboortes aangeeft, is in de VS van 12 naar 17 gestegen. In het andere Noord-Amerikaanse land, Canada, steeg de waarde van 6 naar 7 en in Denemarken van 7 naar 9.

Het een en ander heeft deels te maken met nieuwe meetmethodes. Maar die kunnen volgens de wetenschappers van de Universiteit van Washington in het Amerikaanse Seattle niet de hele toename verklaren. Andere mogelijke oorzaken vermelden ze niet in het medisch vakblad The Lancet.

Daling

In het algemeen is de moedersterfte in de meeste landen gedaald. Vooral China, Egypte, Ecuador en Bolivia boekten vooruitgang. De beste van de klas is Italië met een moedersterftegraad van 4.

Toekomstige moeders in India, Nigeria, Pakistan en andere ontwikkelingslanden of economische snelgroeiers lopen volgens de studie het meeste risico op overlijden.

Wereldwijd lieten er sinds 1980 gemiddeld jaarlijks een half miljoen vrouwen het leven tijdens hun zwangerschap of door een geboorte. In 2008 daalde dat aantal met 35 procent waardoor de teller op 343.000 stergevallen kwam te staan.

Terwijl moedersterfte in veel ontwikkelingslanden terugloopt, is het aantal in geïndustrialiseerde landen zoals de Verenigde Staten, Canada en Denemarken verrassend gestegen. Vooral in de Verenigde Staten is het aantal vrouwen dat sterft door een zwangerschap of geboorte van 1980 tot 2008 enorm gestegen. Twee jaar geleden overleefde er 42 procent meer vrouwen hun zwangerschap niet ten opzichte van 1990. De moedersterftegraad dat het aantal overlijdens op 100.000 geboortes aangeeft, is in de VS van 12 naar 17 gestegen. In het andere Noord-Amerikaanse land, Canada, steeg de waarde van 6 naar 7 en in Denemarken van 7 naar 9. Het een en ander heeft deels te maken met nieuwe meetmethodes. Maar die kunnen volgens de wetenschappers van de Universiteit van Washington in het Amerikaanse Seattle niet de hele toename verklaren. Andere mogelijke oorzaken vermelden ze niet in het medisch vakblad The Lancet. Daling In het algemeen is de moedersterfte in de meeste landen gedaald. Vooral China, Egypte, Ecuador en Bolivia boekten vooruitgang. De beste van de klas is Italië met een moedersterftegraad van 4. Toekomstige moeders in India, Nigeria, Pakistan en andere ontwikkelingslanden of economische snelgroeiers lopen volgens de studie het meeste risico op overlijden. Wereldwijd lieten er sinds 1980 gemiddeld jaarlijks een half miljoen vrouwen het leven tijdens hun zwangerschap of door een geboorte. In 2008 daalde dat aantal met 35 procent waardoor de teller op 343.000 stergevallen kwam te staan.