Mitch McConnell, na Trump de machtigste figuur binnen de Republikeinse Partij, vertolkte onmiddellijk na de vrijspraak vanop zijn spreekgestoelte in de Senaat de ambiguïteit die hij en een deel van zijn partijgenoten voelen.

'Het lijdt geen enkele twijfel dat Trump, feitelijk en moreel, verantwoordelijk is voor de gebeurtenissen' van 6 januari, verklaarde de senator. Wat Trump voor de start van de rellen heeft gedaan, getuigt van een 'schandelijk gebrek aan plichtsbewustzijn'. De relschoppers deden wat ze deden 'omdat de machtigste man ter wereld hen had gevoed met leugens' door zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen van 3 november niet te willen erkennen, aldus nog de Republikein.

Dat hij zelf even tevoren voor de vrijspraak van Trump had gestemd, rechtvaardigde hij door te stellen dat de Senaat niet bevoegd is om de voormalige president te beoordelen omdat die nu een gewone burger is - een technisch argument, geen inhoudelijk. Maar dat neemt niet weg dat Trump wel nog door het gerecht vervolgd kan worden, stelde McConnell. 'Hij is nog steeds verantwoordelijk voor alles wat hij tijdens zijn ambtstermijn heeft gedaan. Hij is nog niet aan alles ontsnapt'.

Het argument van McConnell werd niet in tevredenheid ontvangen door Democraten. McConnell, toen nog meerderheidsleider in de Senaat, besliste dat de Senaat niet speciaal zou bijeenkomen om het impeachmentproces te laten beginnen voor Donald Trump werd opgevolgd door Joe Biden.

'43 Republikeinen verkozen Trump boven het land'

Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, sprak net voor McConnell dat deed, en was in zijn eerste reactie niet mals voor zijn Republikeinse collega's. '6 januari wordt een dag der schande in de geschiedenis van de Verenigde Staten van Amerika. Het niet veroordelen van Donald Trump zal een schande worden in de geschiedenis van de Senaat.'

Het aanzetten tot de bestorming van het Capitool is 'de meest verachtelijke daad die een president ooit heeft begaan', zei Schumer. En toch kon een meerderheid van de Republikeinen volgens hem niet de moed verzamelen deze daad te veroordelen.'43 Republikeinen verkozen Trump boven het land'.

'Mijn landgenoten, houd deze dag, 6 januari, voor altijd in gedachten: de laatste verschrikkelijke erfenis van de 45ste president van de Verenigde Staten, en ongetwijfeld onze slechtste.'

Mitch McConnell, na Trump de machtigste figuur binnen de Republikeinse Partij, vertolkte onmiddellijk na de vrijspraak vanop zijn spreekgestoelte in de Senaat de ambiguïteit die hij en een deel van zijn partijgenoten voelen. 'Het lijdt geen enkele twijfel dat Trump, feitelijk en moreel, verantwoordelijk is voor de gebeurtenissen' van 6 januari, verklaarde de senator. Wat Trump voor de start van de rellen heeft gedaan, getuigt van een 'schandelijk gebrek aan plichtsbewustzijn'. De relschoppers deden wat ze deden 'omdat de machtigste man ter wereld hen had gevoed met leugens' door zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen van 3 november niet te willen erkennen, aldus nog de Republikein. Dat hij zelf even tevoren voor de vrijspraak van Trump had gestemd, rechtvaardigde hij door te stellen dat de Senaat niet bevoegd is om de voormalige president te beoordelen omdat die nu een gewone burger is - een technisch argument, geen inhoudelijk. Maar dat neemt niet weg dat Trump wel nog door het gerecht vervolgd kan worden, stelde McConnell. 'Hij is nog steeds verantwoordelijk voor alles wat hij tijdens zijn ambtstermijn heeft gedaan. Hij is nog niet aan alles ontsnapt'. Het argument van McConnell werd niet in tevredenheid ontvangen door Democraten. McConnell, toen nog meerderheidsleider in de Senaat, besliste dat de Senaat niet speciaal zou bijeenkomen om het impeachmentproces te laten beginnen voor Donald Trump werd opgevolgd door Joe Biden.Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, sprak net voor McConnell dat deed, en was in zijn eerste reactie niet mals voor zijn Republikeinse collega's. '6 januari wordt een dag der schande in de geschiedenis van de Verenigde Staten van Amerika. Het niet veroordelen van Donald Trump zal een schande worden in de geschiedenis van de Senaat.'Het aanzetten tot de bestorming van het Capitool is 'de meest verachtelijke daad die een president ooit heeft begaan', zei Schumer. En toch kon een meerderheid van de Republikeinen volgens hem niet de moed verzamelen deze daad te veroordelen.'43 Republikeinen verkozen Trump boven het land'. 'Mijn landgenoten, houd deze dag, 6 januari, voor altijd in gedachten: de laatste verschrikkelijke erfenis van de 45ste president van de Verenigde Staten, en ongetwijfeld onze slechtste.'