Dat heeft zijn advocate Sarah Mauger-Poliak meegedeeld. Volgens de advocate had de verdachte een "specifiek doelwit" geviseerd.

De verdachte was op 21 augustus vorig jaar in het station Brussel-Zuid zwaarbewapend op de Thalys naar Parijs gestapt. Hij verschool zich in het toilet, waar hij even voorbij de Franse grens met een kalasjnikov in de hand uitkwam. Vier reizigers - drie Amerikanen en een Brit - konden hem evenwel overmeesteren, waardoor er slechts drie mensen gewond raakten. Woensdag werd de 27-jarigeAyoub El-Khazzani vijf uur lang ondervraagd door een onderzoeksrechter.

'Eerste klasse'

De verdachte is "uitvoerig ingegaan op de feiten", zo verklaarde zijn advocate na afloop van het verhoor. "Hij heeft in grote lijnen zijn traject omschreven vanuit Syrië naar Turkije tot in Europa." Er werd ook informatie gegeven over zijn banden met Abdelhamid Abaaoud, een van de coördinatoren van de aanslagen die op 13 november vorig jaar plaatsvonden in Parijs.

"Hij neemt zijn verantwoordelijkheid. Hij zegt dat hij als jihadist op de Thalys is gestapt (...) maar dat hij geen massamoord wilde begaan en dus niet gelijk wie op de Thalys wilde doden". "Hij had", zei ze, "een precies, vastgesteld doelwit (...) Het is geen toeval dat hij in eerste klasse was opgestapt."

Meer informatie over het specifieke doelwit gaf Sarah Mauger-Poliak niet.

(Belga/RR)

Dat heeft zijn advocate Sarah Mauger-Poliak meegedeeld. Volgens de advocate had de verdachte een "specifiek doelwit" geviseerd.De verdachte was op 21 augustus vorig jaar in het station Brussel-Zuid zwaarbewapend op de Thalys naar Parijs gestapt. Hij verschool zich in het toilet, waar hij even voorbij de Franse grens met een kalasjnikov in de hand uitkwam. Vier reizigers - drie Amerikanen en een Brit - konden hem evenwel overmeesteren, waardoor er slechts drie mensen gewond raakten. Woensdag werd de 27-jarigeAyoub El-Khazzani vijf uur lang ondervraagd door een onderzoeksrechter. De verdachte is "uitvoerig ingegaan op de feiten", zo verklaarde zijn advocate na afloop van het verhoor. "Hij heeft in grote lijnen zijn traject omschreven vanuit Syrië naar Turkije tot in Europa." Er werd ook informatie gegeven over zijn banden met Abdelhamid Abaaoud, een van de coördinatoren van de aanslagen die op 13 november vorig jaar plaatsvonden in Parijs. "Hij neemt zijn verantwoordelijkheid. Hij zegt dat hij als jihadist op de Thalys is gestapt (...) maar dat hij geen massamoord wilde begaan en dus niet gelijk wie op de Thalys wilde doden". "Hij had", zei ze, "een precies, vastgesteld doelwit (...) Het is geen toeval dat hij in eerste klasse was opgestapt." Meer informatie over het specifieke doelwit gaf Sarah Mauger-Poliak niet. (Belga/RR)