Dat meldt Amnesty International (AI) in zijn jaarrapport met doodstrafstatistieken. Er zijn volgens AI minstens 2.000 mensen ter dood veroordeeld in 56 landen.

Transparantie

De cijfers houden geen rekening met de wellicht duizenden executies in China. Statistieken over de doodstraf zijn er nog altijd staatsgeheim.

AI roept Peking op om klaarheid te schenken over het aantal executies dat jaarlijks wordt uitgevoerd in het land. De organisatie heeft geen officiële cijfers, maar is "er zeker van dat vorig jaar in China meer mensen zijn geëxecuteerd dan in de rest van de wereld samen."

Opposanten

De belangrijkste executeurs ter wereld zijn - China buiten beschouwing gelaten - Iran (minstens 388) executies, Irak (minstens 120), Saoedi-Arabië (minstens 69) en de VS (52).

Toch wijzen de cijfers van 2009 er volgens IA op dat we stilaan naar een wereldwijde afschaffing evolueren. Er zijn nu 95 landen die de doodstraf uit hun wetboek hebben geschrapt.

Voor het eerst sinds Amnesty International doodstrafcijfers registreert, is er in 2009 geen enkele doodstraf voltrokken in Europa. Ook niet in Wit-Rusland, het enige land in Europa dat de straf blijft uitvoeren.

Dat meldt Amnesty International (AI) in zijn jaarrapport met doodstrafstatistieken. Er zijn volgens AI minstens 2.000 mensen ter dood veroordeeld in 56 landen. Transparantie De cijfers houden geen rekening met de wellicht duizenden executies in China. Statistieken over de doodstraf zijn er nog altijd staatsgeheim. AI roept Peking op om klaarheid te schenken over het aantal executies dat jaarlijks wordt uitgevoerd in het land. De organisatie heeft geen officiële cijfers, maar is "er zeker van dat vorig jaar in China meer mensen zijn geëxecuteerd dan in de rest van de wereld samen." Opposanten De belangrijkste executeurs ter wereld zijn - China buiten beschouwing gelaten - Iran (minstens 388) executies, Irak (minstens 120), Saoedi-Arabië (minstens 69) en de VS (52). Toch wijzen de cijfers van 2009 er volgens IA op dat we stilaan naar een wereldwijde afschaffing evolueren. Er zijn nu 95 landen die de doodstraf uit hun wetboek hebben geschrapt. Voor het eerst sinds Amnesty International doodstrafcijfers registreert, is er in 2009 geen enkele doodstraf voltrokken in Europa. Ook niet in Wit-Rusland, het enige land in Europa dat de straf blijft uitvoeren.