Minstens 41 doden in New York en omgeving na orkaan Ida: ‘Bewijs van de klimaatcrisis’

. © Getty Images

Bij de zware regenval en overstromingen die woensdagavond New York en omgeving hebben getroffen, zijn 41 mensen om het leven gekomen. Dat melden lokale overheden. De wateroverlast komt door de restanten van orkaan Ida, die ook al zwaar huis hield in het zuiden van de VS.

Het noodweer dat het noordoosten van de Verenigde Staten heeft geteisterd, heeft in de staten New Jersey, New York en Pennsylvania aan zeker 41 mensen het leven gekost. De uitlopers van de orkaan Ida die eerder in de week in de zuidelijke staat Louisiana aan land was gekomen, hebben er tot uitzonderlijk hevige neerslag, tornado’s en talrijke overstromingen en modderstromen geleid. De impact was des te groter omdat de recordregen op korte tijd viel, binnen vier uur.

In New Jersey zijn 23 mensen om het leven gekomen, meldt gouverneur Phil Murphey op Twitter. ‘Het ging vooral om mensen die in hun voertuigen verdronken door overstromingen, wij rouwen met de nabestaanden.’

In de stad New York zijn volgens de politie 12 mensen om het leven gekomen als gevolg van de tropische storm, in het nabijgelegen Westchester stierven drie mensen. Volgens nieuwszender NBC overleden elf van de mensen in New York omdat ze in de kelder van hun huis in de val zaten. In een voorstad van Philadelphia lieten drie mensen het leven. In New York en New Jersey is de noodtoestand afgekondigd.

In het centrum van de stad New York werden recordhoeveelheden neerslag gemeten. Burgemeester Bill de Blasio noemde het noodweer en de talrijke overstromingen in de stad ‘een historische gebeurtenis’. Er zijn ook metroverbindingen ondergelopen en treinen en vluchten zijn uitgevallen als gevolg van de wateroverlast. Er doken beelden op van een bus in New York City die tijdens een rit tot de zitbanken onder water kwam te staan.

Gouverneur Kathy Hochul van de staat New York, die het had over een ‘Niagarawaterval’ die over de staat neerdonderde, riep op tot verbetering van de infrastructuur, waar de staat volgens haar al veel in investeert. Zij riep verzekeraars op claims voortvarend op te nemen.

Tornado’s

IIn New Jersey zitten meer dan 80.000 huishoudens en bedrijven zonder stroom. Net zoals in New York zijn in deze staat tientallen millimeters regen gevallen, waardoor wegen onderliepen. Honderden vluchten in de regio zijn geschrapt. In New Jersey werd ook een ‘grote en extreem gevaarlijke’ tornado waargenomen.

Waarschuwingen voor tornado’s waren woensdag van kracht in de staten Pennsylvania, New Jersey en Delaware. ‘Dit is een levensbedreigende situatie, rondvliegend puin kan dodelijk zijn’, aldus de Amerikaanse weerdienst. Ook is er kans op tornado’s in de staat New York, al lopen de voorspellingen daarover nog uiteen.

Het zeer slechte weer wordt veroorzaakt door de restanten van Ida, die eind vorige week als orkaan met windstoten tot 241 kilometer per uur aan land kwam in de zuidelijke staat Louisiana. Daar kwamen vijf mensen om het leven en een miljoen huishoudens zaten zonder stroom.

Biden: ‘Stormen, overstromingen en branden zijn het bewijs van de klimaatcrisis’

De Amerikaanse president Joe Biden ziet de verwoestende stormen en bosbranden in de VS als een bewijs van de klimaatcrisis. De infrastructuur van het land moet worden aangepast aan de bedreigende situatie, zei hij donderdag in het Witte Huis.

Stormen, overstromingen en branden zullen in de toekomst vaker voorkomen en ernstiger zijn, zei Biden nog. ‘We moeten handelen.’

Biden bedankte iedereen die geholpen heeft voor hun inspanningen. Biden beloofde dat de slachtoffers van Ida steun zouden krijgen van de federale regering. Hetzelfde geldt voor de slachtoffers van de bosbranden in de Sierra Nevada in Californië.

Partner Content