Turkije heeft in het noorden van Irak verschillende doelwitten van de verboden Koerdische organisatie PKK gebombardeerd. Dat meldt het Turkse persagentschap Anadolu. Het nieuws wordt bevestigd door het pro-Koerdische nieuwsagentschap Firat. Volgens de berichtgeving zouden de luchtaanvallen twee uur hebben geduurd en zouden er geen doden zijn gevallen.

Aan de aanvallen namen 11 oorlogsvliegtuigen deel, aldus Anadolu. De bombardementen waren gericht tegen een wapendepot.

De dodentol van de aanslag met een bomauto in de Turkse hoofdstad Ankara zondag is gestegen tot minstens 37. Drie zwaargewonden zijn in de nacht van zondag op maandag in het ziekenhuis aan hun verwondingen bezweken, zo meldt minister van Gezondheid Mehmet Müezzinoglu. Van de 120 gewonden liggen momenteel nog 17 mensen op intensieve zorgen. Onder de doden bevindt zich ook minstens een zelfmoorddader.

De aanslag vond plaats in de buurt van het Kizilay-plein, een van de drukstbezochte pleinen van de Turkse hoofdstad. Er zijn veel winkels en er is ook een metrostation gevestigd. Bovendien passeren er heel wat bussen.

De regeringsgetrouwe krant Sabah vermoedt dat de dader lid is van de verboden Koerdische organisatie PKK. "Er zijn concrete aanwijzingen dat de terreurorganisatie achter deze laffe aanval zit", aldus premier Ahmet Davutoglu. De dader zou zich in een witte BMW, beladen met explosieven, tussen twee volle bussen hebben opgeblazen, aldus nog Sabah.

Waarschuwing

De Amerikaanse ambassade in Turkije had vrijdag nog gewaarschuwd voor een dreigende aanslag in een wijk in de buurt van het plein. De ambassade had alle Amerikanen toen opgeroepen om uit de buurt weg te blijven.

De explosie op het Kizilay-plein gebeurde nauwelijks drie weken na de zelfmoordaanslag van 17 februari, die in het centrum van Ankara aan 29 mensen het leven had gekost. Die aanslag werd opgeëist door de Kurdistan Freedom Falcons (Valken voor de Vrijheid van Koerdistan, TAK). De aanslag van zondag is nog niet opgeëist.

Twitter en Facebook geblokkeerd

De Turkse autoriteiten hebben zondag onder meer Twitter en Facebook geblokkeerd nadat er op deze sociale media beelden opdoken van de bomaanslag in Ankara. De blokkering van de sociale media en van enkele websites gebeurde op bevel van een rechter en werd uitgevoerd door de telecomwaakhond TIB. Ook de traditionele media klaagden dat ze moeite hadden om verslag uit te brengen van de aanslag.

Na de aanslag hebben zowel de Europese Unie en de NAVO Turkije hun steun in de strijd tegen het terrorisme toegezegd. De EU is bereid om de internationale samenwerking verder uit te breiden, zo stelden de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini en EU-commissaris Johannes Hahn. NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zei: "alle bondgenoten staan solidair aan de zijde van Turkije, en zijn vastbesloten het terrorisme in al zijn vormen te bestrijden." (Belga/AVE)

De dodentol van de aanslag met een bomauto in de Turkse hoofdstad Ankara zondag is gestegen tot minstens 37. Drie zwaargewonden zijn in de nacht van zondag op maandag in het ziekenhuis aan hun verwondingen bezweken, zo meldt minister van Gezondheid Mehmet Müezzinoglu. Van de 120 gewonden liggen momenteel nog 17 mensen op intensieve zorgen. Onder de doden bevindt zich ook minstens een zelfmoorddader.De aanslag vond plaats in de buurt van het Kizilay-plein, een van de drukstbezochte pleinen van de Turkse hoofdstad. Er zijn veel winkels en er is ook een metrostation gevestigd. Bovendien passeren er heel wat bussen.De regeringsgetrouwe krant Sabah vermoedt dat de dader lid is van de verboden Koerdische organisatie PKK. "Er zijn concrete aanwijzingen dat de terreurorganisatie achter deze laffe aanval zit", aldus premier Ahmet Davutoglu. De dader zou zich in een witte BMW, beladen met explosieven, tussen twee volle bussen hebben opgeblazen, aldus nog Sabah. De Amerikaanse ambassade in Turkije had vrijdag nog gewaarschuwd voor een dreigende aanslag in een wijk in de buurt van het plein. De ambassade had alle Amerikanen toen opgeroepen om uit de buurt weg te blijven.De explosie op het Kizilay-plein gebeurde nauwelijks drie weken na de zelfmoordaanslag van 17 februari, die in het centrum van Ankara aan 29 mensen het leven had gekost. Die aanslag werd opgeëist door de Kurdistan Freedom Falcons (Valken voor de Vrijheid van Koerdistan, TAK). De aanslag van zondag is nog niet opgeëist.De Turkse autoriteiten hebben zondag onder meer Twitter en Facebook geblokkeerd nadat er op deze sociale media beelden opdoken van de bomaanslag in Ankara. De blokkering van de sociale media en van enkele websites gebeurde op bevel van een rechter en werd uitgevoerd door de telecomwaakhond TIB. Ook de traditionele media klaagden dat ze moeite hadden om verslag uit te brengen van de aanslag. Na de aanslag hebben zowel de Europese Unie en de NAVO Turkije hun steun in de strijd tegen het terrorisme toegezegd. De EU is bereid om de internationale samenwerking verder uit te breiden, zo stelden de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini en EU-commissaris Johannes Hahn. NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zei: "alle bondgenoten staan solidair aan de zijde van Turkije, en zijn vastbesloten het terrorisme in al zijn vormen te bestrijden." (Belga/AVE)