In 23 landen werden in 2016 minstens 1.032 mensen terechtgesteld. In 2015 registreerde Amnesty International 1.634 executies in 25 landen, het hoogste aantal sinds 1989. Wit-Rusland, Botswana, Nigeria en de autoriteiten in de Palestijnse Staat zijn vorig jaar opnieuw gestart met het uitvoeren van executies. Benin en Nauru schrapten in 2016 de doodstraf uit hun wetgeving voor alle misdaden, Guinee schrapte de doodstraf voor gewone misdrijven. In 1997 voerden nog 40 landen executies uit. In totaal 141 landen, meer dan twee derden van alle landen in de wereld, hebben de doodstraf geschrapt uit hun wetgeving of voeren de straf al minstens tien jaar niet meer uit in de praktijk.

De meeste executies vonden plaats in China, gevolgd door Iran, Saoedi-Arabië, Irak en Pakistan. De daling van het aantal executies in de wereld is grotendeels toe te schrijven aan de afname in Iran (42 procent minder executies): van minstens 977 naar minstens 567, en in Pakistan (73 procent minder), van 326 naar 87.

Ware omvang Chinese executies niet gekend

'China bleef het land met het hoogste aantal executies, maar de ware omvang van het gebruik van de doodstraf in China kennen we niet', zegt Amnesty. 'De Chinese autoriteiten passen een verregaand systeem van geheimhouding toe om de schokkende hoeveelheid executies in het land verborgen te houden. Dit staat haaks op de frequente claims van de autoriteiten dat het land stappen vooruit zet in de richting van juridische transparantie. Het risico om onschuldig geëxecuteerd te worden in China is reëel.'

VS niet in top vijf

Voor het eerst sinds 2006 behoort de Verenigde Staten niet tot de vijf landen met het hoogste aantal executies. Het aantal executies in de VS (20) in 2016 lag in geen enkel jaar sinds 1991 zo laag. Sinds 2009 is het aantal executies elk jaar gedaald behalve in 2012, toen het aantal gelijk bleef in vergelijking met 2011. In slechts vijf staten werden vorig jaar mensen terechtgesteld: Alabama (2), Florida (1), Georgia (9), Missouri (1), Texas (7).

'Dat is de helft van het aantal terechtstellingen in 1996, en het is bijna vijf keer minder dan in 1999. In VS is er duidelijk een positieve verschuiving merkbaar in het doodstrafdebat, maar de daling van het aantal executies is gedeeltelijk toe te schrijven aan juridische geschillen over dodelijke injectieprocedures en de moeizame toelevering in verschillende staten van de chemicaliën voor een dodelijk injectie. Indien er een oplossing komt voor deze kwesties dan zou het aantal executies opnieuw kunnen toenemen in 2017', aldus nog Amnesty International.

Amnesty International
© Amnesty International
In 23 landen werden in 2016 minstens 1.032 mensen terechtgesteld. In 2015 registreerde Amnesty International 1.634 executies in 25 landen, het hoogste aantal sinds 1989. Wit-Rusland, Botswana, Nigeria en de autoriteiten in de Palestijnse Staat zijn vorig jaar opnieuw gestart met het uitvoeren van executies. Benin en Nauru schrapten in 2016 de doodstraf uit hun wetgeving voor alle misdaden, Guinee schrapte de doodstraf voor gewone misdrijven. In 1997 voerden nog 40 landen executies uit. In totaal 141 landen, meer dan twee derden van alle landen in de wereld, hebben de doodstraf geschrapt uit hun wetgeving of voeren de straf al minstens tien jaar niet meer uit in de praktijk. De meeste executies vonden plaats in China, gevolgd door Iran, Saoedi-Arabië, Irak en Pakistan. De daling van het aantal executies in de wereld is grotendeels toe te schrijven aan de afname in Iran (42 procent minder executies): van minstens 977 naar minstens 567, en in Pakistan (73 procent minder), van 326 naar 87. 'China bleef het land met het hoogste aantal executies, maar de ware omvang van het gebruik van de doodstraf in China kennen we niet', zegt Amnesty. 'De Chinese autoriteiten passen een verregaand systeem van geheimhouding toe om de schokkende hoeveelheid executies in het land verborgen te houden. Dit staat haaks op de frequente claims van de autoriteiten dat het land stappen vooruit zet in de richting van juridische transparantie. Het risico om onschuldig geëxecuteerd te worden in China is reëel.' Voor het eerst sinds 2006 behoort de Verenigde Staten niet tot de vijf landen met het hoogste aantal executies. Het aantal executies in de VS (20) in 2016 lag in geen enkel jaar sinds 1991 zo laag. Sinds 2009 is het aantal executies elk jaar gedaald behalve in 2012, toen het aantal gelijk bleef in vergelijking met 2011. In slechts vijf staten werden vorig jaar mensen terechtgesteld: Alabama (2), Florida (1), Georgia (9), Missouri (1), Texas (7). 'Dat is de helft van het aantal terechtstellingen in 1996, en het is bijna vijf keer minder dan in 1999. In VS is er duidelijk een positieve verschuiving merkbaar in het doodstrafdebat, maar de daling van het aantal executies is gedeeltelijk toe te schrijven aan juridische geschillen over dodelijke injectieprocedures en de moeizame toelevering in verschillende staten van de chemicaliën voor een dodelijk injectie. Indien er een oplossing komt voor deze kwesties dan zou het aantal executies opnieuw kunnen toenemen in 2017', aldus nog Amnesty International.