De regering wil het minimumloon geleidelijk aan laten stijgen, tot 600 euro in 2019.

"Er is geen formeel akkoord gesloten" tussen de sociale partners "maar niemand heeft zich verzet tegen de verhoging van het minimumloon tot 530 euro", aldus een persbericht na de ministerraad.

Deze maatregel, die deel uitmaakte van het programma van de socialisten, "zal voordelig zijn voor meer dan 500.000 werknemers", aldus de regering. Bij de vorige verhoging van het minimumloon in september 2014, van 485 naar 505 euro, kregen de werkgevers een compensatie: de sociale bijdragen op de laagste lonen werden met 0,75 procentpunt verlaagd, tot 23 procent. De discussie over het behouden van die compensatie, die op 1 januari zal verdwijnen, heeft er volgens de regering voor gezorgd dat de onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers mislukten.

'Economie stimuleren'

De regering liet wel al weten dat ze bereid is om samen met de werkgevers te bekijken hoe ze de loonsverhoging het hoofd kunnen bieden, maar heeft ook uitgesloten dat de sociale bijdragen zullen dalen. Volgens oppositieleider Pedro Passos Coelho geeft de regering "een slecht signaal door extra kosten op te leggen aan de economie, die ze misschien niet zal kunnen verteren". De regering meent echter dat de maatregel de koopkracht van de Portugezen zal verhogen en de economie zal stimuleren.

(Belga/RR)

De regering wil het minimumloon geleidelijk aan laten stijgen, tot 600 euro in 2019."Er is geen formeel akkoord gesloten" tussen de sociale partners "maar niemand heeft zich verzet tegen de verhoging van het minimumloon tot 530 euro", aldus een persbericht na de ministerraad. Deze maatregel, die deel uitmaakte van het programma van de socialisten, "zal voordelig zijn voor meer dan 500.000 werknemers", aldus de regering. Bij de vorige verhoging van het minimumloon in september 2014, van 485 naar 505 euro, kregen de werkgevers een compensatie: de sociale bijdragen op de laagste lonen werden met 0,75 procentpunt verlaagd, tot 23 procent. De discussie over het behouden van die compensatie, die op 1 januari zal verdwijnen, heeft er volgens de regering voor gezorgd dat de onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers mislukten.De regering liet wel al weten dat ze bereid is om samen met de werkgevers te bekijken hoe ze de loonsverhoging het hoofd kunnen bieden, maar heeft ook uitgesloten dat de sociale bijdragen zullen dalen. Volgens oppositieleider Pedro Passos Coelho geeft de regering "een slecht signaal door extra kosten op te leggen aan de economie, die ze misschien niet zal kunnen verteren". De regering meent echter dat de maatregel de koopkracht van de Portugezen zal verhogen en de economie zal stimuleren. (Belga/RR)