De Amerikaanse stafchef Martin Dempsey heeft in een brief aan de Senaat de mogelijke scenario's voor een militaire interventie in Syrië opgelijst, de risico's en de te verwachten miljarden kosten inbegrepen.

De opties in de strijd tegen het regime van president Bashar-al-Assad gaan van de opleiding van het rebellenleger over de inrichting van een no-fly-zone tot gerichte militaire aanvallen. Dat berichtten de Amerikaanse media.

Dempsey had vorige week tijdens een hoorzitting in het Congres met uitspraken over een mogelijke Amerikaanse militaire tussenkomst in Syrië voor speculaties gezorgd. In zijn brief aan invloedrijke Senatoren legde hij het accent nu op de gevolgen van een dergelijke interventie, wat per slot van rekening oorlog betekent.

Dempsey waarschuwde ervoor dat de ineenstorting van het oude regime ook voor gevolg kan hebben dat door het aanstellen van een door het Westen begunstigd oppositielid de extremisten de controle overnemen. Indien de instellingen van het regime in afwezigheid van een goed functionerende oppositie instorten, kunnen we onopzettelijk extremisten aan de macht helpen of juist de chemische wapens loslaten, die we net willen controleren, klinkt het.

Beslissing ligt bij president Obama

De generaal beveelt een "regionaal begin" aan om de Syrische oorlog in te dijken en "een regionale destabilisering om verspreiding van wapens te verhinderen". "Tegelijkertijd moeten we helpen een gematigde oppositie haar militaire vaardigheden te ontwikkelen en daarbij druk op het Assad-regime aanhouden".

Uiteindelijk ligt de beslissing voor een interventie bij de president. De VS steunt Syrische rebellen met wapenleveringen. De rebellen zijn evenwel verdeeld en in het defensief. Midden juni toonde president Barack Obama zich ervan overtuigd dat het regime in Damascus met het gebruik van gifgas een door hem getrokken "rode lijn" heeft overschreden. (Belga/AVE)

De Amerikaanse stafchef Martin Dempsey heeft in een brief aan de Senaat de mogelijke scenario's voor een militaire interventie in Syrië opgelijst, de risico's en de te verwachten miljarden kosten inbegrepen. De opties in de strijd tegen het regime van president Bashar-al-Assad gaan van de opleiding van het rebellenleger over de inrichting van een no-fly-zone tot gerichte militaire aanvallen. Dat berichtten de Amerikaanse media. Dempsey had vorige week tijdens een hoorzitting in het Congres met uitspraken over een mogelijke Amerikaanse militaire tussenkomst in Syrië voor speculaties gezorgd. In zijn brief aan invloedrijke Senatoren legde hij het accent nu op de gevolgen van een dergelijke interventie, wat per slot van rekening oorlog betekent. Dempsey waarschuwde ervoor dat de ineenstorting van het oude regime ook voor gevolg kan hebben dat door het aanstellen van een door het Westen begunstigd oppositielid de extremisten de controle overnemen. Indien de instellingen van het regime in afwezigheid van een goed functionerende oppositie instorten, kunnen we onopzettelijk extremisten aan de macht helpen of juist de chemische wapens loslaten, die we net willen controleren, klinkt het. Beslissing ligt bij president ObamaDe generaal beveelt een "regionaal begin" aan om de Syrische oorlog in te dijken en "een regionale destabilisering om verspreiding van wapens te verhinderen". "Tegelijkertijd moeten we helpen een gematigde oppositie haar militaire vaardigheden te ontwikkelen en daarbij druk op het Assad-regime aanhouden". Uiteindelijk ligt de beslissing voor een interventie bij de president. De VS steunt Syrische rebellen met wapenleveringen. De rebellen zijn evenwel verdeeld en in het defensief. Midden juni toonde president Barack Obama zich ervan overtuigd dat het regime in Damascus met het gebruik van gifgas een door hem getrokken "rode lijn" heeft overschreden. (Belga/AVE)