Miguel Diaz-Canel was de enige kandidaat om Raul Castro op te volgen en wordt dus de eerste Cubaanse president in zes decennia die niet 'Castro' heet.

Hoewel Diaz-Canel behoort tot de postrevolutionaire generatie, wordt hij gezien als een man van het regime, een trouwe communist die geduldig opklom in de partijgeledingen. Er gold consensus om hem te verkiezen tot opvolger van Castro.

Revolutie

Met Diaz-Canel komt een jongere generatie leiders aan de macht, die de bebaarde guerrilla's vervangen die werden aangevoerd door Raul Castro's broer Fidel. Zij wierpen tijdens de revolutie van 1959 het regime van de corrupte dictator Fulgencio Batista omver.

Raul Castro nam tijdelijk de macht over toen de gezondheidstoestand van zijn broer in 2006 verslechterde, maar in 2008 werd hij president. In 2016 stierf Fidel op 90-jarige leeftijd.

Sinds 2013 was Diaz-Canel de nummer twee van het regime. Als eerste vicepresident zal hij naar alle waarschijnlijkheid opgevolgd worden door de 72-jarige vakbondsleider Salvador Valdes Mesa.

Miguel Diaz-Canel was de enige kandidaat om Raul Castro op te volgen en wordt dus de eerste Cubaanse president in zes decennia die niet 'Castro' heet.Hoewel Diaz-Canel behoort tot de postrevolutionaire generatie, wordt hij gezien als een man van het regime, een trouwe communist die geduldig opklom in de partijgeledingen. Er gold consensus om hem te verkiezen tot opvolger van Castro.Met Diaz-Canel komt een jongere generatie leiders aan de macht, die de bebaarde guerrilla's vervangen die werden aangevoerd door Raul Castro's broer Fidel. Zij wierpen tijdens de revolutie van 1959 het regime van de corrupte dictator Fulgencio Batista omver. Raul Castro nam tijdelijk de macht over toen de gezondheidstoestand van zijn broer in 2006 verslechterde, maar in 2008 werd hij president. In 2016 stierf Fidel op 90-jarige leeftijd. Sinds 2013 was Diaz-Canel de nummer twee van het regime. Als eerste vicepresident zal hij naar alle waarschijnlijkheid opgevolgd worden door de 72-jarige vakbondsleider Salvador Valdes Mesa.