Michel hamerde erop dat de twee regionale organisaties nu eenmaal veel belangrijke uitdagingen met elkaar delen, of het nu gaat om veiligheid, migratie of de strijd tegen terrorisme. 'Er moet dialoog zijn, ook met degenen die onze waarden niet delen. De Europese Unie kan een positieve en meer actieve rol spelen voor meer stabiliteit in de regio', meent de ontslagnemende premier.

Ook Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker moest zondagavond bij zijn aankomst in Sharm el-Sheikh erkennen dat verscheidene Arabische gesprekspartners een povere balans op het vlak van mensenrechten en rechtsstaat voorleggen. 'Maar als ik enkel feilloze democraten zou ontmoeten, zou mijn week dinsdag al ten einde zijn.'

Zo wordt de top mede voorgezeten door de Egyptische president Abdel Fattah al-Sissi. Tot tevredenheid van de Europese Unie slaagt hij erin om het vertrek van boten met irreguliere migranten naar Europa tegen te houden, maar de Europeanen kunnen anderzijds moeilijk negeren dat al-Sissi momenteel probeert om de grondwet van zijn land aan te passen, wat hem mogelijk tot 2034 aan de macht kan houden. De vroegere baas van het leger werd in maart 2018 herverkozen met meer dan 97 procent van de stemmen. Volgens de huidige grondwet mag hij zich niet meer verkiesbaar stellen in 2022.