"Er zijn heel veel aanwijzingen dat vlucht MH17 is neergehaald door een Buk-raket." Dat heeft Fred Westerbeke, de Nederlander die het onderzoek naar de ramp coördineert, zaterdagavond gezegd tijdens een interview met het NOS Journaal.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines stortte op 17 juli neer bij het Oost-Oekraïense dorp Hrabove (Donetsk) in een gebied waar op dat moment een pro-Russische opstand aan de gang was. Er waren 298 inzittenden aan boord en 193 hadden de Nederlandse nationaliteit. Niemand overleefde de crash.

Fred Westerbeke, de hoofdofficier van Justitie, benadrukt dat het scenario van de Buk-raket niet het enige is. De onderzoekers bestuderen ook de mogelijkheid dat het toestel werd neergeschoten vanuit de lucht. "Het zijn heel veel puzzelstukjes die we bij elkaar moeten zoeken", zegt Westerbeke.

'Meer bewijzen dan iedereen denkt'

Volgens Westerbeke heeft Justitie al veel meer bewijzen en aanvullend materiaal beschikbaar dan iedereen denkt. "Het gaat onder meer om verklaringen van deskundigen en getuigen, forensisch materiaal, telefoongesprekken en satellietbeelden. Maar het is zeer complexe materie."

Toch hoopt hij in de loop van 2015 het onderzoek af te ronden. In een brief aan de nabestaanden schreef Westerbeke eerder al dat er onderzoek wordt gedaan naar "het mogelijk gebruikte wapensysteem Buk". Zo'n onderzoek moet niet alleen duidelijk maken dat die raket is gebruikt om het vliegtuig neer te halen, maar moet daarnaast vaststellen "dat er geen sprake kan zijn geweest van andere wapensystemen".

Metalen deeltjes

Hij benadrukt dat Justitie "geen genoegen kan nemen met wat waarschijnlijk is of waar veel bewijsmateriaal naartoe wijst. Harde bewijzen moeten ook elk redelijk alternatief, elke mogelijkheid dat het anders is gegaan, kunnen uitsluiten".

Volgens Westerbeke werden metalen deeltjes gevonden in de stoffelijke overschotten van enkele slachtoffers. Die deeltjes "lijken niet overeen te komen met materiaal van het vliegtuig". "Ze zouden dus afkomstig moeten zijn van een projectiel waarmee MH17 is getroffen." (Belga/SD)

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines stortte op 17 juli neer bij het Oost-Oekraïense dorp Hrabove (Donetsk) in een gebied waar op dat moment een pro-Russische opstand aan de gang was. Er waren 298 inzittenden aan boord en 193 hadden de Nederlandse nationaliteit. Niemand overleefde de crash. Fred Westerbeke, de hoofdofficier van Justitie, benadrukt dat het scenario van de Buk-raket niet het enige is. De onderzoekers bestuderen ook de mogelijkheid dat het toestel werd neergeschoten vanuit de lucht. "Het zijn heel veel puzzelstukjes die we bij elkaar moeten zoeken", zegt Westerbeke. Volgens Westerbeke heeft Justitie al veel meer bewijzen en aanvullend materiaal beschikbaar dan iedereen denkt. "Het gaat onder meer om verklaringen van deskundigen en getuigen, forensisch materiaal, telefoongesprekken en satellietbeelden. Maar het is zeer complexe materie." Toch hoopt hij in de loop van 2015 het onderzoek af te ronden. In een brief aan de nabestaanden schreef Westerbeke eerder al dat er onderzoek wordt gedaan naar "het mogelijk gebruikte wapensysteem Buk". Zo'n onderzoek moet niet alleen duidelijk maken dat die raket is gebruikt om het vliegtuig neer te halen, maar moet daarnaast vaststellen "dat er geen sprake kan zijn geweest van andere wapensystemen". Hij benadrukt dat Justitie "geen genoegen kan nemen met wat waarschijnlijk is of waar veel bewijsmateriaal naartoe wijst. Harde bewijzen moeten ook elk redelijk alternatief, elke mogelijkheid dat het anders is gegaan, kunnen uitsluiten". Volgens Westerbeke werden metalen deeltjes gevonden in de stoffelijke overschotten van enkele slachtoffers. Die deeltjes "lijken niet overeen te komen met materiaal van het vliegtuig". "Ze zouden dus afkomstig moeten zijn van een projectiel waarmee MH17 is getroffen." (Belga/SD)