De muur die de kersverse Amerikaanse president wil bouwen op de grens met Mexico, zet de relaties tussen de twee landen onder hoogspanning. Donald Trump wil dat Mexico voor die muur betaalt, maar de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto wil daar niet van weten.

Trump motiveerde zijn eis met het handelstekort van de Verenigde Staten tegenover Mexico van 60 miljard dollar (ongeveer 56 miljard euro). Allemaal de schuld van de afspraken in het het Noord-Amerikaans vrijhandelsakkoord Nafta, waarbij Mexico, Canada en de VS betrokken zijn. 'Het was van bij aanvang een eenzijdige deal', schreef Trump op Twitter. Een groot aantal jobs is daardoor verloren gegaan.

Trump en Peña Nieto zouden elkaar volgende week in Washington ontmoeten. Er waren al geruchten ontstaan dat de Mexicaan de bijeenkomst uit ergernis over de grensmuur van de Amerikaanse president zou afzeggen. Trump ging vandaag dan meer zelf in het offensief en suggereerde een annulering van de gesprekken. Nieto liet op Twitter weten dat hij daarop inging.

De muur die de kersverse Amerikaanse president wil bouwen op de grens met Mexico, zet de relaties tussen de twee landen onder hoogspanning. Donald Trump wil dat Mexico voor die muur betaalt, maar de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto wil daar niet van weten. Trump motiveerde zijn eis met het handelstekort van de Verenigde Staten tegenover Mexico van 60 miljard dollar (ongeveer 56 miljard euro). Allemaal de schuld van de afspraken in het het Noord-Amerikaans vrijhandelsakkoord Nafta, waarbij Mexico, Canada en de VS betrokken zijn. 'Het was van bij aanvang een eenzijdige deal', schreef Trump op Twitter. Een groot aantal jobs is daardoor verloren gegaan. Trump en Peña Nieto zouden elkaar volgende week in Washington ontmoeten. Er waren al geruchten ontstaan dat de Mexicaan de bijeenkomst uit ergernis over de grensmuur van de Amerikaanse president zou afzeggen. Trump ging vandaag dan meer zelf in het offensief en suggereerde een annulering van de gesprekken. Nieto liet op Twitter weten dat hij daarop inging.