Merkel stemt in met Turks verzoek voor strafprocedure tegen satiricus

15/04/16 om 13:39 - Bijgewerkt om 13:39

Er komt een gerechtelijk onderzoek tegen Jan Böhmermann, de Duitse satiricus die in een gedicht de Turkse president Recep Tayyip Erdogan had beledigd.

Merkel stemt in met Turks verzoek voor strafprocedure tegen satiricus

Angela Merkel © Belga Image

De Duitse regering heeft het licht op groen gezet voor een formeel gerechtelijk onderzoek tegen Jan Böhmermann, de Duitse satiricus die in een gedicht de Turkse president Recep Tayyip Erdogan had beledigd. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel vrijdag bekendgemaakt.

Böhmermann had op 31 maart in zijn satirische tv-show een 'Neo Magazin Royale' een gedicht voorgedragen waarin hij laat uitschijnen dat Erdogan zich schuldig maakt aan pedofilie en zoöfilie.

Wet afschaffen

Duitsland heeft nu een inleidend onderzoek geopend wegens belediging van een buitenlands staatshoofd. Voor zo'n onderzoek was de toelating van de Duitse regering nodig.

De zaak heeft in Duitsland een fel debat teweeggebracht over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting en over het nut van de wet die het beledigen van buitenlandse staatshoofden strafbaar maakt.

Merkel heeft nu duidelijk gemaakt dat de regering een voorstel zal indienen om die gecontesteerde wet af te schaffen. (Belga/TE)

Onze partners