De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft erkend dat ze fouten gemaakt heeft in de crisis rond Hans-Georg Maassen, tot voor kort topman van de binnenlandse veiligheidsdienst.

De regeringspartijen kwamen vorige week overeen Maassen een andere post te geven, waardoor hij wel meer zou gaan verdienen. Toen dat duidelijk werd, verzette SPD-leider Andrea Nahles zich tegen het bereikte compromis, wat aanleiding gaf tot een nieuwe crisis. Zondagavond werd die crisis bedwongen.

Merkel erkende maandag, tijdens een bijeenkomst van de CDU-partijraad, dat het eerste compromis 'niet kon overtuigen'. Ze zei dat ze zich te veel heeft laten leiden door het idee dat de goede werking van het ministerie niet verstoord mocht worden na de overplaatsing van Maassen. In de plaats daarvan had ze, gaf de bondskansenlier maandag toe, meer rekening moeten houden met 'wat de mensen echt beweegt'. 'Dat betreur ik zeer', klonk het verder nog.

Na een dagenlange strijd kwamen Merkel, Nahles en CSU-leider Horst Seehofer zondag overeen dat Maassen speciaal adviseur wordt op Binnenlandse Zaken. Daardoor zal hij exact zoveel verdienen als voor de controverse. Seehofer wilde Maassen eerst als staatssecretaris binnenhalen, waardoor hij in plaats van 11.577 14.157 euro zou verdienen. Die promotie stootte de sociaaldemocraten echter tegen de borst.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft erkend dat ze fouten gemaakt heeft in de crisis rond Hans-Georg Maassen, tot voor kort topman van de binnenlandse veiligheidsdienst. De regeringspartijen kwamen vorige week overeen Maassen een andere post te geven, waardoor hij wel meer zou gaan verdienen. Toen dat duidelijk werd, verzette SPD-leider Andrea Nahles zich tegen het bereikte compromis, wat aanleiding gaf tot een nieuwe crisis. Zondagavond werd die crisis bedwongen.Merkel erkende maandag, tijdens een bijeenkomst van de CDU-partijraad, dat het eerste compromis 'niet kon overtuigen'. Ze zei dat ze zich te veel heeft laten leiden door het idee dat de goede werking van het ministerie niet verstoord mocht worden na de overplaatsing van Maassen. In de plaats daarvan had ze, gaf de bondskansenlier maandag toe, meer rekening moeten houden met 'wat de mensen echt beweegt'. 'Dat betreur ik zeer', klonk het verder nog. Na een dagenlange strijd kwamen Merkel, Nahles en CSU-leider Horst Seehofer zondag overeen dat Maassen speciaal adviseur wordt op Binnenlandse Zaken. Daardoor zal hij exact zoveel verdienen als voor de controverse. Seehofer wilde Maassen eerst als staatssecretaris binnenhalen, waardoor hij in plaats van 11.577 14.157 euro zou verdienen. Die promotie stootte de sociaaldemocraten echter tegen de borst.