De centrumlinkse SPD had in september de grootste verkiezingsnederlaag uit haar geschiedenis geleden. Daarom had partijleider Martin Schulz aanvankelijk verklaard dat de sociaaldemocraten zich zouden terugtrekken in de oppositie. Maar daar werd tien dagen geleden op teruggekomen, nadat de gesprekken over een zogenaamde 'Jamaica-coalitie', tussen CDU/CSU, FDP en Die Grünen, op niets waren uitgedraaid.

Bondskanselier Angela Merkel (CDU) maakte al duidelijk open te staan voor een compromis met SPD. Maandag bevestigde ze dat haar partij 'ernstig' wil praten met de SPD om een regering te vormen. Ze kreeg daarvoor het officiële fiat van haar partij.

Na Nieuwjaar

In het interview met het ARD-programma 'Morgenmagazin' beklemtoonde Klöckner eerder wel dat 'grondigheid' bij die gesprekken belangrijker is dan snelheid. Ze liet verstaan dat de koerswijziging van de sociaaldemocraten nog moet worden goedgekeurd op een SPD-partijbijeenkomst, die binnen een kleine twee weken plaatsvindt.

Julia Klöckner (CDU), Belga
Julia Klöckner (CDU) © Belga

Daardoor is er nagenoeg geen tijd meer om nog voor het winterreces aan grondige coalitiegesprekken te beginnen. Tot slot waarschuwde Klöckner nog dat de regeringsonderhandelingen enkel kunnen slagen wanneer de partijen niet te veel breekpunten naar voren brengen. Een regeringsdeelname 'is niet slecht of banaal, maar eigenlijk een doel dat elke partij zou moeten nastreven'.

Opties

De CDU zat al tweemaal in een regering met de SPD: in 2005-2009 en 2013-2017.

Schulz van zijn kant laat een toekomstige regeringsdeelname voorlopig open. 'We gaan gesprekken aan, waarvan we nog niet weten waarheen ze zullen leiden', aldus Schulz, na een vergadering van het partijbestuur in Berlijn.

Behalve een regeringsdeelname onder Merkel, houdt Schulz ook rekening met steun voor een minderheidsregering. 'Alle opties liggen op tafel', aldus nog Schulz.

Donderdag komen Schulz, Merkel en CSU-leider Horst Seehofer samen in Berlijn voor een gesprek met president Frank-Walter Steinmeier.

De centrumlinkse SPD had in september de grootste verkiezingsnederlaag uit haar geschiedenis geleden. Daarom had partijleider Martin Schulz aanvankelijk verklaard dat de sociaaldemocraten zich zouden terugtrekken in de oppositie. Maar daar werd tien dagen geleden op teruggekomen, nadat de gesprekken over een zogenaamde 'Jamaica-coalitie', tussen CDU/CSU, FDP en Die Grünen, op niets waren uitgedraaid. Bondskanselier Angela Merkel (CDU) maakte al duidelijk open te staan voor een compromis met SPD. Maandag bevestigde ze dat haar partij 'ernstig' wil praten met de SPD om een regering te vormen. Ze kreeg daarvoor het officiële fiat van haar partij.In het interview met het ARD-programma 'Morgenmagazin' beklemtoonde Klöckner eerder wel dat 'grondigheid' bij die gesprekken belangrijker is dan snelheid. Ze liet verstaan dat de koerswijziging van de sociaaldemocraten nog moet worden goedgekeurd op een SPD-partijbijeenkomst, die binnen een kleine twee weken plaatsvindt.Daardoor is er nagenoeg geen tijd meer om nog voor het winterreces aan grondige coalitiegesprekken te beginnen. Tot slot waarschuwde Klöckner nog dat de regeringsonderhandelingen enkel kunnen slagen wanneer de partijen niet te veel breekpunten naar voren brengen. Een regeringsdeelname 'is niet slecht of banaal, maar eigenlijk een doel dat elke partij zou moeten nastreven'.De CDU zat al tweemaal in een regering met de SPD: in 2005-2009 en 2013-2017.Schulz van zijn kant laat een toekomstige regeringsdeelname voorlopig open. 'We gaan gesprekken aan, waarvan we nog niet weten waarheen ze zullen leiden', aldus Schulz, na een vergadering van het partijbestuur in Berlijn. Behalve een regeringsdeelname onder Merkel, houdt Schulz ook rekening met steun voor een minderheidsregering. 'Alle opties liggen op tafel', aldus nog Schulz.Donderdag komen Schulz, Merkel en CSU-leider Horst Seehofer samen in Berlijn voor een gesprek met president Frank-Walter Steinmeier.