Tegen het gebruik in heeft de extreemlinkse presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon nog geen stemadvies gegeven voor de tweede verkiezingsronde waarin Emmanuel Macron het zal opnemen tegen Marine Le Pen. Mélenchon moest met iets meer dan 19 procent van de stemmen nipt de duimen leggen.

Maar in tegenstelling tot de andere verliezende kandidaten houdt hij zijn voorkeur voor de nieuwe Franse president voor zich. Volgens De Morgen klonk vanuit zijn campagneteam wel het signaal te horen 'dat er geen Mélenchon-stem naar het Front National mocht gaan'. Dat er geen publiek statement komt, wordt hem toch niet in dank afgenomen door het Franse politieke establishment.

Zondagavond liet Mélenchon nog verstaan aan zijn medestanders dat hij 'geen mandaat heeft om een stemadvies te geven aan de 'insoumis', de eigenzinnigen of onverzettelijken dus'. Hij riep zijn beweging, La France insoumise, op om verenigd te blijven tijdens de tweede ronde. 'Wij blijven trouw aan ons motto; Vrijheid, Gelijkheid en Broederlijkheid', zei Mélenchon.

Volgens de extreemlinkse kandidaat betekent de overwinning van Macron en Le Pen overigens een overwinning van 'mediacraten en oligarchen'.

Onder meer bij de Parti Socialiste (PS), die een historische nederlaag leed, zijn ze niet te spreken over het stilzwijgen van Mélenchon. 'Ik heb respect voor de stem van Links en Mélenchon maar niet oproepen om tegen Le Pen te strijden is fout en onhoudbaar wanneer men links is', zegt Jean-Christophe Cambadélis, eerste secretaris van de PS, op twitter.

Tegen het gebruik in heeft de extreemlinkse presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon nog geen stemadvies gegeven voor de tweede verkiezingsronde waarin Emmanuel Macron het zal opnemen tegen Marine Le Pen. Mélenchon moest met iets meer dan 19 procent van de stemmen nipt de duimen leggen. Maar in tegenstelling tot de andere verliezende kandidaten houdt hij zijn voorkeur voor de nieuwe Franse president voor zich. Volgens De Morgen klonk vanuit zijn campagneteam wel het signaal te horen 'dat er geen Mélenchon-stem naar het Front National mocht gaan'. Dat er geen publiek statement komt, wordt hem toch niet in dank afgenomen door het Franse politieke establishment. Zondagavond liet Mélenchon nog verstaan aan zijn medestanders dat hij 'geen mandaat heeft om een stemadvies te geven aan de 'insoumis', de eigenzinnigen of onverzettelijken dus'. Hij riep zijn beweging, La France insoumise, op om verenigd te blijven tijdens de tweede ronde. 'Wij blijven trouw aan ons motto; Vrijheid, Gelijkheid en Broederlijkheid', zei Mélenchon. Volgens de extreemlinkse kandidaat betekent de overwinning van Macron en Le Pen overigens een overwinning van 'mediacraten en oligarchen'. Onder meer bij de Parti Socialiste (PS), die een historische nederlaag leed, zijn ze niet te spreken over het stilzwijgen van Mélenchon. 'Ik heb respect voor de stem van Links en Mélenchon maar niet oproepen om tegen Le Pen te strijden is fout en onhoudbaar wanneer men links is', zegt Jean-Christophe Cambadélis, eerste secretaris van de PS, op twitter.