Mehdi Nemmouche, de vermoedelijke dader van de dodelijke aanslag op het Joods Museum in Brussel in mei, zou een bewaker geweest zijn van westerse gijzelaars die vastgehouden werden door IS in Syrië. Dat schrijft de Franse krant Le Monde op basis van verschillende getuigenissen van gegijzelde Franse journalisten die op 20 april bevrijd werden.

James Foley

Nemmouche zou blijk gegeven hebben van grote brutaliteit en en zou ernstige feiten gepleegd hebben, aldus Le Monde.

Uit verscheidene elementen waarover de Franse inlichtingendiensten beschikken, blijkt ook dat Nemmouche een van de gijzelnemers was van de Amerikaanse journalist James Foley, die op 20 augustus onthoofd werd.

Nemmouche zal vrijdag 12 september voor de tweede keer voor de Brusselse raadkamer verschijnen. Hij is in verdenking gesteld van moorden in een terroristische context. In juli werd hij door Frankrijk aan België uitgeleverd en opgesloten in de gevangenis van Brugge.

Heeft IS gevechtsvliegtuigen?

Intussen blijkt uit een internetvideo dat IS bij verovering van de belangrijke militaire luchthaven Al-Tabka in het noordoosten van Syrië ook gevechtsvliegtuigen heeft bemachtigd. De beelden tonen IS-strijders die op een toestel klimmen. Het is onduidelijk of de gevechtsvliegtuigen nog ingezet kunnen worden.

De terreurmilitie had de strategisch belangrijke luchthaven twee weken geleden na dagenlange gevechten ingenomen. Volgens het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten kon het Syrische leger alle jets in veiligheid brengen.

Baby-jihadi's

Blijkbaar gebruikt IS nu ook jonge kinderen en zelfs baby's in zijn propaganda. Op Twitter circuleren foto's van baby's met vlaggen van IS, granaten en kalashnikovs.

Twitter
© Twitter

Volgens de Britse krant The Independent circuleerden de foto's op Twitter met de hashtag #IS. Hoewel de echtheid ervan niet bevestigd is, kan worden aangenomen dat ze gepost werden door IS-aanhangers als propaganda op de sociale media.

Vorige maand was er al ophef over een foto die was getweet door Khaled Sharrouf, een in Australië veroordeelde terrorist. Op de foto, vergezeld van de tekst 'That's my boy' (Dat is mijn zoon), is te zien hoe een jongen van nog geen tien jaar fier het afgehakte hoofd van een Syrische soldaat vasthoudt.

Twitter
© Twitter

Ziekenhuis

Iraakse gevechtsvliegtuigen hebben vandaag een ziekenhuis in het noordelijke Hawija getroffen, dat in handen is van IS. Daarbij kwamen 18 burgers om, onder hen ook acht pasgeborenen, en vielen minstens 16 gewonden, zo berichtten lokale media.

Het ziekenhuisgebouw liep zware schade op. De afdeling waar premature baby's liggen, stortte in. 'Lokale inwoners hielpen met het bergen van lichamen uit het puin en met gewonden naar een nabijgelegen ziekenhuis te brengen', aldus de medewerker die anoniem wou blijven. Officieel is er geen commentaar.

Hawija ligt nabij Kirkoek, waar olie wordt geproduceerd, op ongeveer 250 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bagdad. De IS veroverde Hawija in juni, toen de militie grote gebieden in het noorden van Irak innam. (Belga/KVDA)

Mehdi Nemmouche, de vermoedelijke dader van de dodelijke aanslag op het Joods Museum in Brussel in mei, zou een bewaker geweest zijn van westerse gijzelaars die vastgehouden werden door IS in Syrië. Dat schrijft de Franse krant Le Monde op basis van verschillende getuigenissen van gegijzelde Franse journalisten die op 20 april bevrijd werden. Nemmouche zou blijk gegeven hebben van grote brutaliteit en en zou ernstige feiten gepleegd hebben, aldus Le Monde. Uit verscheidene elementen waarover de Franse inlichtingendiensten beschikken, blijkt ook dat Nemmouche een van de gijzelnemers was van de Amerikaanse journalist James Foley, die op 20 augustus onthoofd werd. Nemmouche zal vrijdag 12 september voor de tweede keer voor de Brusselse raadkamer verschijnen. Hij is in verdenking gesteld van moorden in een terroristische context. In juli werd hij door Frankrijk aan België uitgeleverd en opgesloten in de gevangenis van Brugge.Intussen blijkt uit een internetvideo dat IS bij verovering van de belangrijke militaire luchthaven Al-Tabka in het noordoosten van Syrië ook gevechtsvliegtuigen heeft bemachtigd. De beelden tonen IS-strijders die op een toestel klimmen. Het is onduidelijk of de gevechtsvliegtuigen nog ingezet kunnen worden.De terreurmilitie had de strategisch belangrijke luchthaven twee weken geleden na dagenlange gevechten ingenomen. Volgens het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten kon het Syrische leger alle jets in veiligheid brengen.Blijkbaar gebruikt IS nu ook jonge kinderen en zelfs baby's in zijn propaganda. Op Twitter circuleren foto's van baby's met vlaggen van IS, granaten en kalashnikovs.Volgens de Britse krant The Independent circuleerden de foto's op Twitter met de hashtag #IS. Hoewel de echtheid ervan niet bevestigd is, kan worden aangenomen dat ze gepost werden door IS-aanhangers als propaganda op de sociale media.Vorige maand was er al ophef over een foto die was getweet door Khaled Sharrouf, een in Australië veroordeelde terrorist. Op de foto, vergezeld van de tekst 'That's my boy' (Dat is mijn zoon), is te zien hoe een jongen van nog geen tien jaar fier het afgehakte hoofd van een Syrische soldaat vasthoudt.Iraakse gevechtsvliegtuigen hebben vandaag een ziekenhuis in het noordelijke Hawija getroffen, dat in handen is van IS. Daarbij kwamen 18 burgers om, onder hen ook acht pasgeborenen, en vielen minstens 16 gewonden, zo berichtten lokale media.Het ziekenhuisgebouw liep zware schade op. De afdeling waar premature baby's liggen, stortte in. 'Lokale inwoners hielpen met het bergen van lichamen uit het puin en met gewonden naar een nabijgelegen ziekenhuis te brengen', aldus de medewerker die anoniem wou blijven. Officieel is er geen commentaar. Hawija ligt nabij Kirkoek, waar olie wordt geproduceerd, op ongeveer 250 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bagdad. De IS veroverde Hawija in juni, toen de militie grote gebieden in het noorden van Irak innam. (Belga/KVDA)