Drie vierde van de olie die in de Golf van Mexico is terechtgekomen als gevolg van het lek bij olieconcern BP is intussen opgeruimd of op natuurlijke wijze afgebroken. Dat zegt het Witte Huis.

Volgens milieu-adviseur Carol Browner is nog maar een kwart van de gelekte olie een gevaar voor het milieu. Het merendeel van de olie is opgevangen, verbrand of verdampt.

Browner verklaarde een en ander nadat BP had aangekondigd dat haar 'static kill'-procedure om de olieput te dichten die maanden heeft gelekt afstevent op een succes.

Obama tevreden

De Amerikaanse president Barack Obama reageerde daar positief op. 'De lange strijd om het lek te dichten en de olie op te vangen nadert eindelijk het einde. We zijn daar zeer blij om', aldus Obama.

Hij voegde eraan toe dat de herstelinspanningen zullen worden voortgezet. 'De aangebrachte schade moet worden hersteld', aldus de president.

Volgens Browner zal moeder natuur de olie verder afbreken, maar ze waarschuwde dat de gevolgen van de ramp verder zichtbaar zullen zijn. Een deel van de olie zal aan land komen in de vorm van teerballen. Maar ze verzekerde dat die zullen opgeruimd worden.

Drie vierde van de olie die in de Golf van Mexico is terechtgekomen als gevolg van het lek bij olieconcern BP is intussen opgeruimd of op natuurlijke wijze afgebroken. Dat zegt het Witte Huis.Volgens milieu-adviseur Carol Browner is nog maar een kwart van de gelekte olie een gevaar voor het milieu. Het merendeel van de olie is opgevangen, verbrand of verdampt.Browner verklaarde een en ander nadat BP had aangekondigd dat haar 'static kill'-procedure om de olieput te dichten die maanden heeft gelekt afstevent op een succes. Obama tevredenDe Amerikaanse president Barack Obama reageerde daar positief op. 'De lange strijd om het lek te dichten en de olie op te vangen nadert eindelijk het einde. We zijn daar zeer blij om', aldus Obama.Hij voegde eraan toe dat de herstelinspanningen zullen worden voortgezet. 'De aangebrachte schade moet worden hersteld', aldus de president.Volgens Browner zal moeder natuur de olie verder afbreken, maar ze waarschuwde dat de gevolgen van de ramp verder zichtbaar zullen zijn. Een deel van de olie zal aan land komen in de vorm van teerballen. Maar ze verzekerde dat die zullen opgeruimd worden.